Бас №1 на планетата Паата Бурчуладзе пее на Античния в реверанс към Борис Христов

Перлата на Арена ди Верона Хуи Хе играе в Аида на Opera Open, идва и Елизабет Стрид

Едни от най-големите звезди на световната сцена ще превърнат Пловдив в лятна оперна столица на Балканите през юни и юли. Афишът на фестивала Opera Open  е повече от респектиращ- той ще събере под тепетата бас №1 на планетата Паата Бурчуладзе, изгряващата звезда на европейските театри Елизабет Стрид от Швеция и перлата на Арена ди Верона- китайското сопрано Хуи Хе, и прочутите наши изпълнители Владимир Стоянов и Камен Чанев.

Програмата днес представиха шефката на Държавна опера- Пловдив Нина Найденова и маестро Иван Ангелов- творчески директор на лятната програма на Античния Оpera Open. 7 заглавия- пет опери и два гала концерта, са включени в пищния афиш на феста, който стартира на 17 юни с музикално-танцовия спектакъл Кармина Бурана, за който ще гостува балет Арабеск. Генералната ни концепция е с този фестивал Пловдив да стане център на музикалната култура през лятото, в който специално ще идват ценители от цяла Европа. Вече се работи с туроператори и агенции, които имат интерес към такъв туризъм. Това е различно продължение на Вердиевите нощи, а това, че на една сцена в рамките на близо месец ще се качат някои от най-големите имена не се е случвало в България, похвали се артистичният директор на Оpera Open- диригентът Иван Ангелов.

Пиронът в програмата е гала концертът, посветен на 100-годишнината от рождението на Борис Христов. За него идва грузинският маестро Паата Бурчуладзе, който в момента е №1 на световната сцена- солист на Болшой театър, Арена ди Верона, Метрополитен и Ла Скала. Това е символично продължение на делото на Христов, Гяуров и Гюзелев. Бурчуладзе никога не е идвал в Пловдив, откликна веднага на поканата ни, щом чу името на Борис Христов, от когото се е учил, подчертаха организаторите на фестивала.

На 24 юни за спектакъла Нощ в синьо ще гостува балета на Националната опера, а на 28 юни е премиерата на Вердиевата Травиата със специалното участие на старозагорската опера. Световният баритон Владимир Стоянов идва за Дон Карлос. А на 12 юли гостува една от най-актуалните в момента оперни прими- шведската ангелогласна красавица Елизабет Стрид. Тя ще е централна фигура в премиерния спектакъл-феерия „Полета на Валкюрите”, с който ще отбележим 200-годишнината от рождението на Вагнер. Диригентът Иван Ангелов е обединил тетралогията на Вагнер Пръстенът на нибелунгите в една страхотна оперна вечер, която ще продължи точно час и 40 минути.

Финалът на феста е за друга Вердиева творба и друга знаменитост- Аида и солистката на Арена ди Верона, Метрополитен и Ла Скала Хуи Хе. Супер звездата ще изпълнява главната роля, а на сцената ще и партнира знаменитият тенор Камен Чанев. 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…