Танцовата компания ТПО с уникален интерактивен спектакъл за малки, големи деца и непораснали възрастни

Представете си. Представете си място, на което можеш да стъпваш по капки роса и те да издържат тежестта ти. Да се събудиш в ледена пещера, да посвириш с крака на гигантска маримба, да се залуташ в тревен лабиринт, който всяка твоя стъпка прави все по-оплетен, да поиграеш с лотоси на гоненица  в омагьосано езеро, да бъдеш цвете, което разцъфва, а когато се умориш, да се сгушиш в някое огромно листо на дърво. И накрая дори да получиш аплодисменти!
Тъкмо това ще се случи с децата и техните придружители по време на представлението на италианската танцова компания TPO ЯПОНСКА ГРАДИНА. На 31 август те ще имат две срещи с пловдивската публика в рамките на ONE DANCE WEEK – от 14:00 и от 16:00 ч. в  Дом на културата “Борис Христов”.

Спектакълът е визуална приказка с танц, вдъхновена от красотата на японските градини, които пресъздават в миниатюрен вариант някои от най-красивите кътчета по света. Разказва легендата за Широ  - любопитно и смело момче, което  решава да види какво има отвъд родното му планинско селце, тръгва на дълго пътешествие и става първият японец, достигнал океана. Приказката неусетно прелива в танц, на фона на постоянно променящи се пейзажи с поразителни форми и красота. Когато се завръща у дома, Широ е толкова впечатлен от видяното, че не успява да го опише с думи. Хрумва му да го пресъздаде в приказна градина. Неговите разкази се проектират върху вълшебен килим, оборудван със специални сензори. Тогава на сцената се поканени малките зрители, които стават съавтори на тази танцова приказка и с всяко свое движение режисират визуалния и звуков разказ.  

ИНФО ЗА ПО-ГОЛЕМИ ДЕЦА

В централната част на сценичното пространство е разположен интерактивен „вълшебен“ килим.  Инсталацията представлява бял танцов тепих, видео прожектор, който излъчва от високо картините, и 32 сензора, разположени на различни места под килима. Те реагират на импулсите и синхронизират звуците и картините. Върху килима се появяват виртуални пейзажи, които позволяват развитието на различни игри при индивидуални и групови действия. В това особено сценично пространство движенията раждат музикални композиции, раздвижват и подреждат картините по различни начини, и създават разнообразни  събития чрез натиска върху сензорите. 
Освен ЯПОНСКА ГРАДИНА, детската публика на ONE DANCE WEEK ще има среща и с българската компания Pop&Roll и техния спектакъл БЕЗ-Крайно, който смесва елементи от стрийт  и съвременни танци.
А най-запалените по танца могат да се запишат на което и да е от безплатните ателиета на фестивала:

Класически балет с Дуенде, 25.08 и 03.09, 18:00 – 19:00 ч., УЛ. ЦАР ГЕОРГИ ТЕРТЕР 23

Латино танци с Casa De Baile, 27.08 и 02.09, 18:00 – 19:00 ч., КЛУБ БИБЛИОТЕКАТА

Хип-хоп танци с The Center, 28.08 и 29.08, 18:30 – 19:30 ч., Дом на Културата „Борис Христов“, БАЛЕТНА ЗАЛА

Съвременни танци, 01.09 и 02.09, 17:00 – 18:00 ч., УЛ. ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ 94

Локинг с Николай Камишев, 06.09,  19:00 – 20:00 ч., ПЛ. СТЕФАН СТАМБОЛОВ 1

Записванията стават на адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. с ТЕМА: Детско ателие /съответното име на ателието/.
Повече подробности за възрастовите изисквания към участниците можете да научите на edno.bg/one-dance-week-2014/detskiatelieta.
Детската програма на ONE DANCE WEEK се осъществява с любезната подкрепа на мечето Barni.
ONE DANCE WEEK е фестивал за съвременен танц и пърформънс, който тази година ще се проведе в Пловдив от 28 август до 6 септември. Той стартира през 2008 г. и ежегодно представя спектакли от Европа, Азия и Америка, които представят  различни тенденции и течения в  съвременния танц.
Събитието се организира от независимата платформа за културни събития ЕДНО в партньорство с Фондация Америка за България и Община Пловдив. Сред другите ежегодни фестивали на ЕДНО са ONE ARCHITECTURE WEEK и ONE DESIGN WEEK.
ONE DANCE WEEK e част от събитията в подкрепа на кандидатурата на град Пловдив за Европейска столица на културата 2019.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…