Френска седмица, безплатни прически, много изненади, томболи и тестове на центъра

Наближава откриването през юни на най-големия музикален форум на Балканския полуостров за мелодични шансони – тринадесетото издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” - Пловдив 2016. Тази година той минава под знака на 25-годишния юбилей от възстановяването на Алианс Франсез в Пловдив.

Водещ ще бъде самият основател на Фестивала и Кавалер на Академичните палми Бернар Руо. Всички концерти на тазгодишното издание ще са в залите на Градския дом на културата „Борис Христов”.

Група от 14 души общинари от френския град Коняк идват в града, за да видят на терен евентуални възможности за участия през 2019година, когато Пловдив ще е Европейската столица на културата.  

През фестивалната седмица на площад „Стефан Стамболов” пред Общината, пловдивчани и гостите на града ни ще имат възможността да се докоснат до Франция, до нейните технически и културни аспекти. Изложението ще включва от френски автомобили през козметика до възстановка на българска розоварна. Безплатни прически, много изненади, томболи, тестове,  демонстрации и спрейнги очакват всички посетители.

Във връзка с предстоящото ротационно председателство на България през 2018 година на Съвета на Европейския съюз се забелязва също и една тенденция към засилване на интереса не само за обучение, но и за работа с френски език в Европейските институции. Във Франция, като една световноизвестна туристическа дестинация,  се наблюдава ръст на търсенето и предлагането на работни места в сферата на туризма, услугите и земеделието. Причината за тези високи параметри е, че сертификатите, издавани от Алианс Франсез, са съобразени с Общоевропейската езикова рамка и се признават за работа в чужбина, както във Франция, така и в други франкофонски държави. Алианс Франсез прави всичко възможно и полага неимоверни усилия за това да се случват неща в Пловдив и да се прави реклама на града ни по света”, сподели Теофана Брадинска, почетен консул на Република Франция и директор на Алианс Франсез.  

Сред звездните имена, които ще открият Фестивала е и Антония Маркова - гласовитата пловдивска прима, първият лауреат на Фестивала „Златен ключ”, която ще изненада публиката с изпълнения от излезлия съвсем скоро първи свой самостоятелен албум и перфектно сценично представяне. Към последните национални лауреати, Нели Солакова, Евгени Лисенко и Николай Григоров ще се присъединят и много международни гости, които пристигат в града ни специално, за да бъдат част от трепетните фестивални дни. Това са чаровните и талантливи изпълнители от Франция, Турция, Украйна, Словакия, Румъния и Армения.

Всички концерти на Фестивала „Златен ключ”- Пловдив 2016г. са с вход свободен, какъвто е форматът на проявата във всички държави по света, и са с изключителното съдействие на Община Пловдив. Поканени са гражданите и гостите на града да се насладят на френския шансон.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…