Изложбата "Преди да остане само пясъкът..." на художничката Нели Тодорова ще бъде наредена в Галерията на ДПХ. Събитието ще представи изкуствоведката Светла Москова на 24 октомври 2014г. от 18.00ч. в изложбената зала на Дружеството на  Гладстон. Експозицията включва петдесет и две картини предимно на морска тематика, обединени,  от една страна от магнетизма и философските послания на морето, неговите състояния и неизменното присъствие на неизмеримата му шир, детайли, материализация, сюжети..., и от друга - разнообразни като техника и похват. Ще бъдат показни и трите платна, които авторката нарисува на тазгодишния "VIII МЕЖДУНАРОДЕН СИМПОЗИУМ - АРТ КОЛАЖ" в Пловдив през август.

Нели Тодорова е свързана с художествения живот на Пловдив от 2009г., когато представя изложбата си "Разкажи ми нещо... за морето" в залите на Балабановата къща. Градът на изкуството не остава безразличен за нея и през 2011г. тя става член на ДПХ. Позната е на пловдивските ценители с участията си на общите годишни изложби от тогава до сега.

Настоящата изложба "Преди да остане само пясъкът..." пристига в Пловдив след експонирането ѝ в Кюстендилската галерия "Владимир Димитров - Майстора" през септември т.г.  и ще може да бъде посетена до 11 ноември.

Светла Москова за нея:


ИМАМ ПОДОБЕН СПОМЕН ОТ НЯКЪДЕ...

Това е наименование на една от творбите на Нели Тодорова.
Едно от нещата, които ми правят впечатление в нейната живопис, е изграждането на сюжетна нишка, водена от името на всяка една творба, нестандартно и непретенциозно. Обаче то е свързано със света на художничката, с морето, брега, със спомени, които докосват за секунди съзнанието, и се материализират върху платното чрез заобикалящата ни среда - мига, времето, душевното ни състояние, негата, напрежението, любовта, досега до безбрежието, до изгрева и залеза, до гларусите, "обляни" в червения, класически според авторката сигнален тон, в чиято мрежа попадаш, питайки се, дали това е сцената на поредния спектакъл, в която кадърът е превзет от знаковите морски птици...
Нели Тодорова е невероятен майстор на морския пейзаж, в който усещаш солените пръски на летния дъжд, превърнал хоризонта в сивкаво розова амалгама от невъобразими тонове и тоналности.
В приливите и отливите на нейното вдъхновение улавяме минорни и мажорни гами, посветени на сезоните, на смяната на деня и нощта, в нейните миражи на свободата на дълъг круиз, на звездите, небето и морето, на лодките и на брега, с гларусите.
Не всеки художник пейзажист може да улови миговете на приливите и отливите, на подсъзнателното усещане за пълнота, за свобода, за далечен хоризонт, за знаците на времето и мига  на връхлитащата вълна.
Нели съзнателно преследва свободата. Тя е проявена в наситените с пастьозност маслени платна, в които натрупва обемни форми, преливащи минорно към светлината на пастелното излъчване на живописните хармонии.
Миражът на свободата за нея може да бъде хартиена лодка, опазила се от досега с водата, етюд от ябълките на Ева..., златистите "зайчета" върху вълните на залеза, върху зелената стихия от първите часове на есента, нежните розови отсенки, уловени привечер на алеята..
Един творец, превръщащ своите живописни платна в кратки сцени от живота, запомнени, или забравени, като прекрасната творба "Тук съм......на масичката, на едно кафе".
Сутрешният полъх леко е докоснал листа и празната чаша, от която струи леката нега на недочаканата среща.
Нели Тодорова е един от младите български художници, изградил ясна представа за своя път в изкуството, очертал маркерите на своето бъдеще, можещ, разбиращ, знаещ, талантлив...
    Бъдещето е пред нея.
    На добър час!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…