Капана.БГ

Капана.БГ

В навечерието на Празника на Пловдив – 6 септември и денят, в който ще честваме 134-ата годишнина от Съединението на България, по покана на Община Пловдив в града гостува отново прочутият музикант проф. Луиза Село, която ще изнесе безплатен концерт на пловдивчани и гости на града.

Събитието е на 5 септември 2019 г., от 18.00 часа в Зала „Съединение“ на  Регионален исторически музей – Пловдив с вход СВОБОДЕН!

Концертът  на проф. Луиза Село (флейта) - посланик на италианската музика по света и представител на културата в град Удине, Италия, ще е в съпровод на Аурора Сабия (пиано).

Луиза Село

Известната флейтистка, която изнася концерти по целия свят е определена от музикалните критици на Ню Йорк Концерт Ревю като „ Красива комбинация от екстровертна страст и истинска нежност с отличен контрол на въздуха, брилянтна техника, огромен звуков обхват и изобилие от чар. „ Тя е също Миадзава артист, както и знатен и почетен професор в Музикалната Консерватория на гр. Триесте, Италия, Виенски Университет и Нов Български Университет. Проф.Луиза Село е президент на историческата асоциация „Амичи делла Музика“  гр.Удине.

Аурора Сабия (пиано) е личен пианист на Луиза Село, както и корепетитор на редица други интернационални концертиращи музиканти като Бруно Канино, Антон Никулеско, Карол Винсенс и др.

……………………………………………..

Едни от най-добрите камерни музиканти на нашето време, изключителният дует Луиза Селло (флейта) и Бруно Канино (пиано) гостуваха за първи път в Пловдив на 11 май 2018 г., когато изнесоха безплатен концерт за пловдивчани и гости на града в Дома на културата „Борис Христов“.

Събитието, организирано от Община Пловдив беше подарък за меломаните в града под тепетата, посветено на един от най-светлите български празници – 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

 

Всепризнатият майстор на ужасите и мистериите Хауърд Филипс Лъвкрафт е роден на днешната дата през 1890 г.

Лъвкрафт започва да пише още на седемгодишна възраст, като в училище го влече науката и издава ръкописни списания по темата. Не постъпва в университет поради здравословни проблеми.

Първият му публикуван разказ е „Алхимикът“, а най-известен е с творбите си от така наречения „Ктхулу цикъл“ и с култовия „Некрономикон“.

Творчеството му оказва влияние на редица съвременни автори, сред които Стивън Кинг, Рей Бредбъри, Нийл Геймън и други.

Представяме ви го в няколко цитата:

„Най-старото и силно човешко чувство е страхът, а най-старият и силен страх е страхът от непознатото.“

„Най-милостивото нещо на света е неспособността на човешкия ум да съвместява цялото си съдържание.”

„Това, което човек прави, когато му се плати, няма значение. Това, че той е чувствителен инструмент към красотата на света, е всичко!”

„Никога не питам човек каква е неговата работа, това не ме интересува. Питам какви са неговите мисли и мечти.”

„Достатъчно са ми отворени очите, за да видя, че мнението на никой човек не струва нищо, освен ако не е подкрепено с искрена информация, за да стане така, че да се знае за какво изобщо говори.”

„Един Господ знае къде ще свърша, но е сигурно, че няма да съм на върха на нищо. Не че особено ме интересува.”

„Страхувам се, че ентусиазмът ми се изпарява, когато от мен се изисква истинска работа.”

„Търсачите на ужаса достигат странни, далечни места.”

„По-невероятна от мъдростта на старите хора и мъдростта на книгите е мъдростта на океана.”

„Работа без песен е като изморително пътуване без край.”

„Но не са ли мечтите на поетите и приказките на пътешествениците пословично неверни?”

„Не бих изкарал и седмица без частната си библиотека. Бих се разделил с всичките си мебели и бих живял и спал на пода, преди да се разделя с 1500-те книги, които притежавам.”

„Океанът е по-древен от планините и е натоварен с мечтите и спомените на Времето.”

„Светът наистина е комичен, но шегата е с човечеството.”

 

Група „Ла Туна“ от Университета от Алкала де Енарес, Мадрид, Испания, съставена от 27 музиканти, ще изнесе безплатен концерт за пловдивчани и гости на града в деня на Празника на Пловдив – 6 септември.

Испанците идват за втори път в града под тепетата. Първият беше през юли 2017 г., когато те изнесоха безплатен концерт на сцената пред общината, като преди това направиха изключително атрактивно и забавно шествие по Главната улица на Пловдив. На следващия ден,  по време на разходката им в Стария град с екскурзовод, осигурен от Община Пловдив, те пяха на всички подходящи места по маршрута, правиха серенади и включваха в изпълненията си публиката за радост на многобройните туристи.

Концертът на „Ла Туна“ от Университета от Алкала де Енарес  в Пловдив на 6 септември е на Римския стадион с начало 18.30 часа.

„Ла Туна“ от Университета от Алкала Де Енарес е институция с пет вековна история, участваща активно в живота на Алкала де Енарес (Мадрид) и на нейното нематериално наследство. „Ла Туна“ е сдружение с нестопанска цел, което изнася безплатни концерти по целия свят. Асоциацията е основана още при създаването на Университета в Алкала, през XV век, и от нея са произлезли личности като Франсиско де Кеведо и Лопе де Вега.

Традицията е създадена от студенти, познати като сописти ( от испански sopa в превод „супа“) – студенти от скромен произход и без ресурси, които използват музиката като начин да получат купа супа в ханове и таверни.

Една от основните цели на „Ла Туна“ е да поддържа вековната традиция чрез музиката, популярния фолклор и особено „оживлението“ и „радостта“. По време на турнетата си, групата популяризира испанския бит, култура и фолклор, изнася концерти, прави шествия, изпълнява серенади, като включва по забавен начин публиката.

С богатия си репертоар, те са участвали във фестивали на 5 континента. Изнасяли са концерти в Хонконг, Ню Йорк, Мексико, Перу, Боливия, Венецуела, Куба, Токио, Буенос Айрес, Москва, Италия, Бряг на слоновата кост, Берлин, островите Фиджи, Северна и Южна Америка, почти цяла Европа, пътували са многократно до Африка, Близкия Изток, Азия и Океания.

Всички разходи по пътуването са финансирани от различни официални органи от Испания, както и с помощта на български фирми. Община Пловдив – домакин на концерта също оказа помощ в логистиката на проявата, предоставяйки за втори път сцена с ВХОД СВОБОДЕН.

Изложбената зала се сдоби с надпис „2019”  

Шахтите пред новата галерия на Гладстон вече са естетизирани и се вписват в шарките и линията на тротоарната настилка. Земелрок плочките, покриващи капаците на подземната комуникация, бяха извънредно пренаредени така, че да са с цветовете на цялата пешеходна част пред изложбената зала, каквато е практиката в почти целия град и всички нови ремонти от последните месеци. Това се случи след публикация на Под тепето и сигнали на граждани, свързани с криво наредените в началото и разнородни на цвят шахти, които не кореспондираха с цялостната визия на тротоарните настилки.

В крайна сметка добрият пример за подреждане на бетонните павета върху капаците на подземната инфраструктура се спази. С малки изключения, това е практика в целия град, която трябва да запазим.

Паралелно с пренареждането на настилката пред галерията, новата сграда се сдоби и с надпис „Изложбена зала 2019”. Пространството за култура трябва да бъде открито официално в началото на септември.

Преди пренареждането

Артистите ще представят песента за пръв път по време на плаващия концерт на Орлин Павлов на  28-ми август на Гребната база в Пловдив

Орлин Павлов и Михаела Филева записват своята първа съвместна песен, която ще бъде част от саундтрака на филма „Завръщане”. Написан от Графа специално за най-новия филм на Ники Илиев, сингълът ще бъде представен за първи път по време на специалния плаващ концерт на Орлин Павлов на 28-ми август на Гребната база в Пловдив. По време на концерта, в реално време, ще бъде заснета финалната сцена на романтичната комедия „Завръщане”, а публиката на плаващия концерт ще стане пряк участник и във филма, чиято премиера ще е през октомври.

Концертът на Орлин Павлов, както и филмът „Завръщане”, са част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019”. Невероятното музикално изживяване ще е напълно безплатно за всички зрители, като на плаващата сцена, освен Орлин Павлов и Михаела Филева, ще се качат и други любими български изпълнители – изключителните Белослава, Любо Киров, Владимир Ампов – Графа и Бобо.

Концертът и записът на последната сцена от филма е с начален час 20:00 ч., а от 18:00 ч. DJ Stephan Love ще подгрее публиката за концерта на Гребната база в града под тепетата.

За да могат повече хора да станат свидетели на това различно събитие, Теленор пуска 3000 безплатни виртуални места за концерта, които ще дадат достъп до излъчването. Клиентите на Теленор, които желаят да запазят виртуално място, могат да го направят през специалния банер в приложението MyTelenor до изчерпване на количествата. В деня на събитието те ще могат да се присъединят към концерта през приложението MyTelenor и ще могат да гледат излъчването и през WiFiмрежа.

РИОСВ – Пловдив обявява конкурс за литературна творба (есе, разказ, стихотворение или др.) на тема „Пеша до края на града“.

Конкурсът е част от кампанията „Европейска седмица на мобилността – 2019“, която се отбелязва всяка година в периода 16 – 22 септември. Провеждането му цели да насочи вниманието на обществеността върху устойчивия транспорт и начини на придвижване. Темата на кампанията за 2019 година е „Безопасно ходене и колоездене“ и ще се проведе под мотото „Върви с нас!“ (www.mobilityweek.eu).

Пловдивската екоинспекция приканва  хора от всякаква възраст с интерес в областта на литературата и околната среда да дадат воля на твореца в себе си и да споделят лична история, въображаема ситуация или свои размисли, вдъхновени от темата на Европейска седмица на мобилността – 2019 и по-конкретно ходенето пеша и здравословните, екологични, социални и емоционални ползи от това.

Изискванията към литературната творба са съдържанието да е свързано с тематиката на Европейската седмица на мобилността – 2019, да е увлекателна и оригинална, да е добре структурирана и аргументирана, а също така – да е написана грамотно. Крайният срок за получаване на произведенията е 15 септември, а спечелилите ще бъдат обявени на 20 септември 2019 година. За класираните на първите три места са предвидени награди.

Пълните условия на конкурса и начина, по който може да се участва, са публикувани на интернет-страницата на РИОСВ – Пловдив (https://plovdiv.riosv.com). За разяснения са налични и следните контакти: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. и 032 627 466 (вътр. 103).

Ниската самооценка е бариера, с която се сблъскват много момичета и жени независимо от техния социален статус

Социалният формат „ТЯ в…“, който стартира като „ТЯ в Пловдив“ през юни 2018 само за година успя да завладее с позитивната си енергия Варна, Габрово и Велико Търново. Тази есен момичетата от Академия „Екатерина Каравелова“, които доброволно организират всеки месец събитието „ТЯ в Пловдив“ ни предлагат и специална шестмесечна обучителна програма по изграждане на увереност за момичета и млади жени.

“През изминалите две години в Академия „Екатерина Каравелова“ организрахме различни обучения, творчески резидеции и срещи за момичета и жени в различни градове и села на България. Натрупаният ни опит показа, че ниската самооценка е бариера, с която се сблъскват много момичета и жени независимо от техният социален статус. Създадохме програмата ТЯ съм АЗ, за да адресираме именно изграждането на увереност,” споделя Марина Кисьова де Хеус, изпълнителен директор на организацията.

Шестмесечната обучителна програма, която започва в края на месец септември ще помогне на момичета и млади жени в Пловдив и Варна да станат по-уверени в себе си и способностите си, да изразяват мнението си и да преследват целите си. Специално разработената програма от Академия „Екатерина Каравелова“ включва методи от неформалното образование, коучинг, личностни тестове, менторство и учене чрез преживяване. В продължение на половин година участничките ще преминат през серия от 3 интензивни двудневни обучения, а за финал ще съставят личен план за развитие и ще имат възможност за публична изява на събитията ТЯ в Пловдив и ТЯ във Варна. 

Програмата се осъществява с финансовата подкрепа на Български фонд за жените и ще бъдат дадени общо 30 пълни стипендии за участие.

Как се кандидатства може да научите тук.

 

 

Страница 1 от 1571

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…