Десетки пловдивчани уважиха откриването на изложбата „Български архитектурен модернизъм: Образци от 1920-те, 1930-те и 1940-те“ в Тотал спорт в Тютюневото градче. Представени са над 30 сгради от цялата страна, представителни за архитектурата на модернизма между двете световни войни. Пловдив е сред градовете с най-много представителни сгради, като акцентът е върху частните домове, специфични именно за нашия град.

Изложбата бе открита в петък вечер. Автори са Васил Макаринов – изкуствовед и дългогодишен изследовател на архитектурата и Теодор Караколев – журналист, който също от няколко години се занимава с проучвания в сферата. Двамата са обединени в изследователската група „Български архитектурен модернизъм“. Изложбата е продукт от дългогодишните им изследвания, които продължават работата на проучватели в предходните години – най-вече арх. Любинка Стоилова. Част от представените сгради са известни – като Морското казино в Бургас от арх. Виктория Ангелова-Винарова или комплекс „България“ в София на арх. Станчо Белковски. Други обаче не са популярни и надеждата на авторите е именно чрез тяхната работа да бъдат популяризирани – например Минералната баня в Ямбол от арх. Александър Куртев или цялостното творчество на арх. Захари Илиев.

Това, което отличава Пловдив са частните домове. Градът е бил най-богатият в страната след София, но поради жилищната криза след Първата световна война, там постепенно се ограничава свободното строителство и се задължава сградите да се строят на калкан. Така къщите, които са на свободен терен с голям двор са по-малко от тези в Пловдив, разказаха авторите. Подбраните сгради от нашия град в изложбата са къщата на Протохристови на Трихълмието от арх. Димитър Попов – чието творчество като модернист тепърва ще се популяризира още повече, къщата на Каишеви на Сахат тепе от арх. Грозев, изключително изчистеният модернизъм в къщата на Елена Рашко Николова на ул. „Артилерийска“ от арх. Стефан Тодоров и къщата на Малапел на ул. „Пастухов“ до Музикалното училище – от архитект Христо Пеев, също много изчистена и представителна за модернизма сграда.

След откриването в петък двамата автори представиха кратки лекции за историята на модернизма и спецификите на стила в различните градове в страната. Васил Макаринов направи детайлен и съдържателен разказ за някои специфики в българския модернизъм – като връзката с традиционната българска архитектура по различни функционални характеристики, както и визуалните търсения на модернистите, напълно в крак с европейските тенденции. Теодор Караколев разказа за проучванията на групата, както и спецификите, които могат да се открият в по-големите и по-малките градове в архитектурата от периода, представяйки по-малко известни имена от малки населени места.

На следващия ден Макаринов и Караколев направиха обиколка сред някои от представителните образци на архитектурата от периода. Разходката започна от дома на Куцоглу на ул. „Иван Вазов“, проект на арх. Грозев и завърши в Стария град до включената в изложбата къща от арх. Попов. Групата премина през къщи, проектирани от архитектите Боян Чинков, Христо Пеев и Стойко Стойков, като авторите акцентираха и привлякоха погледна на публиката към различните специфики както на самия модернизъм, така и на архитектурата в Пловдив и на отделните автори. В обиколката се видя, че част от сградите се поддържат много качествено, но други бавно се губят за историята – дали, поради липса на грижа или поради невежи реконструкции и ремонти. По време на обиколката архитектурните любители се срещнаха и с внука на архитект Боян Чинков.

Изложбата, която е финансирана от Централния фонд за стратегическо развитие към НБУ, ще остане в Тотал спорт до средата на януари. След това тя ще продължи обиколките си в страната. Тя вече беше представена във Варна, Бургас, Казанлък, София и Стара Загора.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…