Фото история на упорити стари къщи в Пловдив, устояващи на инвестиционния натиск

Артър Дент! Помните ли героя на Дъглас Адамс от „Пътеводител на галактическия стопаджия” и челния му сблъсък с жълтия булдозер, дошъл да мине през малката му 30-годишна къща. Е, и в Пловдив си имаме артърдентовци. Хора, които са запазили малките си семейни постройки, при това без да влизат в битки с жълти булдозери.

Днес щи ви разкажем със снимки за „Последните оцелели”- няколко стари къщи с архитектурна стойност, които гордо устояват на инвестиционния натиск. И с намигване от миналото показват среден пръст на монотонната стъклено- бетонна действителност.

Най-силно се открояват няколко примера от Кършияка, в карето между мостовете на Панаира и Герджика,и  от Марица до бул. „България”. Там засега битката със застрояването печелят дузина малки къщета. Част от тях се намират близо до толкова красивата улица „Карловска”. На няколко квартални кьошета можете да видите как вековни постройки  се подпират на мощни нови калкани, но сякаш е точно обратното. Старата естетика се откроява ярко, мощно и достолепно в морето от еднотипна съвременна архитектура. Там, в Кършияка, режими няма. Оцеляването на постройките зависи изцяло от стопаните им, тъй като нито една стара сграда не е със статут на културен паметник заради недовършено документиране на зоната в миналото. При повечето такива имоти собствениците или упорито бранят наследството си по емоционални причини. Или са много и не се разбират помежду си. Или пък просто изчакват достатъчно съблазнителна оферта от инвеститор.

Пак там, в Кършияка, има и фрапантни примери. Като този на ул. „Полковник Сава Муткуров”. Където миниатюрна еднофамилна постройка буквално е смачкана от две нови и абсолютно безлични кооперации. Но диша. Засега.

В район Централен също има немалко подобни примери. Като гротескния на улица „Мали Богдан”. Близо до оцеляващия Божилов чифлик се намира една вековна двуетажна къща, която сякаш е насилена от голяма нова кооперация. Особено потресаваща е гледката на почти зазиданите от новото строителство прозорци на възрастното тухлено момиче.

Интересна гледка представлява и единствената оцеляла двуетажна стара сграда след бутането на бившата Транспортна болница в района на Централна гара (като изключим самата гара, разбира се).

КАПАНА.БГ ще ви покаже още подобни примери. Ще публикува и ваши предложения. Пишете ни на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…