Стартира втората фаза в конкурса на „Пловдив 2019” за нови обитатели на квартала

Въвеждат друга философия в процеса, търси се устойчивост с 50 процента съфинансиране от страна на участниците

Отпускат средства по две направления- за проекти и събития, и за установяване в района. Общия грант е 40 000 лв.

Следващите бенефициенти на програмата ще са задължени да отварят помещенията си поне 4 дни в седмицата

Искате да създадете свой креативен бизнес в квартала на творческите индустрии Капана? Сега е моментът, действайте! Днес фондация „Пловдив 2019” обяви втората фаза от процеса по съживяването на района с откриването на процедура за конкурс за нови проекти и събития, както и за нови обитатели в най-привлекателната в момента градска зона. В края на май приключва първият етап от инициативата, чрез който десет малки творчески индустрии намериха нови домове в Капана с финансиране от фондацията. Почти половината от тях ще останат в локациите, които населяват от 12 месеца. Около 6 от общо десетте победителя в миналогодишния конкурс обаче ще освободят помещенията, тъй като няма да успеят да ги издържат със собствени средства след приключването на платения от „Пловдив 2019” наем за една година. Поради тази причина и философията на стартиралата днес процедура се променя напълно. Идеята на организаторите е да създадат устойчивост на моделите, като това ще стане с условия за 50 процента съфинансиране от страна на участниците. Общият грант, който ще осигури фондацията е 40 хиляди лева, разпределени в две направления- събития и установяване. За всяко от тях са отделени по 20 000 лв, като всеки може да кандидатства максимум за 3 хиляди лева за проект или събитие и 4 хиляди лева за създаване на бизнес в Капана. 

На пресконференция днес бяха представени общите условия и процедурата за кандидатстване в конкурса, като крайният срок е 30 април, а пълният списък с необходими документи, условия и формуляр за кандидатстване, както и подробна информация могат да бъдат открити на страницата на „Пловдив 2019“. Сред основните изисквания за направление „Проекти и събития в Капана“ е проектите да се случват на територията на Капана, да допринасят за инициативата „Капана - Квартал на творческите индустрии” и да подпомагат целите и задачите на Европейска столица на културата 2019 г. Ще се приемат предложения за: изложби, инсталации, дигитални продукти, форуми и конференции, пърформанс, танц, театър, музика, кино и др. За установяване в Капана може да се кандидатства с бизнес план за развиване на творчески индустрии, галерии, ателиета, заведения, медии, дори IT. Тази година кандидатите за пространство в квартала сами ще търсят и избират помещенията, които искат да населят, сами ще договарят условията за наема със собствениците. Всеки може да кандидатства с проект, като няма ограничения във възрастта. Може да участват частни лица или артистични организации. В журито за оценка на проектите влизат артистичният директор Светлана Куюмджиева, експертът по проекта Стефка Цанева, Манол Пейков от УС на фондацията, арх. Антоанета Топалова и икономистът Георги Стоев. Конкурсът ще е отворен до края на април, а на 18 май ще станат ясни и победителите.

Бенефициентите от миналогодишния конкурс нямат право да участват в програмата за установяване. Сред условията са победителите да гарантират, че пространствата им ще бъдат отворени в поне 4 дни от седмицата. Тъй като в момента повече от половината от заетите помещения в миналогодишната надпревара за заключени, а в някои от тях не е припарвал жив човек от края на есента. От „Пловдив 2019” са категорични, че това няма да се случи отново. Така ще изчистим слабостите от първия проект. Поучаваме се от грешките си, отбелязаха от фондацията. Самите бенефициенти ще бъдат контролирани и при неспазване на условията ще бъде спрян наемът към собственика на помещението, тъй като субсидията ще бъде изплащана на 12 равни вноски.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…