Мащабната и изключително впечатляваща експозиция „Завещанието“ с творби от личната колекция на писателя Христо Стоянов бе открита официално снощи в Дома на културата „Борис Христов“ от Председателя на парламентарната Комисия по култура и медии Вежди Рашидов. Самият Рашидов, освен близък приятел на Христо Стоянов, е творец и ценител, отдавна изкушен от колекционерството.

Още с пристигането си, Вежди Рашидов връчи на Христо Стоянов поредния си подарък – две картини от Георги Трифонов (автопортрет и портрет на Вили Цанков) за колекцията, нещо, което Рашидов е правил нееднократно при срещите между двамата приятели през годините.

Цялата колекция на писателя включва над 1600 масла, 400 графики и 350 скулптури, като в Пловдив са експонирани близо 100 творби – живопис, графика и рисунки. Идеята за изложбата в Пловдив възникна спонтанно по време на среща между заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов и писателя Христо Стоянов на откриването на Националните есенни изложби 2020 в Стария град. Освен експозицията, Христо Стоянов представи и част от книгите си, заедно с последната „Записки по българските пандемии“, която излезе от печат в деня на изложбата.

Приветствие на откриването от името на община Пловдив отправи заместник -кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, който благодари, че Пловдив бе избран за втория град в страната, в който ценната сбирка се показва. Богатата колекция, събирана три десетилетия от родения в град Габрово писател и публицист, е завещана на Габрово през май 2019 година.  По този повод е организирана изложба в Габрово , която носи същото заглавие, както в Пловдив - „Завещанието”. Завещанието включва картини на стари майстори, съвременни автори - не само платна, но и прекрасни графики, рисунки и скулптурни произведения. Някои автори присъстват с цели периоди от тяхното творчество.

Не бях виждал колекцията на Христо в такъв мащаб. Дано съпругата му Милена го издържи, защото той вече е болен от една болест – колекционерството. Тя обаче е приятна и води човека в един трети свят. Познавам Христо отдавна, помня събиранията ни при Начо Културата, тогава спорехме за изкуство, говорехме за живота. Живяхме в една среда на много талантливи хора“, каза при откриването Вежди Рашидов.

Сред гостите на изложбата в Дома на културата бяха народните представители Десислава Атанасова и Димитър Лазаров, кметът на Габрово – Таня Христова,  заместник-кметът на Габрово Мария Йозова, кметът на район централен Георги Стаменов, изпълнителният директор на Фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев,  много художници и приятели от цялата страна, председателят на Съюза на българските художници Любен Генов, председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева и много други. Христо Стоянов получи също така цветя от Димитър Главчев с лично послание и поздравителен адрес от Недялко Славов – Областен управител на област Смолян.

Изложбата в Дома на културата се осъществява със съдействието на община Габрово и може да бъде разгледана до 4 ноември.

ИЗЛОЖБА „ЗАВЕЩАНИЕТО“

представя 99 картини - част от личната колекция на писателя Христо Стоянов със селекция от  62-ма автори 

 1. Сули Сеферов
 2. Вежди Рашидов
 3. Александър Райков
 4. Тома Трифоновски
 5. Николай Ангелов – Гари
 6. Максим Бояджиев
 7. Свилен Блажев
 8. Веселин Дамянов – Вес
 9. Юри Буков
 10. Димитър Каратонев
 11. Иван Узунов
 12. Ивайло Мирчев
 13. Светлин Русев
 14. Вихра Григорова
 15. Владимир Чукич
 16. Иван Димов
 17. Петър Мичев – Педро
 18. Николай Добрев
 19. Валентин Узунов
 20. Христо Христов
 21. Владимир Димитров – Майстора  
 22. Златю Бояджиев
 23. Стоян Стоянов – Течи
 24. Стоимен Стоилов
 25. Кирил Божков
 26. Иван Обретенов
 27. Аршак
 28. Кънчо Кънчев
 29. Георги Динев
 30. Борис Пеев
 31. Камен Кисимов
 32. Владимир Киров
 33. Николай Янакиев
 34. Кольо Карамфилов
 35. Ели Ангелова
 36. Владимир Кавалджиев
 37. Елисавета Павлова
 38. Петко Петков
 39. Красимир Кръстев
 40. Слав Кривошиев
 41. Светла Ралевска
 42. Павел Бакалов
 43. Димитър Костадинов
 44. Деян Димитров
 45. Господин Цветков
 46. Петър Петров
 47. Иван Христов – Грога
 48. Николай Добрев
 49. Георги Йорданов
 50. Тоню Цонев
 51. Ненко Чанев
 52. Димитър Каратонев
 53. Неделчо Кучков
 54. Бойко Колев
 55. Здравко Палазов
 56. Любен Генов
 57. Найден Петков
 58. Свилен Блажев
 59. Рошпака
 60. Чавдар Петров
 61. Георги Трифонов
 62. Теофан Сокеров.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…