В галерия „Възраждане“ е открита изложба - живопис със заглавие „Годишните времена“ на Емилия Арабаджиева. За авторката и нейните творчески търсения, претворени в пейзажи и натюрморти говори галеристката Красимира Алексиева.

 

Ясно личи колко възторжено обича и се възхищава на природата авторката. Тя почтено, красиво и скромно ни поднася своите ясни послания за природната възвишеност на Божия свят“, каза Краси Алексиева.

 

 

Гости на откриването бяха заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, директорът на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства Николай Томов, преподаватели от гимназията, колеги, галеристи и почитатели на авторката.  

 

 

Емилия Арабаджиева е завършила сценография в Художествената академия – София, в класа на проф. Асен Стойчев. Още по време на следването си в София работи на хонорар в БНТ, като при завръщането си в Пловдив продължава да работи в РТЦ-Пловдив телевизионни постановки. Сценограф и на две постановки в Куклен театър, а от сезон 1979-1980 до 1989 г. работи като щатен сценограф в драматичен театър „Н.О. Масалитинов”, Пловдив. Там реализира 11 постановки . Има осъществени две постановки в театър „Алтернатива”, София. По това време работи и като преподавател в СХУ за сценични кадри, Пловдив и лектор по Художествено оформление на спектакъла в Пловдивски университет.

 

 

От 1992/93 г. до 2020 г. е директор на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, Пловдив, а от 2005 г. хоноруван преподавател по История на костюма в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуства – Пловдив. Художник на документални филми, Емилия има издадена книга „История на костюма”.

 

Има участия и редица международни проекти . През целият си творчески път работи и кавалетната живопис, дизайн на книгата.  Продължава работата си като сценограф.

 

Първата жена носител на наградата „Мечът на Ромфея” на галерия „Ромфея”, Пловдив за 2010 г.Има осъществени 21 самостоятелни изложби и множество участия в общи такива.

 

Изложбата ще продължи до 29.03.2021 г.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…