Поредно саниране на красива стара сграда със стиропор върху автентичен красив материал стартира в Пловдив. От няколко дни офисът на ЕВН на ул. „Христо Г. Данов“ – позната като Юг-Енерго – е опакована в строително скеле. Строители подменят дограмите на огромната постройка, като са подготвили и стиропорени плоскости (EPS) за облицоване на фасадата.

По информация на Kapana.BG сградата не е декларирана като културна ценност, но тъй като се намира в историческа зона, е получила съгласуване от НИНКН за цветовото решение.

Сградата е един от малкото автентично запазени големи строителни обекти, реализирани в Пловдив през 30-те и 40-те години на миналия век, преди забраната на частната архитектурна практика през 1948 година. Автор на проекта е легендарният за града ни архитект Стойко Стойков, проектирал мнозинството сгради по Главната улица, както и днешния Военен клуб. Стойков печели архитектурен конкурс за постройка на Енергото, заедно със сина си Желязко Стойков и бившият градски архитект Никола Овчаров. Сградата се строи в периода 1947-48 година. Тя е показателна за един любопитен период в архитектурната ни история - между 9 септември 1944 и 1948 година. Тогава, въпреки тоталната централизация в цялата страна, частната архитектурна практика съществува и все още се появяват интересни сгради с уникален архитектурен стил, преди да се наложи т.нар. "сталинизъм" и стилова унификация.

Мнозинството красиви архитектурни образци в Пловдив през периода между двете световни войни са на по-малки сгради или частни къщи, както и на училища. Големите обществени сгради са изключение, като са известни примерите с дългогодишните неуспешни опити за постройка на Общински дом, театър и други големи постройки. Сред малкото успешни такива проекти са сградата на Пловдивската трудова борса (днес болница „Свети Мина“ на колелото на Централна гара), построена между 1936 и 38 година от националноизвестния архитект Георги Овчаров. Днешната болница претърпя същата тъжна съдба преди години, когато каменната ѝ облицовка бе измазана с изолация, въпреки че сградата е обявена за културна ценност. 

Много специалисти пък се изказаха, че дори от практична гледна точка такава изолация е безсмислена, върху камъка, който има отлични топлоизолационни свойства. От няколко години в Германия пък активно се проучва и коментира въпросът дали изобщо има смисъл от външната EPS изолация, тъй като след десетилетна практика там са установили, че този тип топлоизолиране не е енергийно и икономически ефективно. Дали е така или не ще се установи след допълнителни проучвания и изследване на практиката в България, но със сигурност тази дейност е естетически вредна и унищожава културното наследство.

Сред другите ценни сгради в Пловдив с впечатляващата каменна облицовка са Бинго Балкан, Съдебната палата и днешната централна сграда на МВР – Пловдив.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…