Търпението ни се изчерпа, заявиха от Фондация „Дом за пловдивската опера”

Паднала мазилка. Изтърбушени седалки. Пожълтели стени и прогнили от влагата дървени плоскости. Разруха и мизерия. В тази атмосфера в Концертна зала, членовете на Фондация „Дом за пловдивската опера” заявиха в прав текст, че искат Министерството на културата да  предприеме скоростно стъпки по ремонт и реконструкция на пространството за култура. Като на фронта сме. А война няма. Министерството на културата е на ход. Искаме действия, заявиха от Фондацията пред медии, народни представители и областния управител.

Почетният консул на Германия и член на Съвета на „Дом за пловдивската опера” д-р Мариана Чолакова припомни целия казус от начало докрай. Подчерта, че пожарната е забранила използването на Концертна зала и за да онагледи казуса цитира Радой Ралин: „Търпението ражда загниване”. Е, търпението ни се изчерпа, дебело подчерта тя.

За цялата епистоларна част от историята разказа друг член на Съвета на Фондацията- Любозар Фратев. А колегата му арх. Илко Николов разкри, че преди повече от година заданието за ремонт и реконструкция е възложено на софийски архитект, но няма никаква информация какво се е случило с това задание. Ние сме изготвили експертна оценка за състоянието на сградата относно авариен ремонт. Становището не включва конструктивно обследване, каквото е необходимо, каза арх. Николов.

Друг член на Съвета- инж. Никола Добрев пък цитира покойния гений Стивън Хокинг: „Твърде дълго се вторачваме в краката си. Трябва да поглеждаме към звездите”. Операта е една голяма звезда, добави Добрев.

Трябва да се реагира по най-бързия начин, е позицията на областния управител Здравко Димитров. Подчерта, че е трябвало Концертна зала да стане общинска преди повече от пет години, когато имаше възможност за това. Ако това се беше случило, досега може би залата нямаше да е в този вид, предположи губернаторът. И даде предложение: „Военните нямат против операта да се премести в ДНА”.

Военният клуб може да е резервна сцена на операта, не основна, каза председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Тя подчерта, че обществената поръчка за проектиране вече е в Агенцията по вписванията и до края на седмицата процедурата може да бъде отворена. Но заяви, че дори да няма обжалвания, едва ли ремонтът ще се случи през 2019. По нейни сметки, пълната реконструкция на залата, с подмяна на инсталациите и осигуряване на най-съвременна озвучителна и осветителна техника, което е задължително, би струвало около 12 милиона лева.

По време на събитието се говори и за нова сграда за пловдивската опера. От Фондацията припомниха, че общинските съветници излязоха с витиеватото решение, че са съгласни с това операта да има нов дом, но нищо повече.  Фондацията разполага с 9 предложения за подходящи за целта парцели, като отново се прокрадна идеята са събаряне на бившия партиен дом и построяването на модерен оперен комплекс на негово място. Д-р Мариана Чолакова каза, е това предложение е дошло от общината и Фондацията го споделя. Това е една меко казано екзотична идея, коментира Менда Стоянова.

На въпрос дали държавата ще осигури пари за ремонт и реконструкция на залата Стоянова отговори, че има уверението за това от финансовия министър.

Преди две години се зарекох да не влизам тук, защото ме е срам. От тогава нищо не се е променило. Срам ме е, че мястото, на което се намираме, е в това състояние. Така се включи в темата народният представител от БСП доц. Георги Йорданов.

Дирижирал съм в тази зала много концерти. Тук има невероятен дух и традиция, каза артистичният директор на операта Лучано ди Мартино. Тук е духът на Добрин Петков, нашият патрон. Надявам се ремонтът на залата започне и да успеем да закачим поне 2-3 месеца от 2019г., пожела си директорът на музикалното училище Нели Попова.

Преди дискусията в залата, организаторите на събитието пуснаха документални кадри на БНТ 2, с участието на световноизвестния италиански режисьор Стефано Пода. Ето какво каза той пред камерите на националната телевизия: 

За мен операта  е  миг сигурност, убежище, размисъл, момент, в който да открия себе си, да открия истината, да затворя очи и да слушам, да оставя за миг телефона, да оставя мисълта, че всичко тук е възможно и за миг да се озова в древното измерение на човека и на културата. Така че за мен операта не е театър, не е сценография, не е кино, не е нищо. А е това, което едно време е бил храмът, както някога беше музеят – място, където да влезеш, за да се отпусне и просветли душата ти.

Операта е много важна в живота на един град. И това, което е важно, е да не я свързваме с операта. Тя може да е като античния театър, място, където се събира градът. Гръцката трагедия е говорила на всички и никой не я е разбирал, като църковната служба на латински. В Италия църквата умря в момента, в който латинският в литургията бе преведен на италиански. Когато умря тайнството.

Основната роля на операта е да събере града и да говори на всички езици, тя е невралгичен, енергиен център. Затова аз не обичам да я разглеждам като жанр изкуство, а като обединение на всички изкуства, на всички езици. И за мен е много важно операта да е насочена към универсална публика, и като културно ниво и като възраст. Тя трябва да говори на детето и на възрастния човек и да отговаря на изискванията на всички.

Смисълът е загадката на човека, това да правим етичен всеки наш ден. Ние сме като децата, които строят пясъчни замъци на плажа, и неизменно всяка вечер, щом изгрее луната, започва приливът и отнася замъците. Важен е ентусиазмът. Аз имам голямо доверие в човека, той е точно като детето, което строи пясъчни замъци, които после морето отнася, но чудото се повтаря всеки ден, чудото на живота, чудото на човека, който иска да започне отново. Това е нещо невероятно!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…