През 2021 г. се навършват 280 години от нейното издаване

В рамките на Националната библиотечна седмица, която се провежда от 17–23 май, Пловдивската народна библиотека Иван Вазов ще покаже на гражданите и гостите на града оригинален екземпляр на „Стематография“ на Христофор Жефарович (1690–1753),  печатан във Виена през 1741 г. Книгата е изложена на 11 май и може да бъде видяна до 24 май. Екземплярът е част от специалните колекции на библиотеката,  придобит след покупка в периода 1901–1906 г. от директора Борис Дякович.

„Стематографията“ изиграва значителна роля за духовното пробуждане и съзряване на българите и южните славяни, оказвайки силно въздействие върху българската възрожденска култура. В продължение на повече от век, „Стематографията“ се ползва от зографи, иконописци, гравьори и илюстратори на книги като образец за изписване на светци, царе и хералдически символи и особено на българската хералдика.

„Стематографията“ се появява  в началото на европейския просветен абсолютизъм и не може да бъде разглеждана и анализирана вън от този общоевропейски исторически процес. През 2021 г. се навършват 280 години от нейното издаване.

Книгата е показана в специално аранжиран стъклен шкаф в изложбеното пространство на Изкуствотеката, фоайе ет.2.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…