Стотици деца рисуват свободно на големи платна, които в последствие се превръщат в дизайна на огромна площадка за игра. Самото пространство е с чудесен дизайн – равна площ, с дължината на футболен стадион, на която децата имат пълна свобода да се забавляват, с наклон в единия край за засилване с велосипеди, ролери, скейтбордове и други подобни средства, а е обградена от всички страни с по-високи „трибуни“, на които родителите имат винаги поглед над своите деца, дори да са на 150 метра от тях.

Всичко това е изградено вместо Зоологическа градина и бивши индустриални пространства на „Пирели“. И всичко това се управлява от артисти, които получават пълна свобода за действие в бившия Зоопарк на италианския град Ливорно. Резултатът е впечатляващ, макар и все още в развитие, но е и почти непознат за света, вероятно, тъй като градчето е сред по-малките и непопулярни италиански локации. Как всъщност се стига до този резултат и има ли идеи, които можем да приложим и тук?

Ливорно е средно голям крайбрежен град в Италия, в плодородната Тоскана. На час път е от Флоренция. Заобиколена от безброй по-известни локации, като Сиена, Пиза, Лука, Сан Джиминяно и други, остава много в страни, а често и извън туристическите гидове. Всъщност Ливорно е един съвсем обикновен град. В някои аспекти прилича на нашия Бургас – освен, че е на морето, размерът му е подобен – малко над 150 000 жители, има и голям нефтозавод и пристанище. За разлика от Бургас, пристанището се използва повече – най-вече за връзка с френския остров Корсика. Разбира се, няма и огромни панелни квартали. Така освен тези преминаващи през пристанището туристи, Ливорно не е засегнат от туризма.

Градът все пак има богата история, още от средновековието, от когато има запазена и до днес морска крепост, макар и пострадала през Втората световна война. На доста места из града се забелязва романтичната архитектура от XIX век със сгради в нео-класически стил, както и типични за времето публични пространства и постройки, като например триумфални входове и огромни празни площади със статуи. В този период се появява и общественият парк Parterre. Изграждането му е приблизително във времето между 1830 и 1850 година. Всъщност, жителите на Ливорно се гордеят (доколко исторически коректно или не) с това, че паркът Parterre е един от първите обществени паркове в Европа.

Parterre е приблизително с размерите на пловдивската Цар Симеонова градина. Ако искате просто да го обходите целия, спокойно може да го направите за 10-15 минути. В следващите години след създаването си той малко по малко се превръща в градската Зоологическа градина, напълно в духа на времето. Лъвове, мечки и други животни започват да обитават клетките и други, изградени за целта, пространства от 1930-те години насам.

С времето обаче тези пространства се доказват като твърде малки за животните. Шимпанзета, лъвове, лами видимо са ограничени и страдат, което логично довежда до това в началото на 1990-те години Зоопаркът да бъде затворен, а животните – преместени в по-широко и по-добро място.

С помощта на бившия директор на Зоопарка и гражданското общество Parterre се трансформира изцяло. Местната общинска власт оставя свобода за действие на група артисти, които съдействат за пълната промяна. Директорът Роберто Чечарини се грижи за зелените площи, като оставя в парка единствено малки животни, като кокошки и петли, костенурки, няколко по-малки екзотични птици.

Най-впечатляваща обаче е зоната за деца. Освен малки детски площадки, именно този голям „стадион“ привлича най-много деца. Огромната площ дава пълна свобода за игра и децата се забавляват по всякакви възможни неща – карат се ролери, скейтбордове, велосипеди, тротинетки, децата правят всякакви гимнастики, тичат, гонят се. Оформено като стадион, мястото дава пълно спокойствие за родителите, тъй като децата са в ниското и винаги са под погледа им, и няма нищо, което да ги застрашава.

Самият дизайн на настилката също е интересен – изрисувани са различни животни, като рисунките са базирани на идеи на местните деца. Творбите на малчуганите от начални и основни училища са подредени на оградата на парка към един от централните булеварди на Ливорно.

Особено впечатляващо е, че всичко това се случва с много малко средства, при това събрани изцяло с дарения. Общината на Ливорно е дала пълна свобода за действие на гражданското общество, което е постигнало чудесни резултати. С различни фъндрейзинг кампании, спонсорства от местните жители или от големи компании, проектът се реализира само за няколко години. Неправителствената организация, която управлява проекта – Parterre, е основана през 2014 година и само за изминалите малко повече от 3 години стига до този успешен резултат, а работата продължава постоянно.

Най-впечатляващото е, че – може би, поради липса на обществени поръчки и всякаква тежка администрация - тази огромна площ е изцяло променена за под 50 000 евро. Основно с приблизително равно спонсорство от една застрахователна компания, и също толкова фъндрейзинг и от хиляди малки дарители.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…