Макар и без информационни табели, работата по един от архитектурните шедьоври на Пловдив – Стайновата къща на Таксим тепе продължава. Строители вече опаковат и изолират с каменна вата сградата от външната страна. Майсторите са напреднали най-много от южната и източната фасада. Сградата е почти изцяло покрита с изолационния материал от страната към храма „Успение Богородично“, от където е и главният вход на баухаусовската къща.

Засега изглежда, че обемите на сградата ще бъдат запазени. Изолацията обикаля специфичните двойни прозорци на стълбището на къщата и няма изгледи те да бъдат затворени. Не е ясно какво ще се случи с модернистичната мазилка. Макар и да е запазена само на няколко места, каменната вата покрива напълно оригинала и новата мазилка ще се прави изцяло наново. Декоративните мазилки с определена форма са изключително специфични за сградите от модернизма, но често те са унищожавани именно под изолационни материали. В Стайновата къща с годините мазилката почти е изпадала и се е запазила само на няколко места, но все още може да бъде добита представа как е излеждала тя в оригинал.

Както вече в „Под тепето“ писахме, преди дни започна активна строителна дейност по покрива. Строители ограждат с кофраж част от покрива, като за момента не е ясен проектът. Със сигурност той не е съгласуван с НИНКН, които не са получавали никаква документация от инвеститорите. От район Централен пък заявиха, че още от лятото собствениците имат предписание единствено за обезопасяване на сградата.

 

Припомняме и историята на къщата – тя е построена през 1936 година по проект на големия пловдивски архитект Светослав Грозев. Един от най-впечатляващите представители на модернизма в архитектурата в България. Първи собственик е фабрикантът Стайно (или Стоян) Стайнов, който е брат на един от най-известните български композитори – Петко Стайнов. В последните години сградата сменя собствеността си и в момента изглежда там се работи от частния инвеститор, който е собственик на ½ от идеални части от имота. Той е управителят на спедиторската компания Р-ТРАНС Радостин Илиев. Преди години Илиев влезе в криминално-съдебните хроники покрай аферата „Младо вино”. Той и още шестима мъже бяха подсъдими за източване на ДДС в големи размери. Илиев бе обвинен и в ръководене на организирана престъпна група. Бе оправдан на всички инстанции.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…