Една Нощ, събрала в себе си над 70 000 човека. Едно събитие, което Пловдив чака от година и се подготвяше за него с все налични сили, че и малко отгоре. Събития, които повече никога няма да видим и сюжет, достоен за трилогия.

Единствената вечер, в която яворовата Лора, Междузвездни войни, Властелинът на пръстенът и концерт на пиано могат да се съчетаят перфектно. Тя, Лора, лежеше мъртва на втория етаж в офиса на pLOVEdiv. Картините на Станислав Беловски описват едно към едно сцената на самоубийството й. Ако в сегашната мрачна къща-музей на поета е останал само скринът, то в картините се пренасяме отново в съдбовната нощ през 1913 и виждаме безжизненото тяло, направено чрез колаж. Горният етаж беше приютил сватбена рокля, а до нея наредени все жени с несправедливи съдби. Булка е проект, който може да те накара да се замислиш как тежко е да си жена. В същото време на съседната улица звучеше концерт на пиано виртуоза Николай Маринов. Едва на 13 той остави без дъх всички насъбрали се в импровизираната зала под звездите или просто спрелите по улица Загреб в Капана. В кино Космос прожектираха филми кто Индиана Джоунс и Междузвездни войни и десетки се бяха насъбрали по дупките в прожекционните зали да гледат, без да влизат в залата. Студен мрак с порутени седалки и издраскан екран – цялата обстановка можеше да бъде свой собствен филм, макар и хорър, вероятно. Центърът кипеше от живот, но то и как иначе с огъня до Военния клуб. Трима ентусиасти въртяха жарко шоу на свободната публика, като буквално подпалиха земята, а с нея и доста голяма част от страстите. По Главната нямаше място да се разминеш дори и в полунощ. Всеки бързаше да обиколи всичките възможни локации, макар и това да звучи като невъзможна задача с наличните над 120 пространства. Всеки ъгъл на Отец Паисий криеше своята малка тайна, а художник с китара пееше по паветата песничка за рождения ден на крокодила Гена. Всяко стъпало беше стол, всяка ограда пейка и всяка плочка се изявяваше като сцена за пърформънс.

Една Нощ, която продължава два дена. Една Нощ, която със сигурност ще бъде добре запомнена.

View the embedded image gallery online at:
http://www.kapana.bg/stzena/item/958-kakva-nosht#sigProIdee2db0a63a

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…