Младата актриса донесе в Пловдив приза за изгряваща звезда

Радина Думанян триумфира с Аскеер за изгряваща звезда на българския театър снощи. Младото дарование бе отличено за ролята на Матилда в "Чиста къща" от Сара Рул, постановка Иван Урумов. Радина взе приза само часове, след като обра овациите и на наградите Пловдив в категорията за театрално изкуство.Тя блестя и на сцената на театъра на армията в столицата, където се състоя церемонията по връчването на Аскеерите.

Актьорът и педагог проф. Стефан Данаилов получи "Аскеер-2015" за цялостен принос към театралното изкуство. Наградата за водеща женска роля взе Илка Зафирова за "Г-жа Клайн" от Никълъс Райт на Стилиян Петров в "Театър 199". Герасим Георгиев - Геро грабна водеща мъжка роля за "Семеен албум" на Малин Кръстев в Младежкия театър "Николай Бинев". "Аскеер-2015" за костюмография взе Свила Величкова за постановката на Теди Москов "Каквато ти ме искаш", а за сценография - Чавдар Гюзелев - художник, и Иван Москов - видео, отново за "Каквато ти ме искаш". В областта на театрална музика бе отличен Христо Намлиев за "Антигона" от Жан Ануи, постановка Иван Добчев, театър "София" и за "Момо" по едноименния роман на Михаел Енде, драматизация Веселка Кунчева и Ина Божидарова, постановка Веселка Кунчева, Младежки театър "Николай Бинев".

Наградата за драматургия получи актьорът Малин Кръстев за постановката "Семеен албум", поставена в Младежкия театър. Теди Москов получи "Аскеер" за режисура за постановката "Каквато ти ме искаш" от Пирандело, поставена в Народния театър "Иван Вазов".  Наградата за най-добър спектакъл получи "Къщата на гнева" по Лорка на Диана Добрева, поставян в театър "Възраждане".

Награда за поддържаща женска роля си поделиха Донка Аврамова-Бочева за ролята на Мартирио, Николина Янчева за ролята на Адела, Филипа Балдева за ролята на Ангустиас, Лиляна Шомова за ролята на Магдалена, Яна Кузова за ролята на Амелиа и Жана Рашева за ролята на Понсия в "Къщата на гнева" по Федерико Гарсия Лорка, постановка Диана Добрева, Общински културен институт Театър "Възраждане". За поддържаща мъжка роля беше отличен актьорът Стефан Мавродиев за ролята на Гърти в "Кривите огледала" от Дейвид Линдзи-Абер, постановка Ивайло Христов, Младежки театър "Николай Бинев".


Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…