В Пловдив с право можем да се гордеем с хилядолетната си история. По територията около хълмовете са живели стотици поколения едно след друго, които са наследявали и обогатявали културата на своите предци или на гостите, които са се заселвали и са ставали пловдивчани. Днес всеки нов строеж се натъква на останки от тези предходни поколения. Разкопките от археолозите ни обогатяват представата за историята на града, но често остават неглижирани.

Разбира се, в Пловдив можем да се похвалим с големите и впечатляващи обекти - Римският стадион, Античният театър, крепостните стени по Небет тепе и други. Градът ни обаче буквално е построен и живее сред историческите останки. Пешеходците, които минават по подлеза на Понеделник пазара, ходят буквално по същия път, по който са ходили пловдивчани преди почти 2000 години. Цветарите пък ползват постамент с надпис на гръцки език, върху и около който си подреждат цветята.

На някои места симбиозата между съвременност и археология обаче не е с толкова положителни резултати. Пълно е с археологически обекти, които тънат в забрава, зарити под растителност, боклуци и забрава. Крепостните стени на Небет тепе, например, са популярни и в що-годе приличен вид, но крепостта всъщност е ограждала цялото трихълмие. В приличен вид можем да видим крепостните стени единствено около т.нар Хисар капия. Цялата крепостна стена от там до Небет тепе е в забрава. Тя е напълно достъпна, но тъй като пътеките са в лошо състояние, няма никакви указателни табели и като цяло е неизвестна за пловдивчани и гости, не може да бъде проследена от върха до тази, по-ниска част на Трихълмието. Повече за състоянието може да видите в този текст в Kapana.bg

Кръглата кула в съседство е по-добре почистена. В предишните години тя също не бе в добро състояние, обрасла в храсти и друга растителност. Съвсем близо до нея, от другата страна на бившето заведение "Конюшните на царя", в границите на хостел, който община Пловдив в момента отнема от концесионер, също има разкопки, които обаче са обрасли в храсталаци, а и са заградени зад рекламни табла и винили.

Като цяло крепостните стени на Трихълмието изобщо не представляват един цялостен обект, който може да се възприеме в цялост. Макар и на много места стените да изглеждат интересно и да са запазени до внушителни размери, е трудно за незапознатия турист или дори пловдивчани да ги възприемат като една цялост. 

Извън Трихълмието също има много обекти, които тънат в забрава. Археологическите разкопки по впечатляващата Източна порта изглежда са спрели и идеята да се разкопае в цялост са изоставени. По протежението на улица "Митрополит Панарет" също е пълно с разкопки в частни обекти. Покрай тротоара от страната на Стария град има няколко обрасли обекта, които вероятно чакат да бъдат зарити и върху тях да се издигнат нови жилищни кооперации.

От югозападната част на античния град също има много изоставени обекти. Най-лесен за експониране е този до Цар Симеоновата градина - разкопките на късноантичните керамични пещи. В момента те са място за игра на деца или изхвърляне на отпадъци, а могат също да се превърнат в атрактивно място.

Разбира се, няколко от най-големите обекти също очакват скорошно развитие. Форумът на античния Филипопол, както и огромният обект от жилищни квартали и улици, собственост на "Розаимпекс" до Тунела са два от тях. Дали ще има положително развитие - времето ще покаже. Снимки на актуалното състояние на част от разкопките вижте в галерията на KAPANA.BG.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…