Индустриалецът Драгомир Цанков бил един от успелите хора в Пловдив преди 9 септември. Един от активните бизнесмени, чието име често се появава в документите на Търговско-индустриалната камара. В книгата си „Забравеният град“ Петко З. Петков и Владимир Балчев разказват за различните му бизнеси – фабрика за конци, за производство на стъкло и др. Най-популярни от продуктите на Драгомир Цанков били печките Балкан, които продължават да се използват дълго време след национализацията.

С успешния си бизнес – и с помощта на архитект Светослав Грозев – Цанков има възможността да остане в днешната памет и с една от най-красивите къщи в града. Белият дом на улица „Архимандрит Дамаскин“ строи леко накриво спрямо бул. „Цар Борис III Обединител“ малко преди Тунела, но това не е случайно. Булевардът идва много по-късно.

Когато къщата на Цанкови се появява на пловдивската карта през 1937 година, кварталът изглежда по много различен начин. Няма го Тунела, няма булевард, няма и Античен театър – подходът от църквата Света Марина до Трихълмието е бил съвсем бърз и лесен. По същия начин и връзката с квартала около Понеделник пазара е била дирекна. Днес полуизгубена е улица „Съединена България“ – в момента северна граница на големите разкопки до Понеделник пазара, от която улица си личат малки остатъци до Тунела. Тази уличка е продължавала естествено към днешната „Д-р Вълкович“ и църквата Света Марина. Тунелът и големият булевард обаче разцепват тези два квартала, които преди години са били едно.

Тъкмо в този квартал издига къщата си Драгомир Цанков. Леко кривото ѝ положение спрямо останалите улици не бива да ни учудва – всъщност целият квартал е променил доста вида си – макар и повечето сгради там да са построени именно преди 9 септември 1944 година.

Архитект Светослав Грозев вече е бил име в пловдивската архитектурна гилдия, когато получава поръчка за къщата. През 1931 година той вече е построил внушителната къща на ул. „Антим I” за тютюнотърговеца Каишев, а през 1936 година вече е завършил другия си, вече напълно модернистичен, проект на върха на Таксим тепе за семейство Стайнови (къщата, която от няколко месеца активно се ремонтира).

Така се стига и до този трети, емблематичен за него – а и за град Пловдив – проект. В различни текстове ще срещнем как той бил повлиян или от немския Баухаус или от знаменития френско-швейцарски архитект льо Корбюзие. Говори се дори, че тя е построена по проект на самия льо Корбюзие, а Грозев само го бил адаптирал. Истината е, че проектът е напълно оригинална идея на Светослав Грозев – един както изцяло модерен архитект, така и такъв със собствено виждане за архитектурата.

Влияния, разбира се, има. Грозев – като всеки български архитект преди 1948 година, когато се открива първото българско архитектурно училище – учи в чужбина. Роден в Котел, но завършил средното си образование в Мъжката гимназия в Пловдив, той получава архитектурната си школовка в Берлин. Диплома взема през 1925 година. След прибирането си в България успява да отвори архитектурно бюро през 1928 година и веднага започва активна работа.

Фактът, че в България няма архитектурно училище не означава, че сме откъснати от европейските тенденции – или че нашите архитекти спират комуникация със Западна Европа след завършването си. Българската специализирана преса още тогава е изпълнена с преводни статии на работата на колегите архитекти от Европа. Тенденциите на Баухаус, идеите на Адолф Лоос, на льо Корбюзие и други не са непознати за българските творци.

В тази среда и с това минало твори архитект Грозев. Къщата на индустриалеца Цанков прилича на някои от проектите на льо Корбюзие – например къщите в Песак, Франция, построени за служителите във фабриката на местен бизнесмен. Хоризонталните прозорци, белият цвят, големите тераси със специфична пергола с отвор напомнят за проектите на льо Корбюзие, изработени през 1924 година – още, когато Грозев е учил в Берлин. Цанковата къща обаче не е сляпо копие на чужд проект.

Оригиналната творба на Светослав Грозев доживява до 2018 година изненадващо близо до автентичния си вид. По време на прокарването на Тунела и бул. „Цар Борис III Обединител“ (тогава – „Георги Димитров“, разбира се) и на последващото разширение през 80-те, къщата едва оцелява и не е съборена от местната власт. Сградата има късмет и с обитателите си – там живеят наследниците на Драгомир Цанков, които видимо се грижат за нейното автентично състояние.

Типичните поражения по културни ценности – сменени дограми, климатици по фасадите, пребоядисване в неподходящ цвят, саниране отвън – тук са напълно избегнати. Дори дървените външни щори и техните механизми са запазени и се използват до днес. Така, вече на 81 години, къщата на индустриалеца Цанков по проект на архитект Светослав Грозев е един жив пример както за добрите връзки между България и най-модерните западни течения в архитектурата, така и за оригиналното, собствено творчество на един български архитект.

снимки: Плочата, поставена години по-късно, която свързва проекта на Грозев с нецитирана "скица на льо Корбюзие"; къщата, погледната от югоизток; и печат и подпис на архитект Грозев от друг негов проект

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…