Скулпторът счита, че ще му демонтират творбата след откриването й на 23 май

Преди малко,от достоверен източник разбрах, че пловдивската управа е ангажирала хиляди душички срещу моята скулптура на ТИТАНА, пише в социалната мрежа Сиромашки

Ние сме много и ще те защитим, пишат като за война близки на юбиляря


Историята с монумента на Цвятко Сиромашки започна да се превръща в истерия. Днес скулпторът чества 60-годишнина, като за юбилея стартира монтирането на главата на Борис Христов пред Дома на културата, който носи неговото име. Това се случва без решение на общинския съвет, след като местната администрация склони да приеме творбата на Сиромашки. Ситуацията напълно излезе от добрия тон, характерен за хора на изкуството, след откриването на възпоменателната алея на художника Атанас Хранов пред бившия Синдикален. Няколко медии взривиха интернет пространството с открито агресивни текстове, а в социалната мрежа настана истинска вакханалия от меко казано неприемливи коментари по повод единия или другия творец. Така или иначе Пловдив ще чества 100-годишнината на Борис Христов с две монументални творби, като тази на Сиромашки ще бъде открита на 23 май. Това обаче не успокои скулптора, дори напротив. Преди малко,от достоверен източник разбрах, че пловдивската управа е ангажирала хиляди душички срещу моята скулптура на ТИТАНА ! Целта е да се предизвика общественото мнение и моята творба да бъде демонтирана веднага след откриването на 23 май ! Обръщам се към пловдивчани и цялата световна общественост за защита ! Точно на рождения ми ден душата ми потъна в мъка ! БОГ ВИЖДА!, пише в социалната мрежа Сиромашки.

Негови приятели се обявяват в подкрепата му и едва ли не се стягат за военно-отбранителни действия. Дончо Дончев Гърбов пише: Спокойно, Цвятко! Това е провокация. Даже да е достоверно няма да им мине номера. Ние сме много и ще те защитим. А за да станем повече каним всички пред дома Борис Христов за подкрепа. Нима Цвятко не го заслужава. Даже и да е само за освещаването пак трябва да сме до Цвятко в Името на Борис Христов. ТОЙ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЗАЩИТИ ОТ НЕБЕСНАТА СЦЕНА. ОТТАМ МОЖЕ САМО ДА НИ ГЛЕДА СРАМА, АКО НИЕ-ЖИВИТЕ НЕ ГО ЗАЩИТИМ!!!! А Руми Димитрова допълва: Не се притеснявай Цвятко ,не мъчи сърцето си !!! Всичко ще мине много добре както му е реда !!! Ти имаш хора които уважават и ценят твоето творчество и то не малко са, не си струва да се кахъриш напразно ,вярвай в Себе си и в Обществото Пловдивчани които искат да се радват на Титана и на Теб !!! БОГ ТЕ ПАЗИ !!!

Дали на Борис Христов, който ни наблюдава от Небесния хор, му харесва случващото се? Едва ли!

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…