Премиерата на „Сестри Палавееви” открива Сцена на кръстопът

Септември е, време е за театър. Опашките пред билетния център на Драмата се вият от сутринта, а вътре в културната институция вече се стягат за 19-ата Сцена на кръстопът. Фестивалът бъде открит с премиерата на дългоочаквания спектакъл „Сестри Палавееви” по едноименния роман на Алек Попов. Началото ще е на сцената в Дома на културата, на 10 септември от 19 часа. Представлението е на Пловдивския драматичен театър, който ще представи още едно премиерно заглавие – „Няма ток за електрическия стол” по пиесата на Александър Секулов на 11 септември от 19.30 часа в Камерната зала на Драмата.

Богатата програма на феста ще зарадва почитателите на театъра с още две премиерни заглавия. На 15 септември от 19 часа в Дома на културата е първата среща с публика на представлението „Ние сме вечни” от Кирил Буховски на театър „София”.  Камен Воденичаров и Албена Колева пък ще блестят в премиерата на „Деветият ден” от Венци Кулев на Драматично-кукления театър „Константин Величков”. Режисьор е Владлен Александров.

Над 100 изпълнители ще се качват на сцената или ще кръжат около нея в рамките на театралния форум. Билетите за някои от заглавията от афиша вече са изчерпани, в едва втория ден от отварянето на касите. Цената им е от 10 до 25 лева. Три са чуждестранните гастроли на трупи от Украйна, Франция и Турция. Общо 19 заглавия  и 22 представления предлага основната програма на фестивала. Мотото на фестивала тази година е „Театърът: следите”.

„Сцената” ще срещне пловдивската публика и с най-сериозните театрални постижения на националната сцена за отминалия сезон. Под тепетата ще гастролират спектаклите, които си поделиха най-престижните награди Аскеер и Икар – „Къщата на гнева” на режисьора Диана Добрева,  „Каквато ме искаш” – на Теди Москов, и „Семеен албум” – авторски текст на Малин Кръстев. Представлението на Кръстев ще направи и бис заради очаквания  интерес на публиката – ще се играе в две фестивални вечери на 19 и 20 септември от 19.30 часа в Камерната зала на Драматичния театър.

Заради интереса на театралните фенове още два спектакъла  ще се играят повторно. Втората премиера на „Няма ток за електрическия стол” е на 21 септември от 19.30  ч. в Камерната зала на Драмата. Дубъл пред публиката ще направят и Герасим Георгиев-Геро и Малин Кръстев, които ще се изяват в ролите си на „Свалячи” от Елин Рахнев на 12 и 13 септември от 19 часа в Дома на културата.

Рахнев ще представи пред пловдивска публика и режисьорското си представление „Любовна афера” с Ернестина Шинова и Димитър Баненкин на 13 септември от 19.30 часа в Камерната зала.

Сатиричният театър също ще зарадва почитателите си с любопитно заглавие – „Дакота” от Жорди Галсеран с Владимир Карамазов, Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Александра Василева.

Хасковският театър ще гостува под тепетата с „Мърлин Мърло” от Николай Коляда с Ирмена Чичикова и Радина Кържилова, Народният ще представи „Петощнижие Искааково” от Анжел Вагенщайн, габровската трупа гостува с „Жана Д`Арк” на режисьора Петринул Гочев, а Младежкият театър ще отвори „Кухня” под тепетата на 21 септември.

Пловдив ще се поклони и пред изключителния Валери Петров чрез спектакъла „Театър, любов моя” на Театър 199. Трупата ще представи и друго представление – на финала на феста, на 23 септември, в Камерната зала, е „Чинечита” на режисьора Емил Бонев.

Официалното закриване на „Сцената” е в Дома на културата на 23 септември от 19 часа със спектакъла на театър „Българска армия” „Стреляйте по артиста”.

В съпътстващата програма са включени представяния на книгите на Пенка Калинкова и Николай Ламбрев-Михайловскси, концерт на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени и Акапела, спектакли на студенти от НБУ и кръгла маса на тема "Новото в новата българска драматургия на 21 век".

Съорганизатори на феста, чийто арт директор е проф. Стефан Данаилов, са Министерството на културата, Община Пловдив и Драматичен театър-Пловдив.

Спонсори на фестивала са козметична компания "Роза Импекс", банка ОББ, КЦМ, Атаро Клима, "Димитър Маджаров" и "Ондулин".

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…