Експертен екип от импровизирано независимо жури на софра на Главната оцени преминаващият Айляк парад. Фестивалът – артистично преживяване с множество кукли, актьори на кокили, деца с костюми и още много украсени във всякакви цветове участници, премина по Главната в събота следобед.

Голям и дебел рибар, уловил рак, бели кончета, рибки, магьосници, танцьори, дракони и всякакви възможни животни направиха живота по „Райко Даскалов“ и ул. „княз Александър I” много по-шарен от обичайното. Стотиците участници се забавляваха изключително много с елегантните си костюми, някои по-семпли, други изключително сложни, и бяха прекрасна атракция за минувачите и гостите на Пловдив.

Посредата на шествието бе и шегаджийското жури. Пред сградата „Екселсиор“, седнали на софра с ядене и пиене, експертите оценяваха преминаващите кукли и актьори. Сред по-известните членове на експертното айляк жури бяха Атанас Хранов, Христо Барутчиев, собственикът на гастро магазина Венци, цигуларят Моцарт и други.

Шествието продължи и след журирането, като продължи по Главната покрай стълбите на Каменица и финишира пред Община Пловдив – между финала на Маратона и покрай редицата будки на политически партии. Гъстотата на постройки не смути участниците, които се забавляваха и с гордост показаха всичките си костюми.

Айляк парад е част от програмата на „Пловдив 2019“. Самото шествие е финалната фаза от дълга подготовка, заедно с много деца и възрастни, които с помощта на организаторите от „ЖАР театър-изкуство-култура“ създадоха сами множеството карнавални маски, костюми и атрактивни аксесоари. Заедно с тях участваха и няколко пловдивски читалища, както и партньори от чужбина. Част от костюмите бяха показани преди около година на промо-шествие в парк Лаута, но днес купонът бе много по-голям.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…