10 родни продукции в програмата на танцовия фестивал в Пловдив

Точно месец остава до старта на седмото издание на ONE DANCE WEEK в града под тепетата. Освен силната Международна селекция, тази година организаторите продължават инициативата БЪЛГАРСКИ ШОУКЕЙС. Това е модул от фестивала, резервиран за най-интересните проекти на съвременната танцова сцена в България. Програмата дава възможност на артистите да представят своите проекти както на пловдивската публика, така и на фестивални програматори и селекционери от цял свят. Предвидените след всяко представление срещи с артистичните екипи ще позволят на всеки да надникне в кухнята на съвременния танц в България и да се запознае с рецептите за неговото съществуване, вдъхновение и развитие.
Покана да се включат в Българския шоукейс на ONE DANCE WEEK тази година получиха:
Сдружение „По действителен случай” и техния пърформанс ИДЕНТИЧНОСТ - 29 август/20:00/Тютюнев склад. ИДЕНТИЧНОСТ проверява връзките и противопоставянето между българското народно творчество и съвременното изкуство в действие,  експериментира с равнопоставеността между средствата на пърформанса и фолклора (народни танци, народна музика), работи с нуждата от познаване на собствените идентичност и корени по пътя на креативността.
Един от най-амбициозните проекти в програмата на фестивала без съмнение е THE JUNGLE. PLOVDIV IS BURNING! - 29 август/23:00/Stage 51. Това е танцов експеримент на Красен Кръстев, който хореографът развива в рамките на Българо-Швейцарския проект „Dance Connected“ . В първия етап на проекта, по време на работно ателие, хореографът избра десетимата участници в своето бъдещо представление. Работата по него започва на 1 август, а премиерата му ще се състои в рамките на ONE DANCE WEEK. Красен Кръстев събира на една сцена различни  танцови опити и умения, смесва ги в пространството с грижа да опази усещането за неопитоменост и непредсказуемост. Вдъхновен от филма на Джени Ливингстън Paris is Burning (1990), Красен осигурява пространство на свободните лични експресии на танцьорите, които смело се промъкват във всевъзможни образи и състояния. Целта е публиката да преживее заедно с изпълнителите танца във всички негови емоции и форми – забавление, изкуство, общуване, необходимост.
Вили Прагер и Ива Свещарова представят „Нашето последно па де дьо” - 30 август/14:00/Драматичен театър–Пловдив. Вдъхновен от хореографии на Галина Борисова, пърформансът се зявява не като копие на оригинала, нито „авторска интерпретация”, а като оригинал-фантом, мутация на изходното произведение, и дава своя отговор на въпроса „Може ли интерпретацията да бъде нова творба, и кражба или отдаване на почит е това?“
Ида Даниел изследва тънките граници между крайностите в NO MOVEMENT NO SOUND - 30 август/17:00/Драматичен театър–Пловдив. Границите между това  да се движиш и липсата на такава възможност, да дишаш и да не дишаш, да живееш в тишина и да създаваш звук, да изчезваш в тъмното и да генерираш светлина. Или с други думи - разграничителната линия между крайностите, между това да бъдеш пасивен и да се примириш със средата, сливайки се с нея, и да бъдеш активен, да променяш, да бъдеш автор. Изпълнителите се движат между две полета – цифрово и аналогово, двете крайности; отвеждат публиката си или стават част от нея в своите експерименти.
Самата Галина Борисова, вдъхновила НАШЕТО ПОСЛЕДНО ПА ДЕ ДЬО, представя  АНТИГОНА – ТОВА СЪМ АЗ  - 31 август/15:00/Тютюнев склад. Спектакълът е концентриран в дискурса лично-политическо. Хореографията на Галина среща работата на драматурга в лицето на Джина Шербанеску от Румъния, и заедно изследват античния модел Антигона – жената, която се изправя срещу властта в името на семейството и своите лични неприкосновени ценности. Те разглеждат основния антагонизъм на древногръцкaтa трагедия, а именно личното срещу политическото. Eзикът на Антигона e конструиран като напрежение между общественото и частното пространство. Представлението ползва античната класика като отправна точка, за да изследва ценностите на съвременния човек. А на сцената се разгръща нещо подобно на телевизионно шоу, в което публиката участва активно.
Пловдивската танцова компания ДУЕНДЕ участва в програмата на ONE DANCE WEEK с МОНОЛОГ ЗА ДВАМА и КОПНЕЖ – 31 август/14:00/Драматичен театър-Пловдив – два спектакъла, които се сливат в терзанията на душата. Монолог за двама изследва и разказва осъществяването на Любовта, проследява пътя на изначалните два монолога, постепенно преминаващи в диалог, към финалния Монолог за двама. Това е вторият авторски спектакъл на хореографите Елена Здравкова и Ивайло Иванов. Копнеж е най-новият танцов спектакъл на Деница Гергиникова, който представя стремежа на съвременната личност да бъде различна, уникална, неповторима; да изразява себе си свободно и откровено, дори с риск да се окаже неразбрана и отхвърлена от обществото.
BIG GUN - 31 август/18:30/Дом на културата - на Мартин Пенев и Станислав Генадиев отправя ироничен поглед към някои специфични страни от мъжкия характер. Нахаканото поведение, перченето с предмети – символи на социален статус, са смислов център на танцовата миниатюра. BIG GUN разглежда образа на мъж, приел общоприетото разбиране за мъжественост. Зависимостта му от стереотипа се превръща в мутация, като тялото му се слива с протеза-оръжие. Докато пред другите се държи показно, воден от идеята са своята хиперважност (BIG) и демонстриращ своите фантастични възможности (GUN), изниква въпросът Какво се случва, когато остане сам?
ТРАЕКТОРИИ НА ЖЕЛАНИЕТО – 31 август/12:30/Драматичен театър-Пловдив, е хайку-танц, в който хореографията на Мила Искренова се свързва с музиката на композитора Боян Воденичаров, обединявайки музикалните картини чрез кинетично развиващи се образи, изпълнени с енергията на жеста. Спектакълът също обръща поглед към идентичността и търси степента й на изграждане от съзнателните ни екзистенциални избори. Какво влияние играе подсъзнателното духовно наследство, оформено от дълбоките ни етнически и национални корени? Каква е ролята на културата при очертаването на индивидуалността? Дали наистина сме самостоятелни в този процес на самоизграждане и саморисуване или обратното?

DERIDA DANCE ще представят своя мултимедиен пърформанс, проследяващ динамичната аварийна комуникация MAYDAY - 5 септември/20:00/Държавна опера – Пловдив. Спектакълът е детективска лупа, през която зрителите ще разпознаят изпъкналите форми на комуникационния хаос в една динамично развиващата се конкурентна среда. Развитието на технологиите улеснява пораждането и обмена на информация, независимо от разстоянията между отделните индивиди. В MAYDAY обмяната на съобщения е непрестанна, но въпреки това необходимостта от "аварийна" комуникация в търсене на собственото оцеляване се запазва. Мултимедийните ефекти се превръщат в пълноправен елемент от сценичното пространство, в което всяко движение, всеки звук и всеки лъч са символ на нещо друго.
В Детската програма на ONE DANCE WEEK ще откриете още една българска продукция - БЕЗ-КРАЙНО - 6 септември/21:00/Открита сцена. Танцовата компания POP&ROLL представя  една невиждана до момента колаборация между стрийт танците и съвременния танц.
Накратко – какъв е кейсът на съвременния танц в България можете да разберете от  Шоукейса на ONE DANCE WEEK. Очакваме Ви в Пловдив между 28 август и 6 септември.
Бълграският шоукейс на ONE DANCE WEEK 2014 е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.
ONE DANCE WEEK е фестивал за съвременен танц и пърформънс, който тази година ще се проведе в Пловдив от 28 август до 6 септември. Той стартира през 2008 г. и ежегодно представя спектакли от Европа, Азия и Америка, които представят  различни тенденции и течения в  съвременния танц.
Събитието се организира от независимата платформа за културни събития ЕДНО в партньорство с Фондация Америка за България и Община Пловдив. Сред другите ежегодни фестивали на ЕДНО са ONE ARCHITECTURE WEEK и ONE DESIGN WEEK.
ONE DANCE WEEK e част от събитията в подкрепа на кандидатурата на град Пловдив за Европейска столица на културата 2019.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…