Spirt&Spirit е повече от литературен салон, който посещаваш всеки вторник. Той е повече от всички автори, които идват и говорят със своите почитатели и разнищват екзистенциални теми на горещия стол. Той е събитието, което предоставя сцената си на хора, които го посещават всяка седмица, но стоят в ъгъла и единствено задават въпроси. Какво е да напуснеш комфортната зона на мрака и да застанеш под прожекторите? От читател да станеш писател? От публика да се превърнеш в специален гост? Попитайте Димитър Герганов. 

„Конспирацията Хазара” – това е плетеница от жанрове, но Герганов я описва като исторически роман с белези на трилър. Главният въпрос из страниците е: Изчезват ли народите просто така? Стилът му е да пише и да търси изворите си паралелно. Така попада на една много интересна информация – защо преди векове Хазария е била велика империя и изведнъж просто изчезва. Ей така, без никой никога повече да е чувал за нея, без да се знае какво се е случило с хората, обитаващи тази земя. Но хората не могат да се изпарят безследно от Земята, което е доказано от факта, че в днешен Афганистан живеят няколко милиона хазара, които вероятно имат нещо общо с изчезналия народ. Друга, доста недолюбвана версия е, че днешните евреи ашкенази са потомци на хазарите, но тя е до известна степен неудобна за някои хора, така че не се говори много за това. Разлиствайки страниците ще си зададете стотици въпроси, за които дори не сте подозирали, а отговорите – сами ще ги откриете. Главният герой тръгва на историческо проучване, което обаче го изправя срещу тайните служби. Какви са плановете на Бог, а може би и Луцифер има такива. Едно е сигурно – конспирацията около хазарите не е единствената в романа, а книгата може да се прочете на един дъх.

С всяка следващата творба писателят трябва да става по-добър и да си вдига летвата, казва Герганов. Той самият започва да пише преди по-малко от три години, като изоставя предишната си работа на икономист. След дългогодишен стаж в сферата, обаче, си казва „Стига!” и се насочва към истинската си страст – перото.  Творческият му процес прилича много на една средностатистическа  работа – пише всеки ден от понеделник до петък по поне осем часа, а събота и неделя си дава почивка. За по-малко от година и половина издава първите два тома от „В сянката на боговете” , а обещанието, което даде е, че в най-близко бъдеще ще бъде започната и третата част от епоса.Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…