Изложба „Два свята“ ще представят пловдивските художници Анета Стоянова и Станислав Трайков за четвърта година в Дома на културата „Борис Христов“. В нея любителите на изкуството ще могат да видят 50 нови творби. Те са разнообразни и са създадени през последните 12 месеца. Представят предимно пейзажи, модерна живопис, натюрморт, рисувани с масло.

 

„Въпреки ситуацията с COVID-19, решихме да продължим традицията и да представим своите нови творби. Това е нашата шеста съвместна изложба през изминалите 4 години, две от тях са в Банско, където се включихме в благотворителни инициативи през 2018 и 2019. Тази година пропуснахме поради пандемията, но ще продължим заедно със съвместни изложби и участия в пленери в страната“, коментира Станислав Трайков.

 

Анета Стоянова ще покаже пейзажи от страната, натюрморт и живопис. За трета година в картините й ще оживеят изображения на жени в традиционни български носии. Според Анета те носят мъдростта на предците ни, изработени са с много любов и са характерни за историята на различните региони. В картините й често се срещат романтични сюжети, както и пейзажи с коне, красиви забележителности от страната, цветя.

 

Обединяваща за двамата автори е темата за морето, която ги вдъхновява и свързва с техни приятели-художници, с които участват в пленери. 

 

На тази изложба Станислав Трайков ще покаже нови пейзажи и модерна живопис. Последните години е увлечен от стила на руската школа, която носи вдъхновение за художника. „Надяваме се посетителите на изложбата да открият новаторството в нашето изкуство и новите техники, които ползваме в творбите си“, коментира художникът.  

 

За първи път ще бъде представена съвместната творба на Станислав Трайков и неговата муза – съпругата му д-р Теофана Добрева. Картината се казва „Тюркоаз“ и е подписана от двамата. Интересен факт е, че още в ученическите си години в елитната гимназия „Лиляна Димитрова“ те рисуват чудесно и таланта им е забелязан от художника и преподавател Борис Дочев. Там пламва и тяхната любов. Години по-късно Станислав открива рисуването като релакс, който му носи вдъхновение в ежедневието. Подобно е и усещането на Теофана, която не само подкрепя стъпките в изкуството на съпруга си, но е и негов критик. За нея тази творба е ново предизвикателство, в което се включва с удоволствие.   

 

Изложбата „Два свята“ на Анета Стоянова и Станислав Трайков ще бъде открита по традиция в навечерието на Деня на будителите. Тази година на 25 октомври 2020 г. от 17.30 часа във фоайето на Дома на културата „Борис Христов“.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…