Осмото „Дефиле на младото вино” ще представи 32 водещи винопроизводители и повече от 200 вида вина

Осмото издание на едно от най-масовите и важни събития за винен туризъм в страната - фестивалът „Дефиле на младото вино” ще се проведе в последната седмица на месец ноември в град Пловдив. Поредица от дегустации, съпроводени с лекции, както и богата културна програма са подготвили организаторите от Съвет по туризъм – Пловдив. 

На специална пресконференция в залата на общината Любозар Фратев – Председател на УС на Съвета по туризъм, Минко Кафтански – и.д. директор на ОИ „Старинен Пловдив“ и проф. Йорданка Алексиева-заместник-ректор на Университет по хранителни технологии- Пловдив представиха акцентите и новостите, както в програмата на Дефилето, така и в съпътстващата културна програма. 

Посетителите на традиционното изложение на млади български вина ще могат да се насладят на рекорден брой български вина – над 200 вида от продукцията на 32 водещи винопроизводители от цялата страна. Дегустациите ще се проведат в неповторимата атмосфера на 12 емблематични места в Стария град, сред които галерии, музеи и  ресторанти. В част от обектите ще бъде предлагана специално приготвена храна за дегустациите. Участие във фестивала ще вземат и производителите на мед със своята екологична продукция.

Официалното откриване на „Дефиле на младото вино” е на 25 ноември, петък, в 14 часа в подножието на Стария град на ул. Съборна 2-4 (до бариерата под храм „Света Богородица“) със специалното участие на виртуозния изпълнител на кавал Теодосий Спасов.

По традиция откриването е предшествано от Дионисиево шествие, с участието на танцьори и музиканти от Ансамбъл „Тракия”, което започва в 13 часа от площада пред Общината и се движи в посока Стария град. Символичният старт на консумацията на младо вино ще бъде даден с отваряне на „Бъчвата на младото вино“, предоставена от миналогодишния носител на златното отличие. В петък и събота дегустациите продължават до 19 часа, а в неделния ден  до 18 часа. 

Оценяването на младите вина ще се извърши от компетентно жури, съставено от енолози от УХТ, сомелиери, технолози по вината и двама чуждестранни специалисти. Наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина, съгласно регламента определен от дегустационната комисия, ще бъдат връчени по време на „Вечер на майсторите на виното”, която ще се състои на 26 ноември. Победителите ще получат съответно бронзов, сребърен и златен Дионисий. Публиката също ще определи своя фаворит, на базата на попълнените анкетни карти. Специална награда ще бъде връчена и от двамата чуждестранни специалисти - дегустатори, които работят в сферата на рекламирането на винопроизводството и организацията на събития, свързани с промоцията на сектора. 

„Дните на младото вино“ – съпътстващата културна програма, която традиционно предхожда „Дефиле на младото вино“, тази година ще бъде открита официално в Дома на етносите на 21 ноември с благотворителна изложба. Картините, които ще бъдат изложени, са от първия международен пленер по живопис и поезия „МИЛ“, който се проведе през лятото във Вила Юстина. За пръв път и само в рамките на „Дните на младото вино“ се организира винена дегустация на  виното на пловдивските етноси - на 23 октомври, отново в Дома на етносите в Пловдив. Ценителите на бутикови и малко познати етно вина ще могат да дегустират специално подбрани реколти, характерни за специфични географски ширини на различните народности, свързани и с историята на Пловдив. На  24 ноември, от 18 часа  в клуб „Монро“ специалистите от България Уайн Турс ще ни поведат на винена разходка из България по двата български винени маршрута - на Пловдивския и на Мелнишкия регион. 

В дните на Дефилето – 25, 26 и 27 ноември, на територията на Стария град, посетителите ще могат да танцуват с невероятните артисти от Ансамбъл Тракия, както и да посетят кулинарните работилници, наслаждавайки се на вино и храна. 

„Времето е винаги хубаво, когато има хубаво вино“ каза Любозар Фратев и допълни, че очакванията на Съвета са повече от 18 000 посетители, което е около 20% ръст на посещаемостта, тенденция която се затвърждава с всяко следващо издание. Той подчерта, че българската публика определено разбира от вина и по време на дегустациите много посетители споделят мнения и впечатленията си директно с производителите.   

„Дефиле на младото вино“ се организира от Съвет по туризъм - Пловдив и Община Пловдив, в сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии – Пловдив. Традиционни партньори на събитието са професионалните гимназии, висшите учебни заведения, кетъринг-фирми, производителите на сувенири, винопроизводители и организации, свързани с културата и изкуството в града. Официални спонсори са: Кривицки и Сие, Обединена Българска Банка, „Техно Акташ” АД, БАСФ АД и Вода „Клисура”. 

Жетони за дегустация могат да се закупят на 25, 26 и 27 ноември от къщите с изложители на вина в Стария град: Ресторант „Филипополис”, Ресторант „Фото клуб“, Резиденция „Тракийски стан”, Балабанова къща, Къща Хиндлиян, Етнографски музей, Къща „Георгиади”, Галерия „Златю Бояджиев”, Къща „Бирдас“, Аптека „Хипократ“, Галерия „Енчо Пиронков”, Ресторант „Гастролинеа“, Културен център „Бялата къща“ и Ресторант „Граждански клуб”. 

Дегустациите на  25 ноември (петък ) са от 14 до 19 ч., на 26 ноември (събота)  от 11 до 19 ч.  и на 27 ноември (неделя) от 11 до 18 часа.

Културна програма в „Дни  на младото вино – 2016“

21 ноември

•МИЛ - Международен пленер по живопис 2016

Откриване на изложба, 18ч. – 19ч. Място: Дом на етносите

22 ноември

•ДОН КИХОТ И САНЧО ПАНСА или нелепите приключения на Дончо Манчев и Станчо Панчев, 16ч. – 17ч. Място: Театър Хенд

23 ноември

•ВИНОТО НА ПЛОВДИВСКИТЕ ЕТНОСИ

Дегустации на турски, македонски, руски, арменски и италиански вина, 18ч. – 20ч. Място: Дом на етносите

24 ноември

•ПО ПЪТЯ НА ВИНОТО

Българските винени маршрути и регионалните вина 

Бългерия уайн турс, 18ч. – 19ч. Място: Ресторант „Монро“

25 ноември

•ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ - СТАРТ НА ДЕГУСТАЦИИТЕ НА МЛАДО ВИНО 

14ч. със специалното участие на ТЕОДОСИЙ СПАСОВ

Място: Стария град – ул. „Съборна“ № 2 - 4, предхождано от ДИОНИСИЕВО ШЕСТВИЕ от площада пред Общината от 13 ч. с участието на Ансамбъл „ТРАКИЯ”

26 ноември

•ДА ГОТВИМ ЗДРАВОСЛОВНО С ШЕФ ЧАКЪРОВ

Кулинарна работилница и демонстрация на традиционни български продукти, 12ч. – 13ч. Място: Галерия „Енчо Пиронков“

•РИСУВАНЕ С ВИНО

Демонстрация на Даниела Русева, 14 ч. – 15ч. Място: Културен Център „Бялата къща“

27 ноември

•ШЕФ КОЛИБАРОВ ПРЕДСТАВЯ: ТАЙНИТЕ НА СУ ВИД

кулинарна работилница, 12ч. – 13ч. Място: Къща „Бирдас“

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…