Десетото юбилейното издание на международния фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“ ще се проведе от 31 май до 6 юни, 2016 г. в Пловдив под патронажа на Министерството на културата.

В рамките на 7 дни ще бъдат представени 16 международни събития. Програмата включва театър, пърформанс, съвременен танц, майсторски клас и др. Партньори на 10-то фестивално издание са Община Пловдив, Посолството на Израел, Посолството на САЩ, Посолството на Белгия, Посолството на Австрия, Италиански културен институт, Институт "Сервантес", ЕГ”Ив. Вазов” – Пловдив , Градски дом на културата „Борис Христов“, Драматичен театър — Пловдив и Фондация Пловдив 2019.

 ПРОГРАМА 2016

31 Май (вторник), 17.30 ч.

“Bitter – Sweet“ - Умами Данс & Театър Проджек” - Испания

ул. „Княз Ал. Батенберг" / пред стълбите на Каменица/

“Умами Данс& Театър Проджек “ преплита в комедиен стил Bboying (Брейкданс), съвременен танц, пантомима и театър. Компанията е създадена в Мадрид с идеята да трансформира градската улица в импровизирана сцена. Работата им е представяна в Португалия, Испания, Швейцария, Полша, Норвегия, Германия, Дубай, Австрия, Англия.

Участват: Густаво Хойос, Жером Леперлие

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Институт “Сервантес” - София.

ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ

31 Май (вторник), 19 ч.

"Апартейд"- Opinion Public Cie-Белгия, танцов театър

Дом на Културата “Борис Христов”

Езикът на танца като рефлексия на глобалните цивилизационни проблеми. Спектакълът "Апартейд" на белгийска танцова компания Opinion Public Company е творческо постижение на върхово ниво. Той трансформира актуалната тема за аратейда в съвременното обещество, като я „ пресира и взривява” чрез спиращи дъха сценични визуализации и танцови решения.

Opinion Public Company създават своя впечатляващ и отличителен хореографски стил, като черпят вдъхновение от техния личен опит и професионалната традиция в Béjart Ballet Лозана.

Хореографиите на Opinion Public Company са представяни на Festival Temps d’Aimer Biarritz, Festival on y danse — CWB — Paris, Baltic Ballet Festival Preili — Латвия, и мн. др.

Хореография: Етиен Бешар

Участват: Етиен Бешар, Йохан Клапсон, Сидони Фосе, Виктор Лоне, Артур Лоарти

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Белгийското посолство в България.

1 Юни (сряда), 17 ч.

Премиера на книгите „Анна и Алената глутница“ (изд. “Скалино”) и “Вкусът на Твоето тяло” (изд. “Скалино”) на известния български хореограф Мила Искренова.

Книжарница “ Хермес” – Централ (ул. „Княз Александър I” 43)

1 Юни (сряда), 19 ч.

“Кървавa Сватбa” по Ф. Г. Лорка

театър La Teatreria de Abrego, Испания

коопродукция на Abrego Productions и Desdelsur Theatre - Аржентина

моноспектакъл на Мария Видал

Драматичен театър Пловдив – Камерна зала

“Кървава сватба” на театър La Teatreria de Abrego е представян в 32 държави.

Постановката е създадена в Международния институт по Сценични изкуства на Ню Йорк през 2010.

В творчеството си Лорка успява да стигне и до по-отдалечената театрално-естетическа аудитория, като въвежда основните проблеми на испанското общество по онова време чрез фарс, комедия, драма, и ирония в резултат от най-известните скандали и противоречия на времето. Точно както Лорка, театър La Teatreria de Abrego си поставя за цел да пресъздаде историята, чрез живо изпълнение, достъпно за съвременната аудитория.

В този интердисциплинарен моноспектакъл театралната игра, пеенето, фламенкото, съвременният танц и видеото се съчетават в три трагични истории вдъхновени от Лорка и новините през далечната 1928 г.

Майка, булка, луна - символи с безспорно трагично измерение в моноспектакъла на актрисата Мария Видал.

Участва: Мария Видал

Адаптация: Пати Доменех

Режисура: Пати Доменех и Йорге Лопез

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Институт “Сервантес” - София.

1 Юни (сряда), 21 ч.

“6 стаи”

съвместен проект на шестима пловдивски хореографи - България

Драматичен театър Пловдив – Камерна зала

“6 стаи” е проект на Боряна Тенгулова, Мая Павлова, Мария Димитрова, Елена Здравкова и Ивайло Иванов, Деница Гергеникова, Драгомир Йорданов, работещи в сферата на съвременния танц. Проектът представя шест различни погледа към съвременността, отношенията между хората и душевността на човека.

Участват: Драгомир Йорданов , Деница Гергеникова , Мая Павлова, Мария Димитрова, Ивайло Иванов, Елена Здравкова, Едит Унджиян и Кристина Славова

3 Юни (петък), 19 ч.

“Crazy Glue“

Театрална компания “Сингъл Шу Продъкшън”, Англия

Драматичен театър Пловдив – Камерна зала

Tрагикомедия инспирирана от едноименния разказ на Етгър Керет.

Те имат какво да сложат на масата, те имат кола в гаража и чакат дете. Но дали това е достатъчно, за да задържи истинската любов?

"Crazy Glue" следва като комедийно скоростно влакче романсът на една двойка от разцвета на първата любов до трънливия терен на брачния живот. Вдъхновен от физическата комедия на Бъстър Кийтън и налудничавата абсурдност на Looney Tunes, компанията създава синтез от ням филм, носталгия и анимационни лудории.

Постановката комбинира клоунада, памтомима и танц, и е представяна с голям успех на повече от 20 фестивала и турнета в Англия, Германия, САЩ.

Участват: Филипа Томас и Брадли Уейн Смит

3 Юни (петък), 21 ч.

“Семейство Замза” по Ф. Кафка

Театрална компания” Сфумато” – България

Драматичен театър Пловдив – Камерна зала

ИКАР 2016 за куклено представление

ИКАР 2016 за сценография, кукли и костюми

Награда на младите критици на международния фестивал „Пиеро“ 2015 Стара Загора, за актьора Любомир Желев.

Адаптация, текст и постановка: Катя Петрова; сценография и костюми: Петя Караджова; музика: Христо Йоцов; с Ангел Калев, Анна-Валерия Гостанян, Велислава Димова, Велислава Маринкова, Дайяна Димитрова, Иван Шумаров, Изабела Иванова, Ирина Шумелова, Любомир Желев, Наталия Петкова, Петя Бончева, Радослава Неделчева и Яна Иванова

Спектакълът „Семейство Замза” е вдъхновен от дневниците на Кафка и новелата му „Преображението”, в която обикновеният чиновник Грегор Замза претърпява странна метаморфоза от човек в насекомо. На пръв поглед семейството му е дистанциран наблюдател на промяната, но е дълбоко свързано със съдбата на Грегор и е една от причините за трансформацията му. Това е една абсурдна картина на отхвърлеността, драмата на отделния малък човек в бюрократичния произвол. Непреодолима самота, липса на душевно общуване със себеподобните, кризата на „Аз”-а. Свят, изграден от материята на сънищата.

4 Юни (събота), 19 ч.

Вечер на съвременния танц

Драматичен театър Пловдив – Камерна зала

Angela Dance Company - Израел

Съвременна танцова компания с освежаващ артистичен подход, свързващ изпълнителят и публиката чрез физическа и театрална комуникация. Компанията е базирана в Ерусалим – най-горещата точка на Израел с мултикултурна си природа, и черпи артистично и интелектуално вдъхновение от сложността и многообразието на града. Angela Dance Company в един от водещите гласове на израелската танцова сцена.

“De-Parts”

photo by Dafna Rotstain

Хореография: Мириам Енджъл

Участват: Сергей Шамота, Мириам Енджъл

Саундтрак: Laploma, false awakening

Драматургия: Шломо Плеснер

”No Hands”

Хореография: Мириам Енджъл

Участват: Сергей Шамота, Мириам Енджъл, Ори Панири

Музика: The Cracow Klezmer Band - Klezmer Caravan

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на посолство на Израел в България.

“love-joy diver”

Дует на Меган Мазарик и Лес Ривера - САЩ

Меган Мазарик и Лес Ривера показват своята съвместна колаборация чрез една силно емоционална творба създадена на базата на хип-хоп-модерен танц-театър хибрид.

Хореограф и преподавател, Меган Мазарик е представяла работа си в САЩ, Синагапур, Полша, Египет и др.

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Посолство на САЩ в България.

ОФИЦИАЛНО ЗАКРИВАНЕ

5 Юни (неделя), 19 ч.

“Expanding Foam”

Бамбула Проджек - Италия/Англия

Драматичен театър Пловдив – Камерна зала

Бамбула Проджек е мултимедийна арткомпания, създадена в Лондон. С основен фокус върху танца, компанията представя различни артформи като видео инсталация, фотография и живo изпълнениe.

“Expanding Foam” е изящно изработенa творба, в която се преплитат движение, музика и дизайн и предизвиква силно въздействащ ефект. Тя изследва несъгласуваните динамики на едно пътуване в света на сънищата и неговия край. Съзнателните мисли се събуждат, за да проникнат в предишните сънища и скоро да ги заменят.

Пърформансът е представян в Robin Howard Dance Theatre, The Place, в програмата на Resolution!15 Contemporary Dance Festival, London UK.

Хореография и изпълнение: Габриела Каталано и Паоло Росини

Музика и живо изпълнение:

Мариос Подарас (цигулка)

Дейв ДеРоси (барабани)

Натайл Кийн (китара)

Костюми: Сандро Сантини

Фотограф: Пьотр Зилевски

Светлинен Дизайн: Джон Луси

Маски: Джейк Кийн

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Италиански Културен Институт в България.

6 Юни (понеделник), 17 ч.

Mайсторски клас на Томас Даниелис - Австрия

танцова зала - Дом на Културата Борис Христов

Томас Даниелис е изтъкнат хореограф с творческа насоченост, ориентирана към пресичането на визуални/дигитални изкуства и движение/танц. Неговата работа е представена в повече от 20 страни на 2 континента.

Той работи в тясно сътрудничество с Anne_Cécile_Chane_Tune, Stefan Schmid, Thomas Bergner и Ulrich Troyer.

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Австрийското посолство в България.

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…