Арт инсталация привлече интереса на посетитилите


Опашка от деца и възрастни се изви на прочутото Небет тепе в Стария Пловдив по време на Нощта на Музеите. Интересът на хората беше провокиран от необичайна арт инсталация, изградена от артисти на Център „АЛОС“. Посетителите, насочвани от авторите на съоръжението, бяха превеждани през тъмен лабиринт и насърчени да провокират сетивата си.


Конструкцията беше издигната в съботния ден пред любопитните погледи на наблюдателите. Ориентир на влезлите в първия коридор бяха фосфоресциращите образи, видни само на ултравиолетова светлина. За да излезе от „черната кутия“, всеки търсач на усещания трябваше да преодолее обемни предмети, изработени от вата, прежда и чорапогащници. Участниците имаха възможност използват въображението и уменията си и да „дорисуват” инсталацията отвътре с флуоресцентни бои.


Подготвеното изпитание даде възможност на изкачилите Небет тепе да проверят усещанията и реакциите си в непозната за тях среда. Желаещите се редиха на опашки до късно след полунощ. Арт инсталацията беше създадена от Юлия Лазаркова и Албена Иванова от Софийски университет "Св. Климент Охридски", Иван Иванов и Никола Анастасов от Национална гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа" и Любен Кулелиев и Добрин Атанасов от Център Алос. Всички те работят по образователна програма „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ на Център за неформално образование и културна дейност АЛОС, насочен към запознаване с основни форми и практики от съвременното изкуство.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…