Най-мащабният литературен фестивал у нас „Пловдив чете“ ще се проведе тази година през септември, а не както по традиция в началото на юни. Промяната се налага, заради извънредната ситуация с коронавируса. Това съобщават организаторите от издателство „Жанет 45“.

На този празник на книгата гостуват авторитетни издателства от цялата страна, а Главната на Пловдив се превръща в огромна книжарница на открито. Срещи с български и чуждестранни писатели се провеждат всяка година в къщите на Стария град, в НБ „Иван Вазов“ и читалища, в приятна атмосфера на квартал Капана и на други любими места на пловдивчани и гости на града. Традиционно фестивалът се открива на Античен театър-Пловдив с участието на музиканти и други артисти. През 2020, това събитие, на което присъстват около 3 000 човека, вероятно ще бъде на 29 септември.

Младият Пловдив чете, който е част от фестивала също ще премести планираните събития за есента. Негов фокус са децата и младежите, които в продължение на няколко месеца от февруари до юни се срещат с любими автори, илюстратори, преводачи. В рамките на Младият Пловдив чете се провеждат и обучения за писане на проза, поезия и отразяване на културни събития. Миналата година в творческите работилници се включиха близо 200 човека.

По време на Пловдив чете се връчва националната литературна награда „Христо Г. Данов“, която се присъжда ежегодно в къщата музей „Христо Г. Данов“ за принос в националната книжовна култура в девет категории. За есента остава и връчването на „Орфеев венец“ – награда за поезия и на „Златна четка“ – за художествено оформление.

Инициативата "ЗабравениТе думи" също ще бъде продължена през септември, като от "Пловдив чете" ще очакват ученици от различни гимназии да се включат със свой подбор от думи. Този път от писателите Иван Вазов, Гео Милев, Валери Петров, Малина Томова и Добромир Тонев. Те са избрани не само, защото техният език изобилства от красиви думи, а и защото всички те имат годишнини през 2020-та година, споделят организаторите.

Екипът на "Пловдив чете" желае на всички здраве, силен дух, четене на добри книги и до скоро виждане в алеята на пишещите и четящи хора!

Ако искате да си припомните моменти от литературния фестивал, може да посетите блога фейсбук страницата и групата в социалната мрежа.

В галерията - снимки от различни издания на фестивала

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…