Срещи с писатели, преводачи, художници, четения и творчески срещи, премиери на нови книги, дискусии, изложби, концерти, работилници ще уплътнят програмата на 10-то издание на „Пловдив чете”. Официалното откриване на фестивала е на 29 септември от 19:30 часа на Античния театър в Пловдив с участието на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“, хор „Детска китка“ и ансамбъл „Делянка“. По време събитието ще бъдат тържествено връчени и наградите  „Орфеев венец“ за високи постижения в съвременната поезия и „Златна четка"  за най-добро художествено оформление на книга.

В седмицата от 28 септември до 4 октомври в Пловдив като част от литературния фестивал гостува и най-мащабното пътуващо книжно изложение в страната - „Алея на книгата“, организирано от Асоциация  „Българска книга“.
Тази година мястото на срещата на читателите с книгите е площад „Централен“, пред Централната поща. Там ще бъдат разположени 17 изложбени шатри с рекорден брой участници за формата - 50 от водещите български издатели и книгоразпространители и техните селектирани и най-нови книжни предложения. Разнообразна културна програма на открито със свободен достъп очаква посетителите. Литературният кът ще бъде разположен от северната страна на Централната поща. Достъпът до всички събития е свободен.

Един от акцентите в програмата е среща с писателя Георги Господинов. Той ще представи последния си роман "Времеубежище" в лятно кино Орфей на 3 октомври.

Литературен фестивал „Пловдив чете“ е форум, който фокусира вниманието върху четенето, книгите и техните създатели. В рамките на „Пловдив чете“ се провежда инициативата „Младият Пловдив чете“ с участието на деца и младежи. Фестивалът се организира за осемнайсети път и е част от Културния календар на Община Пловдив за 2020 г. Домакин е издателство „Жанет 45“. Сърганизатори са Министерство на културата, Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ и Асоциация „Българска книга“.

Вижте програмата тук: https://plovdivchete.com/programata/

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…