Print this page

Какво ще се запазва и реставрира, и какво ще се реконструира изцяло в "Жълтото училище" провери "Под тепето". Преди 3 месеца започна дългочаканата реставрация на сградата, а положението в момента е следното: изцяло е премахната мазилката на сградата на първата българска гимназия - „Жълтото училище“, сега част от Академията за музикални, танцови и изобразителни изкуства. За момента е запазена само частта към ул. „Тодор Самодумов“ – към църква „Свети Димитър“, както и по малката ограда на училището. По време на проверката на „Под тепето“ днес не се забелязваха работници.

„Няма да събаряме сградата, ще я възстановим. Автентичната зидария ще бъде запазена“, обещаха строителите преди началото на строителните дейности. Изглежда това не важи за измазаната фасада с изрисувани колони. Тя изглежда ще бъде възстановена и направена изцяло наново, макар и да не става ясно засега защо е трябвало тя да бъде премахната.

 

Красивата сграда е построена точно преди 150 години и беше изрисувана с колони по един от типичните маниери за Възрожденския Пловдив. Дали реставраторите ще успеят да повторят точно мястото, вида и цвета на външната украса на „Жълтото училище“ ще разберем след края на работата им. 

Image Gallery

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…