Посещението в култовото заведение на улица „Загреб” е като пътешествие назад във времето

„Неви” отваря врати през 1997г. и оттогава не е променяно

„Настанете се удобно. Какво да ви приготвя?”, кани учтиво стопанката на кафене, заключено в капсулата на времето в един от най-пъстрите квартали на планетата- Капана. Докато стигнеш от вратата до бара на "Неви", си смъкнал 22 години от живота си, защото там си е все същото. А ако нямаш и 22, виждаш сякаш снимка от прашен албум на интериор, за който си спомнят и още говорят по-големите.
След входа вдясно, под една от масите, има детско камионче, което може да се срещне в музея на социализма в град Пещера или в прашасал килер. В летните жеги клиентите на „Неви”-то се охлаждат с вентилатор, висящ от тавана. Мини телевизор присвятка с кадрите по актуалния сапунен сериал, а таксата за тоалетната е само 20 стотинки. За чай плащаш едва 30 стотинки.
Сградата на улица „Загреб”, в която се намира кафене "Неви", е построена 70-те години на миналия век. Преди това е било друго заведение с името "Синия банан", където се продавал най-вкусният сладолед в града.

От 1997-ма до днес помещението е в ръцете на Невена, миловидно наричана от приятелите и клиентите си "мамо", а дъщеря й Петя поема вечерните смени.

Бащата на Вени Петър Юруков е работел като обущар. Дюкянът му се намирал на ул. "Железарска" и е бил сред най-известните майстори в града. Брат му също се е занимавал със занаят - изработвал ключовете на банките, уникални по рода си. Петър,освен брат, е имал и две сестри. Всички те си дали обет още на детска възраст, че ако един ден имат момичета, ще ги кръстят с името Невена. Съдбата дарила и четиримата именно с момичета и така сбъднали детското си обещание. Една от Невените е нашата героиня, другата е бабата на звездата на българския и световен тенис Григор Димитров. Само Гришо би бил с връзки в „Неви”. Всички други клиенти са с равни права и равни задължения. И има защо - само тук бирата в Капана е на магазинска цена.

Мама Невена пази спомена за хубавото време в Капана и бачкьорската музика от инструментите на занаятчиите, която се е чувала от всяка захлупена къщурка. Израснала е сред истинските майстори на метала, кожата, дървото, златото и сладкишите. Помни Бай Петър, който изработвал от мед тави и други прибори за битовизма. Киро, с който е стояла на един чин, доскоро е точил ножове в собствен дюкян. Сцената, която днес наричат "Ядрото", през 90-те е била сцена на жените от тракийското творчество. Къщата срещу "Ядрото", вече срината до основи, била собственост на мъж и жена от симфоничния оркестър на Пловдив, а преди да изчезне завинаги. в сградата е живяла под наем гъркиня.
Израснала сред мъже и жени на занаята, с мръсни престилки и широки усмивки, малкото момиче и до днес пази своите приятелства в пределите на квартала. Всички се познават, споделят и ще-не ще Невена знае всяка малка тайна, която долита до нея сякаш с полъха на вятъра. Знае и най-дребните съкровености поименно, а когато полицията се опитва да се добере до информация относно разследване в квартала, се отбива задължително през мама Невена, за да почерпи информация от извора.

"Вярно, мъка ни беше да се съхраним, но се справихме. Клиентите ни искат да плащат по-евтино и затова ние пазим 40 стотинки за кафе. Ама то кафето си е същото като навсякъде. Капана изгуби много, но запази хората, които носят спомена за него", разказва с усмивка мама Невена.

И днес на ул. "Загреб" 24 може да отворите тежката, дървена врата на миналото и да прекрачите прага на спомена за "ония времена". На пролет ще отвори и лятната градина в двора, а с нея и новата табела на кафене "Неви".

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…