"Мозайката е дошла до нас още от древността и Пловдив е измежду малкото места, които имат щастието да бъдат богато надарени с такива антични артефакти. Нищо чудно, че тя е в кръвта и на съвременните артисти. Практически вечна, тя остава неподатлива на времето. Съвременните творци като Страхил Найденов не само съживяват старата традиция, но влагат в нея и съвременен дух. И ето я - пластична, триизмерна, с необичайна форма и ново експресивно послание. Подходящ акцент за всеки модерен екстериор или интериор, мозайките на Страхил Найденов вълнуват не само чисто естетически, но и носят усещането за вечност и неизменност. Нямаме ли нужда точно от това и именно сега? Не пропускайте възможността да бъдете част от съпреживяването, наистина си струва!"

Тези думи на Вихра Григорова са достатъчни, за да ви препоръчаме заедно с Авторите от Капана, изложба Мозайка на Страхил Найденов "За Хората и за Маските". Откриването е днес в галери ИКАР в столицата от 16 часа. Експозицията ще остане един месец, а после я очакваме и в Пловдив.

Страхил Найденов е от малкото художници у нас, който създава творби от камък - така наречената от него модулна мозайка. Новата му колекция, родена по време на пандемията от коронавирус, показва художествени открития в областта на мозайката, 3D мозайката и скулптурната мозайка, за които авторът е използвал естествени камъни, минерали и керамика.
Найденов е роден в Плевен през 1973 г. Членува в Съюза на българските художници, в Международната асоциация за пластични изкуства АИАП/ЮНЕСКО/. Има редица самостоятелни изложби у нас и по света - САЩ, Швейцария, Япония.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…