Живописецът Петър Пиронков подрежда 42-ата си самостоятелна изложба. Тя ще бъд0е открита на  8 ноември от 18ч., в Градска Художествена Галерия. Творецът е наследник не само на една от най - редките съвременни живописни школи – „Пловдивската”, чийто съосновател е баща му маестро Енчо Пиронков, негов духовен и житейски учител, но и на Римската художествена школа – едно събирателно име за изкуството в неговите най - върхови изяви.
Публиката на Пловдив ще има възможността да се наслади на една монументална микеланджеловска  музейна живопис, носеща характерните белези на днешната епоха и интимността на калдаръмения мирис на Старият град. Рядко съчетание, но постигнато със замаха на жеста и четката и безкомпромисност по отношение на духовния заряд.

Петър Пиронков е роден на 8-и септември 1977г. в София. Завършва Национална художествена гимназия „Илия Петров” специалност Живопис в София. Художникът се дипломира през 2003г. в специалност „Живопис” в класа на проф. Александро Троти, в Държавна художествена академия за изящни изкуства гр. Рим, Италия. Работи в областта на камерната и монументална фигуративна живопис. В периода 1996-2014г. участва в общи изложби и пленери в България и чужбина. Носител е на първа награда за живопис „Перикле Фацини” 1999г и „Златно перо” 2011г. Негови творби са притежание на галерии и частни колекционери в Италия, Франция, Белгия, Гърция, Великобритания,Германия, Холандия, Австрия, Русия, Китай, САЩ, Венецуела, Мексико, Швейцария и др.
Творецът има над тридесет самостоятелни изложби в България и по света.

Петър Пиронков създава образ на света съчетавайки свръх материалното усещане за живопис с желание за свръх духовно внушение за преходност. В този преход има загърбване на познатото и обещание за срещи, за разбиране и хармония в автономен свят на експресивна чувствителност. Неговите персонажи с лекота преминават в различни пространствени измерения със съзнание и чувства не такива, каквито познаваме, а други – дълбоки лични. Героите са в очакване, извисени духовно и обърнати най-вече към себе си. Издължените пропорции им придават извисеност и подчертават хармонията между вътрешната и външната красота. Чрез тази хармония художникът дискутира и върху темата за двойнствената натура на човека – едновременно да се харесва и да се съмнява в себе си. Да копнее и да се разделя с копнежите си съвсем съзнателно. Да се страхува от неизвестното и да се стреми към него, като спасение. С други думи – приемам тази живопис като необуздано желание на автора да изучава своето в нея. Колкото повече и се отдава, толкова повече се приближава към себе си. Освободена от задръжки, тя не носи сюжети и макар и макар, че големите платна изглеждат като епични поеми, те всъщност са манифест на нейния свободен дух. Вглеждането в силуета на белия кон не е през погледа на Дега, вниманието към женското тяло не е Рубенсово, на Паскин или Тулуз Лотрек, сложната конфигурация на пространството не е на Вазарели или Ешер.
В изкуството няма критерий за правилност. Правилно е това, което ни се струва правилно и то означава само едно – така наречената действителност не е по-правилна от изкуството.
Красимир Линков

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…