Проектът „Кауза Хвойна“ прерасна във фондация с основна цел изследване и опазване на богатото архитектурно наследство в района на Рупчос

Създава се регистър към фондацията, съхраняващ данни относно сградите и изследователските процедури, свързани с тяхната архитектурна стойност

Може би ще успеем да съхраним богатото архитектурно наследство в Родопите, където също настъпват сериозни интересни от години? Всички знаем как изглежда Пампорово днес. Защо все пак има някаква надежда? 

Преди няколко месеца разказахме за Кристияна Брънзалова, която учи Архитектура в Милано и се връща в България, за да направи своята дипломна работа за старото училище в село Хвойна. Училището се състои от три постройки, една от които е част от групов паметник на културата, а друга е дело на архитекта Боян Чинков. Кристияна нарича връщането си в България кауза, защото е свързано със спасяването на важни за мястото сгради и за оживяването на селото. За нея е недопустимо отношението у нас към паметниците на културата и към архитектурните образци. 

Преди дни тя основа фондация с името „Даскал Брънзалов“ в памет на дядовците ѝ, родом от Хвойна, които са преподавали в училището в селото, а личностите им я вдъхновяват и днес, за да започне това начинание. 

Фондацията се занимава с изследване и опазване на богатото архитектурно наследство в района на Рупчос (област в централната част на Западните Родопи). Също така, фестивалът "Камък върху камък ще остане" вече официално ще се организира от фондацията догодина през лятото. 

Една от основните цели на фондацията е да информира и обучи обществото по отношение на архитектурата, за да може да има по-аргументирана позиция и по-високи изисквания за средата в която живеем и за да не се случват тези несполучливи намеси в сградите, които виждаме ежедневно около нас. 

Създава се регистър към фондацията, съхраняващ данни относно сградите, изследователските процедури и правоотношенията, пряко свързани с дейността. 

Кристияна Брънзалова - председател на фондация „Даскал Брънзалов“ все още чака да се сформира експертна комисия от общината, която да направи оглед на една от сградите от училището в Хвойна, за да се кажат с точност колко и какви материали трябват за ремонта. По груби изчисления става дума за около 10 000 лева само за ремонт на покрива. 

Фондацията ще набира средства от дарители, за да извършва изследователска дейност - създаването на регистър, който включва сгради с изключителна архитектурна стойност, които не е задължително да са регистрирани като паметници на културата. Целта е на по-късен етап да има диалог с държавата, за да се улесни процедурата по вписването им НИКН. „Защото има редица къщи и други сгради, които не са официално вписани като паметници на културата, но свидетелстват за начините на строителство или са свързани с исторически личности, бита на хората“, казва председателят на фондацията.

Ето пример от реалността, за който ни разказва Кристияна: „Баба Милкана живее в сто годишна къща с дялани греди и тикли на покрива. След като ни е позволила да я снимаме, разказала ни е историята и, дала ни е снимки и сме преценили, че трябва да бъде опазена - я включваме в регистъра. След това тя ни разказва че не може да я поддържа и ние и предлагаме да се заемем с опазването и като организираме уъркшопове и каним майстори и студенти, които да направят ремонт по някогашен тертип, отговарящ на периода на сградата. Единственото условие ще бъде тя да не прави намеси и да не променя облика на къщата си без да се допита до нас“.

Кристияна дава и примера с Италия, където една сграда, навършила 100 години автоматично става регистриран паметник на културата и се опазва от държавата.

Сметка за дарения:

BIC: UNCRBGSF

IBAN: BG08 UNCR70001523073653 BGN 

Име: Фондация Даскал Брънзалов 

За повече информация, можете да свържете директно с Кристияна Брънзалова на телефон: 0878 73 79 47

Тук може да видите първото ни интервю с Кристияна, а тук - видео от наш следващ разговор по време на тазгодишния фестивал с кауза „Камък върху камък ще остане“ в Хвойна. 

Фотограф: Мариана Камбурова 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…