Деветото издание на фестивала говори за трансформиращата сила на гражданското участие във формирането на градската среда

Деветото издание на международния фестивал за архитектура и градска среда - ONE ARCHITECTURE WEEK влиза в панелните квартали. Локацията тази година е третият по големина панелен квартал в България - Тракия в Пловдив. Мотото е Действие. Полезни практики от панелните квартали. Откриването е на 30 септември, в Деня на Тракия. Фестивалът продължава с цяла седмица различни активности и свършва с Форум лекции на архитекти и студиа от 14 държави на 8 и 9 октомври.

Централна тема на ONE ARCHITECTURE WEEK 2016, която се интерпретира чрез проучване, изложби, намеси и форум, е трансформиращата сила на гражданското участие във формирането на градската среда - как жителите на един панелен квартал са се намесвали през годините и са променили характера на квартала, как тяхното участие го прави жив и не-статичен модел. Куратори на фестивала са румънското studioBASAR, които са интересни с работата си в панелни квартали в Румъния.

Събитията във фестивала са концентрирани около първи, втори и трети блок, а Форумът и основната изложба ще се случат в бивш супермаркет, наречен Халето.

Фестивалът се опитва да структурира и насочи гражданската енергия по един необикновен начин - чрез намесите в средата с участието на архитекти и дискусиите с граждани, които се провеждаха през лятото в пространството между първи, втори и трети блок. Освен това, тази година фестивалът излиза с най-много продукти, които целят да имат дълготраен ефект за развитието на градската среда, гражданите, институциите, връзката между тях. Подходът на работа на екипа на фестивала  в продължение на над една година може да бъде пренесен като модел във всеки друг панелен квартал у нас.

“Панелките често са предмет на емоционален спор. Дали са грозни, дали са удобни, дали са унизителни за обитателите си, дали са символ на тоталитаризъм, дали са лош сън и т.н. Предвид факта, че са дом на значителен брой българи, то не е странно, че те са се превърнали и в предмет на градския фолклор”, казва арх. Любо Георгиев, директор на фестивала. “В един панелен квартал най-видно може да се проследи ефектът на гражданското участие. Наблюдават се много малки и големи промени, добавки и подобрения, които са направени от обитателите, защото те са имали нужда от тях”, казват организаторите на фестивала.
Най-важният инструмент, през който показваме как може да бъде използвано гражданското участие, е Намеса 1-2-3. Тя се роди след многократни срещи с гражданите през лятото, за да се дефинира какво има нужда да се случи в празното пространство между трите блока. Стигна се до детска площадка, беседка за правене на конфитюр, създаване на платформа за street fitness. По тези три обекта от 23 до 30 септември ще работят архитекти от Австрия, България, Франция и Полша, отново с доброволното участие на граждани, допълват от щаба на Едно.
Целта на намесата е да се екпериментира с нов за България модел на диалог меджу администрацията и гражданите и да се покаже, че ресурсът на гражданската активност може да бъде използван рационално и устойчиво.
 
Ще бъде представено Проучването на квартал Тракия, чиито резултати са събрани в книгата Алманах на панелна Тракия - 200 страници труд с автор арх. Нина Толева, издава Жанет 45. Ще бъде показан и филм, също създаден специално за фестивала -  Познавате ли архитекта?, който проследява как е бил проектиран Тракия. Вече е факт интерактивната онлайн карта, която ще бъде достъпна за всеки и която събира цялата налична информация за квартала.

Основната изложба на фестивала е Живи пространства, с куратор Меган Луенбърг - американка, която живее в Тракия и изследва жителите му вече повече от година. Изложбата е “жива и интерактивна лаборатория”, която ни дава шанс да се поучим от процесите, които продължават да променят и до днес облика на квартала. Тя разглежда квартала като реалност, в която работата на архитектите се преплита с тази на гражданите в едно равностойно съществуване. Меган предлага нов поглед към разбирането ни за обитаване на пространството. Живи порстранства ще бъде открита на 30 септември в Халето на Тракия.

„И не на последно място, в рамките на Форума във втория уикенд на фестивала, ще дадем подиум на 16 лектори от 3 континента, които ще разкажат за световният си опит във въвличането на граждани в измислянето и поддръжката на градска среда. Ян Геел от Дания (с подкрепата на Посолство на Дания в София), Момойо Каиджима от Япония (с подкрепата на EU JAPAN FEST), Меглена Златкова от България и Мишел Провоуст от Холандия  (с покрепата на Creative Industries Fund) са някои от най-ярките имена в програмата на Форума. Тази година Форумът ще не в един, а в два дни. Това е единствената платена част от фестивала, а до 25 септември са в продажба билети с намаление, които тази година са по-достъпни от предишни издания и могат да бъдат закупени онлайн и на място в офисите на Едно Пловдив и в София”, разкриват още организаторите.

В Кино Космос ще могат да бъдат видени изложбите Фрешлатино2 - след 30 септември, и Платцатлас с партньорството на Гьоте институт и Институт Сервантес София.

Намесата 100в1ден в Пловдив, организирана от Фабрика за идеи пък е част от световна инициатива, обиколила вече 30 града в цял свят и сега се появява за пръв път в България. На 1 октомври жителите и гостите на Пловдив и на квартал Тракия са поканени да участват в множество различни форми на взаимодействие с градската среда на панелния квартал - архитектурни и творчески намеси, работилници, дискусии, разговори, игри, споделяне на опит и др.

1 comment

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…