За първи път български кино проекти ще бъдат представени в САЩ на най-голямата  платформа за независимо кино Independent Film Week ( 17-22.09.2016), Ню Йорк

Международният кинопродуцентски форум ще се проведе от 17 до 22 септември в Бруклин, Ню Йорк. Сред 160-те кинопроекти в развитие от 25 държави са селектирани и българските „Рибена кост” на Драго Шолев, „Възвишение” на Виктор Божинов, „Нанук” на Милко Лазаров.

Тематичният филм-омнибус по разкази на Георги Господинов „8 минути и 19 секунди”, също заминава за Ню Йорк, за да търси подкрепа в киноразпространението.

Директорът и основател на фествала, актрисата Жана Караиванова заедно с режисьорите и продуценти: Милко Лазаров, Веселка Кирякова, Драго Шолев, Росица Вълканова, Антоанета Бачурова  ще представят лично избраните проекти на престижната международна платформа.

Българското участие е спонсорирано от София Индипендънт филм фестивал и е възможно благодарение на договора за ексклузивно партньорство между него и най-голямата платформа за независимо кино в Америка – „Индипентънт филммейкър проджект”.

12-тото издание на фестивала на българското кино “София Индипендънт Ню Йорк” ще се проведе съпътстващо от 19 до 24 септeмври, 2016 г. и ще покаже в селекцията си едни от най-успешните нови български игрални филми, сред които са: „Прокурорът, защитникът, съдията и неговия син” на Иглика Трифонова, „С лице надолу” на Камен Калев, „Събирачът на трупове” на Димитър Димитров , „Жажда” на Светла Цоцоркова,  „Каръци” на Ивайло Христов, както и нашумелия „11А”, и българо-македонската продукция „Лазар”. 

Филмите ще бъдат прожектирани в едно от топ кината в Манхатън – “Синеполис Челси” (Челси Боу Тай Тиатър).

От българската страна ще присъстват много гости между които: Иглика Трифонова, Асен Владимиров, Стела Стойкова, Елисавета Йорданова и други.

Седмицата на независимото кино се провежда и организира от Independent Filmmaker Project (IFP) - най-голямата организация за независимо кино в САЩ. Българското участие е плод на ексклузивното партньорство сключено през април 2016 г. от Жана Караиванова в Ню Йорк, между София Индипендънт Филм Фестивал и Международния форум. Между останалите партньори на форума са Берлинале Сънданс и  Торино филм лаб Участието на българските проекти е спонсорирано от партньорите на фестивала “Зайтгайст Венчърс”.

Форумът е място за истински находки за киноиндустрията със своите 160 творби в развитие, които се представят в рамките на Седмицата всяка година. Селектираните проекти са оригинални и провокативни, с широк спектър от бюджети, жанрове и смисли.

Не-американски проекти могат да кандидатстват за форума само чрез своите международни партньори сред които от тази година е и София Индипендънт Филм Фестивал. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…