Ако в последният акорд на рояла, изсвирен от виртуозния Евгени Божанов, чувате песента на дъжда, а произведението, което звучи, не е посветено на водната стихия, значи се намирате в Пловдив. Вие сте сред малцината, имащи привилегията да присъстват на исторически (в буквален и преносен смисъл) спектакъл – последният концерт в Концертна зала.

Това ще е първият концерт за новия симфоничен сезон на Държавна опера – Пловдив, но по всичко личи, че ще бъде последният в някогашния Дом на операта.

Концертна зала трябваше отдавна да бъде затворена за спешен ремонт. Каза го пръв екипът на Оперета, каза го и бившият министър на културата, казаха го и експерти от строителната инспекция… Останаха само думите. Богатият културен календар на града, който само през 2019-а ще носи титлата Европейска столица на културата, но иначе от десетилетия е културната столица на България, не позволява залата да остане празна.

И днес там текат репетиции на Оркестъра на държавна опера – Пловдив под диригентството на Емил Табаков със солист Евгени Божанов – пиано. Навън вали и в залата вали, а оркестърът свири! Вали на входовете за публиката, единият е пред разпадане. Вали в ъглите на залата, на сцената вече не, тъй като сценичните работници рано, рано са катерили тавана, за да подложат специална попивателна хартия, та да не капе по инструментите и партитурите.

Вали и в репетиционните на първия и втория етаж. Там кофите се изхвърлят през два часа, а „ароматът“ на влага и мухъл те блъска в носа и хваща за гърлото.

Изкуството иска жертви – усмихват се накриво музикантите и продължават да свирят, защото вече са на етап, че им е толкова тъжно, та чак им е смешно…

Проверихме програмата за утрешния голям концерт. „Оркестърът на Опера Пловдив ще открие Симфоничния сезон с концерт под палката на маестро Емил Табаков в Концертна зала на 26 октомври от 19 часа. Солисти на концерта с пианистът Евгени Божанов и сопраното Евгения Ралчева. Музикалното събитие е част от програмата на VIII Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща". В програмата ще прозвучат: Гершуин - Рапсодия в синьо, Бетовен - Концерт за пиано №5, оп.73 и Гершуин - Симфонична картина "Порги и Бес".

Тоест няма произведение, посветено на дъжда, но той е пряк участник в репетициите, а ако утре не се сбъдне прогнозата за спирането му, то ще „свири“ и на концерта – последният в Концертна зала!

Тя се разпада буквално!

Ето как изглеждат мазето, подземията и зад кулисите.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…