Print this page

Ще се използва старо стълбище, което излиза на спирката до Одеона

Археолозите нямат късмет с интересни находки до момента

Обновено, но отдавна забравено стълбище в източния край на разкопките до Одеона, ще свързва обекта със съседната Голяма Базилика. Работата по проекта започна преди броени дни под надзора на екип археолози, ръководен от Мая Мартинова. Основната цел е да се разчисти пространството на разкопките около Одеона – които всъщност предсталяват североизточния край на Форума.

Преди години там е имало изградено стълбище, което днес излиза на спирката на подлеза, който свързва „Гладстон“ и „Мария Луиза“ под площад „Централен“. В последствие то остава зарито с пръст, а достъпа до него само до преди дни беше затворен с метална ограда. Идеята е да се направи качествена връзка от там до централния вход на Голямата базилика. Вероятно това ще включва и ремонт и освежаване на самия подлез, който в момента не е в завидно състояние за пешеходците.

Археолозите до момента нямат късмет с никакви открития. В частта, в която те работят ще се извършат частични разкопки, за да се подготви подхода към стълбището. Находки все още няма, като се работи основно по изнасяне на пръст и почистване от растителност. Най-голямо предизвикателство за момента са премахването на корените на някои големи дървета.

Image Gallery

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…