„Спомен за летене“ е постановка, която търси човешкото в човека               

Стефка Георгиева

Същината на театъра се крие не толкова в чудната актьорска игра, а по-скоро във въпросите и отговорите, които ни дава. Припомня ни за неща, които може би сме забавили, даже понякога ни посочва правия път, от който може би сме се отклонили. И все пак, да задаваш правилните въпроси е истинско изкуство, което не се отдава на всеки.

С тази не лека задача се е заел екипът на постановката „Спомен за летене“. В нея участват Биляна Георгиева , Веселин Петров , Димитър Крумов , Иван Николов , Каталин Старейшинска, а режисьор е Боян Крачолов. Цялата пиеса е изградена върху фрагменти и цитати на Чехов, Бекет, Хесе, Селин, Екзюпери, Бредбъри, Шекспир, Гогол, Еко и цитати от Хармс, Ерофеев и Мюлер, и определено е спектакъл, който заслужава вниманието на зрителя.

Къде е човешкото в човека и помним ли как се лето? Ето какво разказа режисьорът на постановката Боян Крачолов* за kapana.bg

Разкажете ни малко повече за "Спомен за летене". (чисто информативно, за хората, които не са гледали постановката, за да знаят какво ще ги очаква).

„Спомен за летене” е преди всичко една идея, кауза, дори. Представлението се концентрира върху група хора, работещи в завод за сортиране и преработване на хартия. В един момент, обаче, разбират, че заводът е затворил много, много отдавна – а те са забравени вътре. И тук се започва едно пътуване към вътрешността, сърцевината на всеки от тях, една равносметка на живота им. Едва сега те се изправят пред никога неслучени мечти и желания, тези, които човек винаги отлага, дали защото не се чувства готов, дали защото му трябват пари, дали поради други причини. Тази „среща”, около която се развива представлението, е среща на човека със самия него – той не може да открие другия, себеподобния, ако не е открил първо себе си. Ето за това лично откриване направихме спектакъла. Искаме да напомним на хората, че човекът има някакъв срок, има някъде някакъв невидим часовник, който цъка, и който може да спре всеки момент. Този часовник лесно може да бъде забравен, обаче, заради куп краткосрочни намерения, или очаквания, или каквото там друг има. А той е от най-голямо значение.

Самото представление не разчита на сюжета – да, има маркиран такъв, но то разчита много повече на припознаването на гледащия в даден момент, един или повече. На това зрителят да си каже „Да, вярно, и на мен ми се е случвало нещо такова, пък, виж ти, съм го забравил”. И да се запита как е могъл да го забрави.

Точно това много ни движеше, докато изграждахме представлението – през цялото време да задаваме въпроси, а не да се стремим да даваме готови отговори, или пък дидактично и поучително да размахваме пръст от сцената. Единствено искахме да помогнем на зрителите да могат да си зададат точните въпроси – естествено, като и ние сме си ги задали на нас самите преди това. А дали работниците успяват да „полетят”, да се измъкнат от завода – това също е въпрос, на който зрителят трябва сам да си отговори.

Как се събират фрагменти и цитати от толкова бележити автори в един спектакъл? Трудно ли бе да създадете цялостния контекст, в който да сложите фрагментите или имахте друг подход?

О, не. Всичко тръгна именно от цялостния контекст – идеята за отдавна затворения завод, в който все още „витаят” работниците му. И тук вече беше въпрос на много четене, на много разговори с актьорите, за да може всеки да си открие неговия текст, това, в което се припознава най-много. За да могат фрагментите да „звъннат” – това беше по-трудното. Дето се казва, дяволът е в подробностите. 

Вие сте млад екип. През какви перипетии минахте, докато "Спомен за летене" се появи на сцената?

Перипетиите ни траяха около две години. И бяха не толкова от творчески характер – това са съвсем отделни перипетии – а най-вече от... това ми е малко интересно да го формулирам, може би административен характер? Виж, то дори е странно, защото след като на пътя ни изскочи някаква пречка, която всички решаваме, че е огромна, решението всъщност изскача като нещо много просто. Сякаш на шега. Първо, след като заформихме идеята, ни трябваше финансиране – което спечелихме от Национален фонд „Култура”. След това мина поне година в издирване на място, което да приеме представлението – и това място се оказа Драматичен театър „Н. О. Масалитинов”, за което съм изключително благодарен на целия екип на театъра. И мисля, че не можем да бъдем по-доволни. Тъй като целият екип е съставен от хора, които живеем в София, докато издирвахме мястото, изскочи въпросът къде всъщност можем да репетираме, за да не висим и да чакаме, да не изтлее идеята – и тук „Derida Dance Center” ни подадоха ръка. Изобщо, по време на цялото пътуване към този спектакъл, имахме срещи с изключителни хора, които на мига изразяваха желание да ни помогнат. И този спектакъл не можеше да се случи без нито един от тях.

Темата, която засягате, а именно човешкото съществуване, е трудна задача. Открихте ли отговорите си сами за себе си въпроса "Как човек устоява на живуркането?"

Поне за себе си, както и съобразено с етапа, в който съм, мисля, че съм открил някакво „загатване”. Много воля трябва. И упоритост. И вяра. Някак си човек трябва да свикне да работи въпреки контекста, в името на нещо друго, на нещо по-голямо. По-важно, сякаш. Да те води едно усещане, че нещата не е задължително да са такива, каквито са, че може да бъде и другояче. Може би тая вяра е в известна степен наивна, но ако седнеш да подхождаш рационално, няма да се стигне далеч – поне според мен.

Какво ви даде тази постановка? Какво ви взе?

Тук мога да говоря само и единствено от свое лице. J Даде ми усещането, че може – и, че трябва – да се опитва да се прави друг тип театър, в голяма степен различен от конвенцията. Донякъде ми даде и свободата да се одързостя да го правя – или поне да се опитвам. Даде ми контакти с прекрасни хора, с които се надявам да поддържаме взаимоотношения и занапред – както професионални, така и лични. А за взимане... най-вече ми взе съня. Едно два-три месеца почти не спах, за да мога да завържа всичко. Но пък нямам проблем с това. В един момент се свиква.

Имат ли изобщо хората спомен за летене и как да не го забравим?

Всички в това представление сме на мнение, че имат. Всеки човек има. Има някакъв кратък момент, който може би се случва, когато си много малък, в който изведнъж се изправяш пред целия промисъл на битието, в който за момент осъзнаваш причината да си тук, нуждата от това да си тук. Осъзнаваш си каузата, иначе казано. А как да не го забравим... Виж, тук вече има уловка. Много е трудно, при все, че това летене не трае дълго, искам да кажа, хронологично не трае дълго. Има неща, които чисто хронологично са много по-дълги – и затова ти се струва, че са и по-важни. Така че, мисля си, единствено с воля и вяра. Както в по-предния въпрос.

Всъщност как изобщо се събра именно този екип?

С актьорите сме завършили един випуск на НАТФИЗ – с една част бяхме работили заедно, с друга много исках тепърва да работя. И тук се засрещнахме. Защото и петимата имат много особени творчески природи. Изключително интересни. Впоследствие се добави и Михаела Добрева (сценограф) и Георги Атанасов (композитор), с които сякаш от раз започнахме да се разбираме.

За събирането много помогна и идеята за представлението – тя, някак си, беше най-важната. И всеки от екипа я прие като изключително лична. Така че може би това е най-точният отговор на въпроса. Събрахме се около това, което искаме да кажем.

За актьорите, чий образ бе най-труден за усвояване и защо?

Работата не беше толкова около изграждането на конкретен образ, а по-скоро на колективен такъв. Така че, мисля, това беше най-трудното за всички. Да, всеки има отделен персонаж, но най-трудно (и интересно) беше изграждането на колективното усещане, на „колективния” образ на неслучения човек. Неслучен, но притежаващ възможност да го стори. Непроявена досега. И щом се случи, да полети.

Мислим, че към такъв образ може да се добави и публиката – и изключително много ще се радваме, ако успеем да намерим съмишленици из нея. Така че за нас е голямо удоволствие да поканим всеки, който има интерес, на „Спомен за летене”. Както за известните ни вече дати – 12-ти април и 10-ти май – така и за следващите.

* Боян Руменов Крачолов (р. 1992, София) завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност "Режисура за драматичен театър" в класа на проф. Иван Добчев, а понастоящем следва магистратура по философия в Софийски университет "Св. Климент Охридски Сред режисьорските му работи са "Това НЕ Е Хамлет", "Палата №6", "Срещу течението на Хъдсън", откъс от романа "Възвишение", поставен поради участието му в ателието "Възстановки" и други. Като актьор е участвал в спектакъла "Продадено" (по "Вишнева Градина") с режисьор Маргарита Младенова. Негови разкази са публикувани в "Литературен вестник" и списание "Страница".„Църква от сънища“ е първата му самостоятелна книга с разкази, а най-новият му театрален проект е „Спомен за летене.“

Следващата дата, на която можете да гледате „Спомен за лете“ в Драматичен театър Пловдив е 12.04. Заповядайте!

Снимки: портрет Виктор Кожухаров, други Георги Вачев

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…