Съзерцаване на гледката от руините на Трихълмието в стил "Игра на тронове"

Ако не сте от Европа, едва ли сте запознати с град Пловдив. Макар че наскоро попадна в класации за най-привлекателни за посещение дестинации, все още е една от добре пазените тайни на континента. За дигиталните номади той е начин да излезнат извън кутията. От ниските цени за живеене и високото качество, до бизнес възможностите (най-ниските данъци в целия Европейски съюз), най-бързия WiFi, доброто време, вкусната храна, природа, култура и много други фактори го правят лесен избор за живеене в Европа. 

Това са думите на Юви иванова - номад, която сравнява Пловдив с Чианг Май на Европа. Пътешественикът е останала в родния ни град в рамките на година, като го е обиколила целия из основи. Уловила е моменти от забележителностите и резерватите като Стария град, Главната, Римския стадион, Антиния театър. Уловила е настроението на гражданите и духа на улиците. Уловила е и заведенията като Bee Bop Cafe, Котка и мишка, Паваж. Това са нейните впечатления и мнения за страната и градът ни.

Когато с половинката ми дойдохме в Пловдив през лятото на 2015г., толкова много ни хареса, че решихме да го превърнем в наш дом за следващата една година. Дори подписах първия в живота си договор за взимане на апартамент под наем. Сега съм кандидатствала за постоянно пребиваване в България.

Пловдив е вторият по големина град в България с население около 400 000 души и е огромен културен, търговски, образователен и спортен център в Източна Европа. След като България влезе в Европейския съюз през 2007г., гражданите от повечето западни държави могат да пребивават тук без виза за три месеца. Възможно е да се издаде и по-дългосрочна виза и дори собствена резиденция и гражданство. Пловдив е най-старият жив град в Европа и шестият най-стар в света. 2000 годишният Античен театър в Пловдив все още се използва за шоу програми. 

Най-впечатляващите страни на Пловдив:

Страхотен начин на живот

В Пловдив има много комфорт, а цените за живот са доста ниски. Като номад може да живеете повече от добре с около 1500 долара на месец. Чужденците, останали за три месеца или малко повече, могат да имат над средностатистическо ежедневие за по-малко от 1000 долара на месец. Кореняците живеят с под 500 долара. Лайфстайлът е по-висок от този в Хо Ши Мин за същите пари. Пловдив е един от най-евтините градове в Европейския съюз. 

Един от най-бързият интернет в света 

България разполага с един от най-бързият интернет в Европа и света. Бързината варира, но не е необичайно дори в кафето под блока ви да хващате интернет със скорост 30 mb/s. Безплатен WiFi е достъпен в повечето кафета и ресторанти. Ако си носите собствен оптичен кабел или отидете в интернет кафе, спокойно може да използвате 100 mb/s. 

Чудесни кафенета и работна среда

Има много уникални кафенета с вкусно, силно кафе, струващо 1, 50 лв. или 75 европейски цента. Може да стоите там по цял ден с лаптопа си и никой няма да има против. Повечето заведения сервират и храна, така че може да си поръчват и да не спирате работният си процес. В Пловдив има съвместни работни пространства с бюра, чийто наем за месец започва от 99 лв. нагоре или 50 евро. Има и hack café. 

Вкусна и здравословна храна

Българската кухня е много вкусна и здравословна. Тя заимства кулинарни традиции от Гърция, Турция и други източни държави. Преобладават печеното месо, рибата и зеленчуците, както и пресни плодове. Мандрите също! Българското кисело мляко и сирене са невероятни и световно известни. Голямо меню в сравнително изискан ресторант в центъра на града ще ви излезе по 10 лв. на човек, 5 евро. Меню в по-семпъл ресторант, магазин за сандвичи или щанд за храна излиза между 2 и 4 лв. (1-2 евро). Прясно изстискан сок се предлага във всяко кафе или ресторант – от портокал, грейпфрут, ябълка, морков и цвекло. Една чаша струва около 4 лв. (2 евро). Ако предпочитате да си сготвите у дома, има много супермаркети и фирмени магазини, от които да си напазарите продукти. Цените са много по-ниски от тези в много други държави, а качеството е високо. Като цяло България и до сега е основен производител на храна. Добитъкът се отглежда най-вече на открито, а не в кошари, а зеленчуците се отглеждат без ненужно използване на химикали. Тракийската низина около Пловдив от хиляди години е известна със своята плодородна почва. Много войни са се водили в тази област. В един момент е станало така, че низината е изхранвала Османската армия. 

Много нови, обзаведени апартаменти за под 300 ерво на месец

Когато за първи път дойдох тук, бях изумена какво можех да наема за сумата, с която разполагах. В Чианг Май или Хо Чи Мин сравнително нормална боксониера с кухня, намираща се близко до центъра ще ви излезе поне 500 евро на месец. В Пловдив намерих много по-добри едностайни апартаменти за под 600 лв. (300 евро). Чисто нови, с дървен паркет, обзаведени кухня, климатик, тераса и хубави мебели. С дългосрочните наеми ще трябва да подпишете договор. Депозитът е само за един месец напред. Можете да намерите нормален апартамент на центъра за 400 лв. (200 евро), със 100-150 лв. за консумативи. 

Хубав климат, горещо лято и мека зима

Пловдив се намира в южна България. Има субтропичен климат със силни континентални влияния. Летата са горещи, с температури между 20 и 35 градуса. От Юни до Август могат да стигнат и до 40 градуса. Зимите са студени, но меки. От Декември до февруари температурите са 5-13 градуса, а през нощта от – 3 до 3. По принцип има сняг. В редки случаи може да стане много студено през Декември или Януари, но като цяло зимата в Пловдив е една от най-меките в страната. По-мека и от тази в Прага, Будапеща или Берлин. Март-Април и Октомври – Ноември са смесени сезони, когато лятото и зимата се комбинират. 2015/1016-та беше най-топлата зима до сега – 20 градуса през повечето дни, дори през Февруари. Дъждът също е разпръснат през годината, така че получавате слънце и едновременно с това дъжд. Пловдив е по-слънчев от повечето градове в Централна Европа, затова е сравняван с Италия и Испания. 

Много спортни площадки и паркове

Пловдив е голям спортен център, с един от най-големите спортни комплекси в Източна Европа със стадион, футболни игрища, тенис кордове, открити и закрити фитнеси, гребен канал и още много. Отделно има и много частни фитнес зали из града с едномесечни членни карти от 30 до 100 лв.  (15-50 евро). Grand Hotel Plovdiv, бившия „Новотел“ разполага с изискан фитнес, с басейн и сауна и струва 100 лв. на месец. В града има много паркове, включително обрасли хълмове, река и много зелени зони и пешеходни улици, на които можеш да потичаш. В почти всеки парк има външно спортно съоръжение. Пловдив разполага и със 6 етажна стена за катерене, затворена ледена пързалка и много студия за йога, бойни изкуства и танци. 

Професионални възможности и развиването на таланта

България има набиращ скорост IT сектор, чийто доста офиси са в Пловдив. Има много млади, умни, англоговорящи хора, които си търсят работа, което означава, че има голям избор за наемане на кадри за чуждестранните инвеститори и бизнесмени. Нормален офис служител получава около 700 лв. (350 евро) на месец. Ако шефът плаща повече от три заплати може да се сдобие с наистина качествен екип за бизнеса си. Българите са доста добри в програмирането, дизайна и други креативни технически специалности. Обслужването на клиенти и техническа поддръжка са другите зони, в които има голямо търсене.

Антична история, модерно изкуство и култура

Пловдив е един от най-старите живи градове на планетата – на над 8000 години. По-стар е от Рим, Атина и Йерусалим. Бил е управляван от траки, македонци, византийци, римляни, османци и българи. Всички те са оставили след себе си архитектура, традиции и други културни наследства. Архитектурата в центъра на града е от различни исторически периоди. Да се разхождаш по Главната или в Стария град е все едно да се разхождаш из времевия поток. Освен това, градът има и богато изкуство, дизайн, театрални и музикални сцени – народни, както и модерни. Много малки и мащабни фестивали се организират през цялата година. 

Фестивали:

Капана фест е уличен музикален и артистичен фестивал, който се състои всеки Юни и Септември. Има много изпълнения, крафт храна и напитки, ръчни изработки от различни работилници и ателиета. 

Фондация One е домакин на 3 седмичен културен фестивал всяка година: One Design Week, One Architecture Week и One Dance Week.

WakeUp! 4 дневен отворен музикален и артистичен фест, който се състои всяко лято в полите на Родопите, в близост до Пловдив. 

Опера Пловдив организира редица живи спектакли на Античния театър всяко лято, включващи европейски оперни изпълнители.

Пловдивският международен панаир всяка година създава сезонни панаирни изложения.

Природа

Пловдив се намира в Тракийската низина, почти в подножието на Родопа планина. На 30 минути с кола или автобус, може да стигнете до красиви природни дадености. Има много пешеходни пътеки и калдъръмени малки селца за изследване. Има езера и реки, които са подходящи за плуване и риболов. Ловът и брането на къпини, боровинки, ягоди и гъби също е често срещано явление, което привлича хора от цяла Европа. Асеновград, например е само на 30 минути с кола, а билетът за влак е 1,50 лв. Там се намира Асеновата крепост и други руини. Бачково е също на 30 минути и разполага с пътеки, водопад и разбора се – Бачковския манастир. Има няколко зимни курорта в България, които не са на повече от 2 часа път от града. Признато е, че България е една от най-евтините страни за зимни спортове. 

Чужденци и кореняци

Главното в Пловдив е, че хората не живеят там защото трябва, а защото искат. Те не идват заради работата или други изгоди, а защото градът е чудесен. Повечето чужденци, живеещи в Пловдив могат да спаднат към тези категории: предприемачи, развиващи бизнеса си, студенти (има 5 университета в града) или хора, които имат българска половинка. Повечето чужденци са между 20 и 40 годишни. В страната има и много пенсионери, дошли от чужбина, но те живеят по селата. Чуждестранната тълпа се смесва много добре с кореняците, особено с тези, които са живели извън родината си за известно време. От 2007г. България е в Европейския съюз, но все още не е в Шенген. Гражданите на ЕС и развитите западни държави могат да прекарат 90 дена в България без виза. Притежателите на шенгенски визи, също могат да влизат в България в продължение на 90 дни. За всички останали, могат да подадат молба за 90 дневна туристическа или работна виза. За по-дълъг престой е възможно да се получи виза тип D, която позволява да се остане в България за 6-12 месеца, въз основа на: разрешително за работа, свободна практика, студент, български етнически произход, омъжен/а за български/ка гражданин, член от семейството на гражданин на ЕС, и т.н. Процесът с виза тип D е по-сложен и е препоръчително да се свържете с българския си консултант, който да ви насочи точно какви документи са нужни. За членовете на ЕС процесът е доста по-лек, отколкото за останалите. Възможно е да се получи постоянно пребиваване в България, включително и за данъчни цели. За граждани на ЕС процедурата е съвсем проста. Останалите първо трябва да се сдобият с виза тип D и един куп други документи. Бюрокрацията ще отнеме доста време, ако не говорите езика, затова ще е от полза да имате приятел или професионалист, който ще ви помогне. Много млади българи говорят по няколко езика, най-често английски, руски или немски. Повечето говорят английски, особено тези, които работят в сектора на туризма – в хотели, ресторанти, магазини и други. От друга страна, възрастните, особено тези, които живеят по селата не говорят английски, но пак можеш да се разбереш с тях, ако опиташ или ако говориш руски или немски. Все пак е хубаво да се опита българския. Кореняците ще го оценят и ще са много по-услужливи. Самата аз говоря малко български, но когато не мога да обясня нещо, го казвам на руски или английски. В крайна сметка, накрая винаги се разбираме. 

Транспорт

Такситата в Пловдив са много и евтини. Един курс ще ви излезе между 3 и 6 лв. Реномираните таксиметрови компании са винаги с четирицифрен номер от страни на колите си и имат номер, на който може да се обадите. Има няколко некоректни фирми и солови шофьори, така наречените копърки, на които ще платите много повече, ако ги използвате. Най-често използваните компании са 6155, 6665, 6160, 9199. Повечето таксиметрови шофьори са от провинцията или селата и не говорят много добре английски, затова ще е добре да си носите адреса записан на хартийка или да им го покажете на картата. Из центъра е приятно да се разхождаш пеша. Улицата е дълга и е пешеходна, а отделно има и обновени мрежи от велоалеи за тези, които предпочитат двете колела. Пловдив разполага и с градски транспорт – автобусна система, където билетчето струва 1 лв. Има и много автобуси и влакове, които да ви откарат до други градове и близките държави. В близост до града е разположено малкото Международно пловдивско летище, от което се лети за Лондон, Москва и други европейски дестинации. За повече летателни възможности може да се използва софийското летище, което е само на 2 часа път с автобус. 

Нощен живот и барове

Има много фънки барове в града, особено в квартал Капана и около Главната. В много от тях се предлага разнообразие от коктейли, бири, вино, а и работят до късно. В доста от тях се провеждат изпълнения на живо. Партитата на открито са често срещани. Ако знаеш къде да търсиш, може да откриеш парти по всяко време на денонощието. Макар и да няма толкова много хора като в големите градове, атмосферата е страхотна. Един коктейл в бар ще ви бръкне в джоба с 4 лв.(2 евро). Бутилка вино в ресторант около 15 лв. (7 евро).  Бира – 3 лв.(1,5 евро). Ако пазарувате алкохол от супермаркет, може да си купите вино за 6 лв. (3 евро) и бира за 1 лв. (50 цента). Културните разлики между България и другите европейски държави не са големи, затова е често срещано да се заформя любов между националностите. Има много млади хора от цяла Европа, които живеят в Пловдив, тъй като е основен университетски град.

ЛГБТ 

България не е от най-добронамерените държави по отношение на ЛГБТ. Хомосексуалността не е забранена, но не се приема много добре, особено от старото поколение. Но нещата малко по малко се променят и по-младите са по-широко скроени. В Пловдив има кафе за хора с различни сексуални предпочитания на ул. „Куртевич“ , гей бар – Калигула на ул. „ Княз Александър“ 30. А всяко лято в София се организира гей парад. 

Пазар

Пазарът в България е страхотен. Той е основен в ЕС. Известни марки като H&M, Zara и други имат фабрики тук. Има и много малки фабрики на дрехи и обувки, които се отличават с уникален стил и високо качество на изработка. Можете да намерите висококачествени кожени мъжки обувки, например, за 70 лв. (35 евро), а женски кожени сандали за 20 лв. (10 евро).  Има няколко мола и много магазини по Главната. Ръчната изработка и крафт изделията също са жива индустрия и то много добра, така че може да си купите много красиви продукти, направени с любов - керамика, дърворезба, текстил, бижута, козметика от розова вода и т.н. Много от тях са разположени около зоните на Стария град и Капана. Има няколко фермерски пазара в града, където можете да си купите пресни местни продукти, диворастящи билки, мед, керамика, и други стоки. Има и магазини за здравословна храна, витамини, хранителни добавки и други подобни продукти. Валутата в България е лев, който е фиксиран към еврото за курс 1,95. Съответно 1 лев се равнява на 50 цента. Има много банки, change центрове и банкомати. За чужденците е много лесно да си изкарат банкова сметка. За 15 минути може да си изкараш само с договор за наем и телефонен номер. 

Здравеопазване и здравни осигуровки

В Пловдив има много модерни дентални, хирургически клиники. Таксите за прием или лечение са по-ниски от тези в Западна Европа и САЩ. През последните години, медицинският туризъм много се разраства в България. Ако мислите да се застоите за по-дълго, трябва да плащате здравни осигуровки. Застрахователната компания Уника предлага едногодишни здравни осигуровки за 160 лв. Те покриват всякакви инциденти или неочаквани щети. 

Данъци

България има 10% плосък данък за лични и корпоративни данъци, което я прави твърде привлекателна държава за купуването на собствен имот или създаването на бизнес. Точно заради това, седалището на няколко европейски компании е именно тук. За член на ЕС е много лесно да се превърне в данъкоплатец. Процесът отнема около две седмици. За останалите посетители отнема повече време и е по-сложен, но няма нищо невъзможно. 

Първоизточник на статията: https://my.plovdiv.digital/digital-nomad-guide-to-plovdiv-bulgaria-the-chiang-mai-of-europe-d7f258fb4413#.6cu5n2p8n

Фотограф: Euvie Ivanova

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…