След многогодишна пауза Димитър Маринов се реши да покаже най-доброто, нарисувано от него през последния половин век. Той няма специализирано художествено образование, но има талант. Има също и много приятели, които изпълниха втория етаж в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ №15, за да го поздравят за ретроспективната му изложба. В нея може да се проследи развитието му като артист от 60-те години на миналия век до наши дни. Сред приятелите му е и известният график Йордан Велчев, който определи Маринов като „многолик и смел в търсенията си художник“. Сред изложените произведения могат да се видят ранни малки портрети, които въздействат със своята „интимност и аура на състоянието“, пресъздадени от автора. Велчев характеризира пейзажите му, „рисувани по един класически начин, като поетични откровения“, а една серия от тях „впечатлява с яркостта на колорита, без при това да се нарушава живописната хармония“.

„Във фигуративните си композиции, включително и в тези на колажен принцип, художникът интерпретира теми, които го вълнуват, изразява своята гражданска позиция, търси истината за нашето време“ – беше подчертано при откриването.

Картините на Димитър Маринов могат да се видят в Градската галерия до 27 октомври.

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…