Един пърформанс на театрална работилница СФУМАТО, с участието на Николай Кенаров и Илия Атанасов
Обект на внимание е въображението, с което народът обяснява произхода на интимността между мъжа и жената.

Спектакълът "Блажно наддумване" на Александър Събев се качва на летни сцени Конюшните на царя тази неделя, от 21:00 часа.
Театралният проект, базиран на текстове от сборника "Фолклорен еротикон", съставен от Флорентина Бадаланова, се появява първо в летния Малък сезон на "Сфумато". Следва покана от Маргарита Младенова и Иван Добчев и така заглавието остава в репертоара на театъра и след края на феста.
Представлението е дебют на професионална сцена за младите актьори Николай Кенаров и Илия Атанасов, завършили НАТФИЗ при проф. Пламен Марков. Костюмите са дело на Ирина Василева.
Избраните текстове в пърформанса - от Северозападна България, са много богати, наситени с мощна витална фантазия за причудливо обяснение на света по думите на режисьора Александър Събев.
Проектът е замислен за открито пространство, като действието е локализирано около едно дърво. Екипът разчита на естественият екстериор, даващ усещане за живината на текстовете и ситуациите произтичащи от тях.
"Искахме да се усеща природата - споделя режисьорът. - Тревата, вятърът, звездите и небето са важни, за да звучат добре тези текстове с богата фантазна енергия. За нас беше важно те да не са в типичното театрално пространство, това ги съживява и подчертава тяхната автентичност. Еротичните истории имат много автори, всеки разказвач е наслагвал по нещо от себе си. Сега ние правим същото, подсилвайки максимално наивистичното звучене, забавлявайки се. Консултантът ни д-р Григор Григоров  поработи доста с актьорите по изговора, той познава регионите и диалектите. Пак с него уточнявахме и смислите, всички трябваше да се научим, че "курец" и "пижолина" не са мръсни думи. Говоренето в този спектакъл е свързано с въображаеми ситуации, затова и жената я няма на сцената - тя е нещо силно желано и мечтано, не реално присъствие. Мъжът, когато фантазира за жената, става различен и точно тази промяна е ценна. Героите ни са омаяни от промяната, влюбването ги прави почти поети."
Действието се развива на поляна, две млади момчета са се качила на едно дърво и гледат момиче което се къпе. Позицията на единия, предоставя "по–богата гледка", а другият се опитва да я заеме. В стремежа си за това той предизвиква съперникът си и двамата започват дълго, страстно и сладостно блажно наддумване, в което еротичното битува, като тайнство взривяващо въображението и ражда чудновати, хиперболни и същевременно жизнено-обаятелни образи.
Всеки, който отдели час и 15 минути за среща с "Блажно наддумване", ще се доближи до хумора на балканския езичник, правещ християнските догми по-вкусни за смилане.
Билети на цена от 8 лева ще се продават на място, непосредствено преди началото на представлението.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…