Капана.БГ

Капана.БГ

Kristijan Azirovic Orchestra е гаранция за истински музикален купон, а пивоварница FRIK&S е най-новото място за епични събития и забавление под тепетата

 

Има нещо магическо и сакрално в сръбската музика. Както казват – наслада за душата и щастие за сърцето. А какво по-добро обещание за незабравимо посрещане на Новата година от цяла вечер в музикални ритми и весели хора около теб!?

Пивоварница FRIK&S е локацията, а Kristijan Azirovic Orchestra са нашето предложение за епично парти този 31-ви декември. Те са двукратни победители на фестивала в ГУЧА. Това е най-мащабният балкански фолклорен фестивал за духова музика, на който се надсвирват повече от 160 музиканта, оцелели след елиминации между почти 2000 любители на тромпета и духовите инструменти. Всичко това се случва пред публика, която надхвърля 600 000 души, а редица познавачи сравняват преживяването дори със световноизвестни събития като Glastonbury, Reading, Burning Man или Coachella.

Стилът, в който се изявяват музикантите, е балкански и бохемски, точно като за Пловдив, а предложението за новогодишната нощ включва още:

– Деликатесно плато сирена и сушени меса, плодове, мед и ядки
– Терин от гъши дроб, канапе от сладко царевично кексче, домашно сладко от смокини
– Гръцка салата с прясно осолено сирене, нефилтриран зехтин, риган, кростина
– Руска салата за споделяне през цялата вечер
– Домашно изпечена поркета, сладък винен сос, билкови печени картофи, глазирани моркови на грил
– Шоколадова стаут торта с ягоди
– Баница с късмет
– Шампанско

А за пивоварница FRIK&S ви гарантираме, че ще четете и чувате много още. Тя отвори врати буквално преди два месеца, на мястото на най-старата пивоварна в квартал Каменица, и оживи емблематичния комин, който всички забелязват отдалече и където сега се произвежда крафт бира и се случват ежеседмично мероприятия.

Начинанието е подето от екипа на едно от най-култовите места в столицата – Маймунарника. Целта им е да го превърнат в част от културната карта и календар на Пловдив, за да предложат на жителите и гостите на Града под тепетата неповторимо изживяване, изпълнено с тематични събития и качествена местна бира и храна.

Във FRIK&S ще откриете три основни неща – крафт бира, директно от казана, крафт храна, приготвена на момента, и крафт музика, изпълнена на живо. През делничните дни може да се насладите на дневни менюта за обяд, а акустичните им вечери са истинско удоволствие за слуха и определено си струва да замените централните пловдивски локации с нещо по-различно.

Пивоварница  FRIK&S определено не е място, което може да пропуснете. Не само екипа и подхода им към пловдивската публика, но и майсторството на главните готвачи и разнообразието от занаятчийско пиво – са обещание към всички нас, че те са тук, за да останат и да изпълнят културния живот под тепетата с още повече стойност!

 

През последните десет години джаз певицата Мирослава Кацарова създава ежегодно по една нова концертна програма, която се отличава със специфичен музикален материал, нова звучност, силни, умни аранжименти, разказани истории. Paloma, както е заглавието на новата поредица от концерти, се появява след  Singin’n’Swingin’, Desafinado, April In Paris, Cinema, Blue Moon Songs Of Billie Holiday, The New Standards, Electronic Dreams, Bluetronic и „Като в картина на Шагал“. Paloma, точно като старата мексиканска песен. Една от любимите версии на Мира Кацарова на тази песен е на Каетано Велосо. Особено важен акцент в този своеобразен музикален, но и филмов разказ, който предстои в Пловдив и София, ще бъде преработката на познатите стари латино песни. Оркестрациите за струнния квартет са неконвенционални в съзвучие с типично джазовата рехармонизация, силно подчертана от класическото джаз трио: пиано, бас, барабани. 

 

С тези нови аранжименти на пианиста Мирослав Турийски ще изпратим старата и ще посрещнем новата година на 28 декември от 21:00 ч. в Bee Bop Cafe, Пловдив (билети на място с предварителна резервация) и на 12 януари от 19:30 ч. в Софийска градска художествена галерия (билети в мрежата на Eventim).

 

„Тиха и сладостна носталгия по черно-белите филми на XX век, по техния саундтрак и естетика, по наивните им, но автентични настроения – това е фокусът на новата ни концертна програма. Внимателно и с любов съм избрала музикални теми, които ме изразяват и отговарят на идеала ми за песен: мелодична, красива линия, със съвършено втъкан текст в нея. В програмата съм подбрала песни с фини препратки към магическия реализъм на латиноамериканската култура като Cucurucucu Paloma, Samba de Bencao, Manha de Carnaval (Black Orpheus), Desafinado, Amapola, Mas Que Nada, Dindi и още други, повечето от тях свързани с филми. Миро Турийски е претворил стария музикален материал и преосмислил темите в него така че да звучи модернистично, но и носталгично и с уважение към оригинала“, разказва Мирослава Кацарова. 

 

С нея на сцената ще бъдат още Мирослав Турийски (пиано), Младен Димитров (барабани), Александър Леков (бас) и струнен квартет Perfect – Ивелина Христова и Диляна Давидова (цигулки), Мария Венкова (виола) и Антоанина Юрганджиева (виолончело).  

 

С тези концерти Мирослава Кацарова отбелязва и още една годишнина – тази на 22-ия рожден ден на предаването ѝ по Jazz FM Radio – Desafinado.

 

28 декември | 21:00 ч. | Bee Bop Cafe, Пловдив 

 

билети на място с предварителна резервация

 

12 януари | 19:30 ч. | Софийска градска художествена галерия 

 

билети в мрежата на Eventim 

 

PALOMA – нова концертна програма на Мирослава Кацарова с:

 

Мирослав Турийски – пиано и аранжименти

Младен Димитров – барабани

Александър Леков – бас

Струнен квартет Perfect Ивелина Христова и Диляна Давидова (цигулки), Мария Венкова (виола) и Антоанина Юрганджиева (виолончело)

Двата концерта се осъществяват с подкрепата на Министерство на културата.

Вълнуващият благотворителен концерт на певческо дружество “Ангел Букорещлиев” изпълни до краен предел Голямата зала на Градския дом на културата в неделя. Първият светски хор в България обяви матинето с кауза за набиране на средства, които да отидат за ремонт на сградата, в която репетират певците на Сахат тепе.

Припомняме, че то води началото си от далечната 1895 година, когато в къщата на Никола Попов се събират 18 ентусиазирани любители на музиката, решили да създадат хор. За диригент е поканен Ангел Букорещлиев – учител по пеене в Пловдивската мъжка гимназия. Няколко месеца по-късно, на 4-ти март 1896 г., се провежда учредително събраниe, на което любителския мъжки хор е преименуван на Пловдивско Певческо Дружество. Член 1 на неговия Устав гласи: „Певческото дружество се създава, за да развива и разпространява българското и славянско пеене и въобще художествената музика“.

Дружеството е обявено за представителен хор на града, а Съюзът на българските композитори става патрон на състава. Основното ядро на хора се присъединява към новосъздадената през 1953 г. Държавна опера Пловдив , през 1956 – в навечерието на своята 60-годишнина ППД е наградено с орден „Кирил и Методий“ – І степен за цялостна творческа дейност.

Сега диригент на хор „Ангел Бокурещлиев“ е младият, 23-годишен пианист Илиян Тиганев. Неговият чичо – Иван Пенчев, е бил ръководител на дружеството през годините след Освобождението, когато хорът е наброявал 125 души.

Постройката на склоновете на Сахат тепе е издигната преди около сто години с дарения от организацията, но към днешна дата е в лошо състояние, невъзможна за отопление и с нужда от обновяване. Във видеоподкаста „В Капана на Под тепето“ се срещнахме с диригента на хора Илиян Тиганев, който разказа подробности за инициативата и за самия концерт- Благотворителен концерт в помощ на Певческото дружество – ВИДЕО

Новината, че домът на най-старото певческо дружество в страната ще бъде ремонтиран дойде на самия концерт. Съобщи я от сцената лично кметът на Пловдив Костадин Димитров.

По думите му в Бюджет 2024 са заложени пари за издръжка на дружеството в размер на 36 000 лв.

"И сме готови да ремонтираме къщата на Дановия хълм, за да имат камерна зала и нормални условия за репетиции", каза още кметът.

Понеделник, 11 Декември 2023 10:07

Читалищата в „Родопи“ получиха дарение

Читалищата на територията на община „Родопи“ получиха ценно дарение - книги, доказващи значимостта на 3-ти март в българската история. Дарителят е академик Иван Юхновски – учен и общественик, един от най-видните членове на инициативния комитет за запазване на Трети март като национален празник.

акад. Юхновски е гост в община „Родопи“ по поканата на председателя на Об С „Родопи“ Владимир Маринов. Заедно със заместник-кмета Емилия Иванова и кмета на село Брестовица Мария Манолова те го посрещнаха в емблематичната за община „Родопи“ Влахова къща.

Владимир Маринов връчи поредните събрани подписки за провеждането на референдум за национален празник Трети март на акад. Юхновски. Събитието продължава с тематична беседа за това, колко е важно да съхраним националното си достойнство и родова памет.

Трети март обединяваше цялото общество. Българският народ не бива да допусне промяна на националния празник. Иначе директно се оскърбява подобно действие чрез каузата на Ботев, на Левски“, коментира акад. Иван Юхновски.

От името на кмета на община „Родопи“ Павел Михайлов видимият учен и общественик акад. Юхновски получи плакет и благодарствено писмо, с което ръководството на общината засвидетелства воля, че ще продължи да работи за съхранение на българския дух и традиции. 

Още по темата четете в Под тепето

Шест поетични книги бяха селектирани в краткия списък с номинации за Националната литературна награда „Иван Николов” за 2023 г. Жури в състав Мирела Иванова, доц. д-р Гергина Кръстева и Иво Рафаилов съобщи номинациите, избрани сред 63 предложени книги от общо 24 издателства.

 

Краткият списък с номинирани включва (изброяването е по азбучен ред):

 

NagradaIvanNikolov2023.png

● Ани Илков, „До края на смъртта“, Издателство за поезия ДА, 2022

 

В тази книга Ани Илков отстранява няколко пласта свещеност от човешкото и го откроява под светлината на умираща звезда, като едно и също с нея. Поезията тук би донесла утеха, стига да ѝ се доверим и да проследим накъде сочи, дори тя да няма утехата за своя цел. Езикът е и познатият Ани-Илковски танцуващ език, но и оголващ се подобно къс материя, носеща се в безвъздушното – угаснала завинаги или тепърва запалваща метафизична искра, след която човекът ще е радикално различен…

 

● Виолета Кунева „Кучето на Персефона“, Издателство „Жанет 45“, 2023

 

В лирическата книга на Виолета Кунева и езикът, и тялото се опитват да се измъкнат от клетката, лабиринта, потопа на прииждащите сенки – със или без водач, тукашен или отвъден. В тази поезия тихо отеква далечна памет за полезна болезненост, която бди на границата между грижа и жестокост, успокоява раните от смъртоносните нападения на ежедневни зверове. И усърдно се грижи за страховете си, в опит да предпази другите от тях.

 

● Галина Николова, „Въображаеми градини“, Издателство за поезия ДА, 2022

 

Въпреки че стихотворенията на Галина Николова във „Въображаеми градини“ са провокирани от различни страхове и безпокойства, те не причиняват страхове и безпокойства. И затова „виновен“ е езикът – чист и деликатен, самонаблюдаващ се, улавящ промените, въобразяващ решенията, въобразяващ реалността, мястото на пишещия в нея, и така лекуващ. Не само пишещия, защото в поезията на Галина Николова в тази книга читателят е неизбежен двойник на автора.

 

● Златозар Петров „Отдалечаване на ангела“, Издателство „Жанет 45“, 2023

 

Гласът в тази поезия, точно като делфинът от стихотворението „Уличен телефон”, пее и играе над водата, докато с томителна неистовост всъщност се носи към дъното на океана. Мрачната, далечна страст на това писане е прорязана от белезите на тъпи и тъкмо затова – безпощадни остриета. В свят, натровен от всевъзможно дърдорене, никнат само глухи иронични флиртове с възможността езикът да създава образи. И стиховете прииждат – здрачни и апокрифни, в опит да измолят последна милост за положеното върху дланта на Господ сърце.

 

● Ина Иванова „Нещата, за които мълчим“, Издателство „Жанет 45“, 2022

 

В поетичната книга на Ина Иванова долавяме „дългия пулс на града“, тупти с подробностите на познати улици и сгради, които хвърлят странни сенки, с вървежа на прозрачни и меланхолни хора. Смайваме се от неназовимото изящество на естеството в цялото му многообразие: от невидимите земни кратери през мъхнатите клепачи на новородена сърна до прималелите от вятъра лимонови треви. Любовта в „Нещата, за които мълчим“ най-често присъства като овладяна болка или „птича сянка“, като чупливост и пораждаща сила едновременно. Книга, която намира имена на невидимото – в нас и около нас – и ги записва, за да се знаят и помнят.

 

● Катя Димитрова „Плач по всички жени преди мен“, Издателство „Жанет 45“, 2023

 

Катя Димитрова е затворила между страниците на книгата си колкото плач и болка, толкова и ирония, и усещане за ненатрапчива модерност. Долавя се различното мислене и световъзприемане на едно ново, различно поколение, което умее да превръща в поетично вместилище цялата многотия на делничното, да осмисля откривателски безмилостното ни време и да го преобразява в метафори. Много впечатляващ е парадоксът, че стихотворенията в „Плач по всички жени преди мен“ са хладни, несантиментални, а предизвикват искрена топлота и необяснима, чувствена обич. Лирическа книга, която звучи много автентично, чисто и цялостно.

 

Голямата награда ще бъде обявена на 15 декември (петък) от 18 ч. на официална церемония в галерия „Димитър Георгиев“, ул. Съборна 23, Старинен Пловдив.

Националната награда за поезия „Иван Николов“ се връчва за 27-и път тази година. Учредена е през 1994 г. от Издателство „Жанет 45“. Награденият получава плакет, изработен от художника Христо Гочев, и парична премия в размер на пет хиляди лева.

По повод честването на 100 години от рождението на Стойна Кръстанова – текстилец, майстор на народните художествени занаяти, Фондация „Стойна Кръстанова“ и Регионален етнографски музей – Пловдив канят на откриване на Ретроспективна изложба „Да тъчеш сънища“, което ще се състои на 12 декември 2023 г. от 12.30 ч. в Етнографския музей.

 

Изложбата се съпътства с албум, представящ житейския път и текстилните произведения на Стойна Кръстанова, за да припомним за силата на творческия дар, преклонението пред постиженията на предишните поколения и мисълта какво ще оставим след себе си.

 

Албумът „Да тъчеш сънища“ се издава от Фондация „Стойна Кръстанова“ с подкрепата на Община Пловдив по компонент 4 „Книги на пловдивски автори и важни за града издания“, Le Comité de Jumelage de Pernes-les-Fontaines, France и Françoise Cezanne, Danièle Malcuit, Ginette Bohu, Patrice Bohu, на които благодарим.

 

Очакваме ви на 12 декември 2023 г. от 12.30 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив, ул. „Д-р Стоян Чомаков“ № 2.

Писателката Здравка Евтимова пристига в Пловдив идния вторник – 12 декември. Срещата ѝ с четящите хора в града под тепетата е част от инициативата на Литературния фестивал „Пловдив чете“ 2023 г. и ИК „Жанет-45“ в рамките на Литературен салон Spirt & Spirit. Модератор ще бъде журналистът Владислав Севов, а гостуването на Евтимова е по повод новия сборник „Луничави разкази“.

 

Книгата съдържа 20 истории, писани през последните три години. Едни от тях ще Ви разсмеят, други ще Ви натъжат, доколкото смехът и тъгата са главни ингредиенти на този сборник, а защо ли не и на живота ни извън книгата.

 

Здравка Евтимова е родена през 1959 г. в Перник. Завършва английска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ (1995). Специализира художествен превод в Сейнт Луис, САЩ. Превела е над 25 романа от английски, американски и канадски автори на български език, както и произведения на български писатели на английски език.

 

Автор е на романи и сборници с разкази.

 

Нейни текстове са публикувани в литературни списания и антологии в 27 страни по света, между които САЩ, Канада, Великобритани, Австралия, Сърбия, Словакия, Германия, Франция, Китай, Япония, Индия, Иран, Полша, Аржентина, Нова Зеландия, Република Южна Африка и др.

Носител е на множество литературни награди.

 

През 2020 г. става носител на голямата награда Христо Г. Данов за цялостен принос в националната книжовна култура.

Страница 1 от 2221

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…