Тази вечер ще бъде даден официалният старт на седмото издание на международния фестивал за архитектура ONE ARCHITECTURE WEEK 2014, който ще предложи на жителите и гостите на Пловдив богата програма от лекции, изложби, филми, детски работилници, намеси и акции в градска среда до 19-ти октомври. Откриването ще се състои в 19:00 часа в Ядрото, ул. Загреб 14, в квартал Капана. Куратори на тазгодишното издание на фестивала, което се провежда под мотото „Възможното невъзможно", са студио dontDIY.

Акцент сред акциите, които ще се проведат в рамките на фестивала, е дебатът “Реката”. Той ще постави рамката на догодишната тема на фестивала - интеграцията на река Марица в градската тъкан на Пловдив, като се запазят работещите екосистеми и се развият уникални и емблематични обществени места за взаимодействието на града с реката. В дебата ще участват директорът на фестивала Любо Георгиев, кураторите за 2014 dontDIY, както и кураторката на архитектурната седмица за 2015 Мерве Бедир. Избирайки “Реката” за тема на фестивала, ОNE ARCHITECTURE WEEK ще привлече общественото внимание към местната проблематика, ще представи успешни примери от различни места по света и ще инициира намеси, които да покажат потенциала на Марица като привлекателно и ценно обществено пространство.

Инициативата “Пощенска кутия за приказки” ще открие четвъртия си сезон на фествала с темата “Няма нищо невъзможно”. Популярното събитие, в което десет разказа по темата ще бъдат прочетени от известни личности, ще се проведе за първи път в Пловдив на Римския стадион.

Друга от акциите на фестивала е тридневната работилница “Сблъсъкът на титаните”, която ще срещне студенти с представителите на световноизвестни архитектурни бюра Инге Хаудсмит от ОМА, Асер Ортега от MVRDV и Васил Кайков от Wilmotte Associes. Работилницата ще разкаже на бъдещите архитекти и специалисти по градска среда и ландшафт какво е да работиш в офисите голяма архитектурни фирми. Работилницата “Обяснителен посетителски център” на основателя на бюрото за архитектура и дизайн LHSA+DP Лий Сколник от своя страна предвижда разработването на проект за интерактивен посетителски център в пловдивския квартал Капана и идеи за изложбени пространства, като вземат под внимание историческото и културното наследство на Пловдив.
Съвеместната инициатива на ONE ARCHITECTURE WEEK и платформата за младежи WishBOX “Аз създавам” ще запознае гимназисти с всички аспекти и разновидности на професията архитект. Програмата се състои от лекции, съчетани с опознавателна обиколка на Капана. Сред лекторите ще бъдат архитекти, урбанисти, ландашафтни дизайнери, проектанти, фотографи и 3D визуализатори, както и представители на университети, в които могат да се изучават тези специалности.

Дебатите в програмата на фестивала включват още проведените досега издания на “Беседка за Капана”, дебатът “Главен архитект”, който ще разгледа въпроса за значението, което гражданите и професионалната общност дават на позицията “главен архитект”, и “Урбаниситичен активизъм”, който ще се занимае с явлението самоорганизиращи се групи от граждани и професионалисти да търсят взаимодействие с местните администрации, за да участват в колективното преоткриване на публичното пространство в постсоциалистическия град. “Албанска архитектура” от своя страна ще бъде посветен на продължаващите вече няколко десетилетия бурни промени в архитектурата и градската среда на албанските градове.

Програмата предвижда и лекции и презентации. “Интелигентни фасади” на инж. Тодор Димитров от фирма Шуко ще разкаже за най-новите постижения в сферата на автоматизацията на прозоречните и фасадните конструкции. В “Стоманена архитектура” Ангел Захариев, съдружник в “А&А архитекти” - проектанти на най-високата сграда в България Капитал Форт и съпроектанти на Музейко, ще разкаже за опита си със стоманата и предимствата на този рядко използван материал у нас. “Текстилна архитектура” на “Танев и партньори” ще представени различни приложения на текстилните материали, използвани за фасадни обвивки и покрития.

Филмовата програма на фестивала включва пет родни и чуждестранни заглавия, които имат отношение към архитектурата, градската среда и ролята на общността в подобряването им. Прожекциите са безплатни и ще се състоят в Ядрото.

Фестивалът ще предложи на своите посетители и музикална програма всяка вечер в Ядрото и две големи партита в съботните дни. Пловдивският аудио-визуален колектив Мелформатор са отговорни за музикалната програма, като са подбрали различен диджей за всеки от дните. Независимото обединение на музиканти и визуални артисти Биг Банда ще забавляват публиката на 11-ти, а на 18-ти в Тютюневия склад ще бъде мащабното закриващо парти на Мелформатор, за което освен музикалната селекция, те са подготвили специални прожекции на генеративни изображения.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…