Живка Аджеларова

 

И този път пловдивчани не изневериха на традицията да посетят „Петното на Роршах“ и да споделят част от деня си с талантлив български писател. За разлика от всяко друго събитие, провеждано на това място, представянето на романа „Шестият пръст“ на Деляна Манева, още от самото начало отведе присъстващите в едно измерение отвъд общоприетите рамки, където рутината отстъпва крачка назад и свежда глава пред динамичното и различното.

 

Вечерта беше открита с няколко думи на професор Амелия Личева, с които тя представи авторката. Деляна Манева е сценарист, режисьор, преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и в Нов български университет. Тя е автор на критическото изследване „Предизвиканото тяло“, номинирано за награда „Икар“, а заедно с Алек Попов са носители на Национална награда за драматургия. „Шестият пръст“ е нейният дебютен роман.

 

„Една от основните теми в книгата е емиграцията, акцентира професор Личева. В българската литература тя се засяга по-скоро от автори-емигранти, които пишат в чужбина, независимо от това дали на български или на чужд език и поставят тази проблематика винаги през ключа на носталгичното, обясни Амелия Личева.

 

Главен герой в романа на Деляна Манева е момче, прието добре от чуждото общество, заради завидните качества, които демонстрира. Един ден то решава да се завърне в родината си, за да получи съгласието на биологичния си баща да бъде осиновено от втория съпруг на майка си.

 

„Разказът в книгата се води от името на подрастващо дете, което говори за нашето днешно, като преосмисля и представя България такава, каквато е сега“ – коментира още професор Личева. Тя обърна специално внимание и на езика в романа, определяйки го като кинематографичен, пластичен, динамичен и различаващ се от типичното женско писане.

 

В хода на разговора и самата Деляна Манева сподели своите наблюдения върху различния начин на мислене на младите хора: „Аз работя с млади хора и забелязвам техния гняв срещу схемите, моделите и рамките, към които ги тласкат техните родители. На мен това много ми харесва, дори определям този гняв като чист и свещен.“ Писателката допълни още, че според нея, да опиташ да спасиш някого, по - скоро означава да превърнеш другия в обект и да му вмениш това, което ти смяташ за правилно.

 

По-късно в разговора се включи и Алек Попов, който подчерта, че е много важен моментът, когато един литературен текст развълнува читателя си. „Не е лесно да избереш такава семейна история и да се изправиш срещу нея, защото знам от личен опит, че това причинява големи мъки“ – допълни той.

 

В края на вечерта мислите на гостите с нежелание напуснаха магичното измерение, което им разкри романът „Шестият пръст“ и отново се завърнаха в реалния човешки свят. А това вещае само едно – успех на книгата и нейния автор.

 

А що се отнася до гостоприемния Пловдив, от тази вечер той стана известен не само като „градът под тепетата“, а и като „градът на хилядите светове“, благодарение на „Пловдив чете“.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…