Много често се говори за богатото културно наследство на Пловдив – хилядолетният град с културни напластявания от много векове. Градската среда, която обитаваме и културното наследство, завещано ни от поколенията е отговорност, която имаме към целия град. В поредица статии ще се опитваме да ви показваме примери за отношениети към тази градска среда и тези сгради и обекти културно наследство. Заедно със съвременното отношение към тях, ще ви припомняме и тяхната история. Тематично ще избираме един период от пловдивската история, като ще ви представяме добър пример, лош пример на недостатъчно добра поддръжка и грозен пример – в който отношението на собствениците вреди на културната ценност или на градската среда.

Днес ще ви представим три сгради на Трихълмието, свързани с епохата на Възраждането. Пловдивската възрожденска къща е всеизвестна и популярна, продукт на много научни трудове и гордост за всеки пловдивчанин. Дали обаче състоянието на Стария град е достойно? Добре ли се пази средата и знаем ли наистина какво имаме като наследство? Ще ви представим три примера на една относително добре поддържана къща, една много лошо поддържана и къща, която си е просто грозна.

Добрият пример – къща Недкович

Къщата „Недкович“, която функционира като музей от няколко десетилетия, е построена през Възраждането, но в стил с много препратки към европейския класицизъм. Много специфичен е входът - портик с колоните и кръглите арки, прозорците, обрамчени с фронтони, както и централният голям фронтон над цялата издадена част на къщата.

Тя е богато изрисувана по фасадата, а интериорът е впечатляващ с различните си стаи – зелена, червена, лилава и оранжева, по доминиращият цвят в тях. Сградата отвън и отвътре е много добре запазена в доста автентичен вид. Състоянието ѝ все пак не е перфектно – външната стена от дясната страна не е в много добро състояние, като боята и изписаните пейзажи се рушат. Централната фасада е в доста по-добро състояние.

Лошият пример – къщата на Георги Чернаев на Небет тепе

Последните къщи преди излизането на върха на Небет тепе по ул. „Д-р Чомаков“ са любим, но и малко тъжен, пловдивски ансамбъл. Последните две къщи от двете страни – Бакаловата и Баятовата къща са сред най-добре реставрираните къщи в резервата. От дясната, или източната страна на улицата обаче положението далеч не е толкова розово. Точно преди Баятовата къща е странният имот със съвсем малък излаз към улицата (подобно на Капана), където е била къщата на Гадин лангера. Само преди няколко години тя беше съборена, а днес там е ресторант с красива тераса, но тъжно минало.

Преди нея обаче е къща, за чието спасение все още има шанс. Голямата и интересна сграда е къщата, обитавана от Георги Чернаев в средата на 19 век – българин от Копривщица, според данните на Константин Моравенов. От години тя е изоставена и оградена с предпазна мрежа. Съседният имот на юг пък пустее. От северната страна е проходът на споменатата къща на Гадин лангера – тесен и дълъг имот, който разделя къщата на Чернаев от тази на Касандра Баятова. От източната страна е заведението с живописната си тераса.

Така къщата може да се разгледа на практика от всички страни. Въпреки това състоянието ѝ е плачевно и сякаш по чудо продължава да стои, без да се разпада. Къщата е интересна с архитектурата си и с някои запазени детайли и декорации в интериора, които в момента са достъпни само от любопитни погледи през прозореца. Дали ще се намери спасение за тази къща?

Грозният пример – имитациите на Възрожденска архитектура

Трябва да се признае, че пловдивското Трихълмие не е напълно едностилен архитектурен резерват. Именно това обаче е част от чара му – в рамките на „Стария град“ има както почти 200-годишни къщи от Възраждането, така и много нео-класически постройки от първите години след Освобождението, от епохата между двете световни войни или дори от социализма. Всички те обаче се вписват по един или друг начин в средата със свой собствен стил.

В последните години обаче модата на сляпата имитация завладя представата на инвеститори за добра архитектура. Вместо желание съвременната архитектура да се впише в автентичния исторически квартал, се издигат имитации, залъгващи туриста и непрофесионалиста, че стои пред историческа сграда. Тенденцията не е единствено във Възрожденския Пловдив, а в целия град – строят се всякакви псевдо-неокласически и необарокови сгради, които често не са дори и добри в имитацията си.

По подобен начин стои един нов хостел на ъгъла на ул. „Перник“ и ул. „Константин Стоилов“. Визуално сградата се опитва да имитира Възрожденска архитектура, но резултатът е сграда, която по идея не се различава от имитативните класически дворци в Скопие.

Проблемът е комплексен – строителството в архитектурния резерват е строго регулирано и контролирано. Собствениците (и по-точно архитектите), както вероятно е случаят с хостела, нямат свобода да внедрят своето виждане за една съвременна архитектура, вписана в средата, а са задължени от властите да създават имитации. Дали обаче тези резултати са най-добрите? Искаме ли ментета и какви са вариантите за решаване на тези проблеми по света?

В следващи материали ще се опитаме да потърсим отговор на тези въпроси. За други подобни случаи ще стане дума в новите статии от поредицата „Добрият, лошият и грозният пример“. Засега оставаме с надеждата за повече автентичност в работата на архитектите и дизайнерите в Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…