Най-важното е как един град се променя и как се чувства отделният индивид в тези неглижирани пространства, споделя Катрин Сариева

Паулина Гегова

Преди близо 5 години Фондация „Отворени изкуства“ и Студио 8 ½ предизвикват в себе си, както и в обществото един интерес на различната, успоредна градска култура. Първата копка на истинското опознаване на Пловдив се поставя с фестивала „Улица Отец Паисий“, а през 2012г. инициират първата „Беседка за града“.

Екипът е решил да направи една алтернативна карта на Пловдив, в която да се поместят места, които са неглижирани, не влизат  в официалните туристически гидове и не представляват интерес за времето си. Такива са Тютюневият град, който през не толкова далечната 2012-та не беше обсъждана тема, квартал „Капана“ преди да бъде преобразен, архитектурата от времето на социалистическия период, Баухаус под тепетата и още много други.

Първият книжен носител излиза през 2013-та година с два основни маршрута – ул. „Отец Паисий“ и Религии, който включва храмове на различни вероизповедания, неприсъстващи в официалните турове.
През 2015-та година „Беседка за града“ се завръща с модератор и съставител Катрин Сариева. В нея се акцентира на емблематичните пространства, които всеки турист посещава, но не като типична забележителност, а като начин на живот.

Най-важното за нас е как един град се променя и как се чувства отделният индивид в тези пространства, споделя Катрин Сариева.

Тя признава, че картата се използва повече от чужденците, които пристигат в Пловдив, отколкото от българи.Ако не насочиш хората, те трудно могат да се ориентират. Има интерес от младите, но трябва да предизвикаме любопитството им. Не искаме да покажем мейнстрима на града, а онези затъкмени улички, нови кътчета, които можеш да откриеш търсейки. За да опознаем истински Пловдив трябва да търсим, да се учим, да го разбираме и да приемаме факта, че той е съвкупност от всякакви социални, битови, религиозни и политически случки и пластове, добавя Катрин, която е историк по професия.

Точно професията й помага до голяма степен да събере историите, включени в гида. Фондацията е работела и с Владо Балчев и неговия огромен архив от исторически снимки. Останалото е плод на много обиколки, разходки, без ясна посока, именно, за да намериш онова скрито местенце, което може да те изненада.

Новият вид на алтернативната карта няма да е на книжен носител, а под формата на сайт: www.alternativeplovdiv.com, където са вкарани и четири нови маршрута – Хаджи Хасан махала, Реката – начин на обитаване, Социалният живот на панелките в ж.к. „Тракия“ и Тепетата като форми на градски живот.Хаджи Хасан махала е интересна с това, че представлява съхранен разнообразен бит, една непосредствена улична случка. В махалата живеят няколко различни националности и етноса, а съчетаването им и то в централната част на града и до сега предизвиква любопитство.

В маршрута на реката са включени трите квартала Мараша, Кършияка и Столипиново. Парадоксалното в този маршрут е, че реката почти не присъства. Особено внимание е обърнато на Кършияка, който с течение на времето се превърна от един беден квартал в зона на престижа. Колкото до Столипиново, той представлява контрастното живеене, белязан с духа на гетото.

За панелените блокове в ж.к. „Тракия“ голяма вина има американския архитект Меган Луенбърг, която прегърна идеята за зоната и се влюби в бита му. Едно време в панелените блокове в „Тракия“ са се преместили всички хора от централната част, на които са били бутнати къщите, а сега, десетилетия по-късно, тя се е трансформирала в самодостатъчна зона за живеене, един град в града.Тепетата се разглеждат не като типичен маршрут, а като алтернативно преживяване. Набляга се на най-старото кафе в Стария град – кафене „Старинно“, на хостел Old Plovdiv, на Небет тепе като сбирка на младежи, на антиквариатите, Маразлията и други. При Бунарджика, Альоша не е включена в маршрута. Вместо нея са събрани тенис кортовете, акведуктите, ресторант „Бунарджика“. На Сахат тепе – протестантската общност от средата на 19 век, Евангелската църква, бомбоубежищата. 

За в бъдеще екипът на фондацията смята да организира и турове, а тази вечер от 18:00 часа ще бъдат представени изложба и презентация, посветени на алтернативната карта в Artnewscafe. Фотографиите са част от архива на „Отворени изкуства“ и дело на любителите фотографи Красимир Кръстев, Силвия Георгиева, арх. Меган Луенбърг и Н. Пр. Ирит Лилиан.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…