Фестивалът на северното кино “Северно сияние” ще се проведе за трети път в Пловдив от 2 до 11 октомври в LUCKY Дом на киното

Любителите на скандинавско кино и тази година ще могат да гледат най-добрите представители на киното на Скандинавия и Прибалтика. От 2 до 11 октомври LUCKY Дом на киното ще бъде домакин на 10 от най-атрактивните заглавия в програмата на “Северно сияние”.

Фестивалът ще бъде открит с прожекция на исландския филм „Купон на макс” отличен с награда за най-добър актьор (Олафур Дари Олафсон) на фестивала в Карлови Вари и с наградата на публиката от кинофорума в Корк. Филмът е с 12 номинации за исландските филмови награди „Едда” и представя живота на депутата Лейфур Сигурдарсон – непоправим женкар, известен с алкохолните си подвизи, който е принуден да се лекува в клиника от своя приятел, премиера на Исландия. Преди да бъде публично озаптен, Лейфур кани приятелите си на запомнящ се пир, по време на който виждаме отблизо обкръжението му и се запознаваме с шокиращото му минало.

Норвежкият “Целуни ме бе, дебил” разказва за група тийнейджъри, решили да поставят и изиграят пиеса от известен автор. Прочут актьор ще води процеса, но кризата му на средната възраст превръща работата в ад. 

В копродукцията на Швеция и Дания “Хотел” оттегчените участници в групова терапия измислят интересна игра: наемат стаи в хотели, където могат да запазят абсолютна анонимност и всеки един от тях получава шанса да се събуди като друг човек.

Шведският “Без сълзи” проследява Пол, който мечате за кариера на музикалната сцена по време на емоционалното му пътуване към самия себе си сред природата на западното крайбрежие край Гьотеборг.

По случай 150 години от рождението на забележителния норвежец Едвард Мунк, премиерно ще бъде показан „Викът на Мунк”. Сред творците, които споделят по какъв начин творчеството на гения им е повлияло са Лив Улман, Марина Абрамович и Трейси Емин.

“Исландия наведнъж” е вълнуващо пътешествие из най-загадъчната европейска държава, а за финал ще видите отблизо тъпоклюните кайри, превърнали се в емблема на Исландия.

“Тютюн с аромат на череша” е естонски филм за 18-годишната Лаура, която скучае преди да се влюби в загадъчния природолюбител на средна възраст Йоосеп.

Носителят на две награди от фестивала във Венеция „Срещата на випуска” ще представи новото шведско кино. Филмът е дебют за Ана Одел, която е режисьор, сценарист и изпълнява главната роля в продукцията. Сред десетките награди на „Срещата на випуска” са най-добър филм от фестивала в Брюксел, най-добър филм от фестивала в Дъблин, най-добър режисьорски дебют от фестивала в Стокхолм, две награди на Шведската академия за най-добър филм и най-добър сценарий, наградата на младежкото жури от фестивала в Братислава.

“Старчето”  е драматично-комична история за житейските кръстопъти и смисъла на всичко, което ни се случва по пътя.

Сред акцентите на фестивала е новият филм на Сьорен Краг-Якобсен „Часът на риса”. Заедно с Ларс фон Триер, Томас Винтерберг и Кристиян Левринг, Краг-Якобсен е едно от емблематичните имена на манифеста „Догма 95”. Филмът е с 3 номинации за датските награди „Роберт” – за най-добър филм, най-добра актриса за Софи Грабьол и най-добра поддържаща актриса за Сигне Егхолм Олсен.

Цените на билетите са 6лв, за ученици и пенсионери - 5лв, карта за 3 прожекции - 15лв. Билети можете да закупите на касата на киното или онлайн на www.boxofiice.bg.

Фестивалът „Северно сияние” се организира от „Позор” с подкрепата на Nordisk Kulturfond, Посолството на Кралство Дания, Посолството на Кралство Норвегия, Посолството на Кралство Швеция, Посолството на Република Финландия и Исландския филмов фонд.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…