Разходка по може би най-малката пловдивска уличка, носеща името на руския офицер

В полите на Сахат тепе се намира единствената в града църква на Адвентистите от седмия ден

Може би най-малката уличка в Пловдив носи името на руския капитан Александър Бураго, на чийто паметник днес градските първенци поднасяха церемониално венци по повод 140 години от Освобождението на града. Едва ли някой от костюмираните господа, строени протоколно в редица пред монумента, някога е търкал токовете на обувките си по закътаната пряка на „Христо Г. Данов”, носеща името на руския офицер.

Стръмната павирана отсечка в полите на Сахат тепе започва с калдъръмени стълби от старата баня Орта Мезар и стига до едва №8а. Сгушената в подножието на застроената част от хълма уличка е не повече от стотина крачки, като от двете й страни има общо около 15 постройки. Котки и покемон графити по стените сякаш пазят тайните на „Капитан Бураго”. Стара Волга се крие в изоставен гараж, докато остреща табела предупреждава, че се пукат гуми.

Някъде в средата на уличката, на №4, се намира и нейната най-голяма забележителност- единствената в Пловдив църква на Адвентистите от седмия ден. Храмът всъщност е триетажна розова сграда. До масивната дървена входна врата е описан редът на службите в сряда, петък и събота.

Вековна малка къща на №2 се чуди да падне или да продължи да упорства. В пълен контраст, точно срещу нея, грозно стърчи недовършен от години нов строеж, който с обемите си никак не се връзва с минималистичния пейзаж наоколо.  Характерната градска  еклектика не е подминала и „Капитан Бураго”.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…